Att det finns många nya punkband i detta avlånga land är ingen hemlighet. Ett av dessa är PERKELE från Göteborg. PERKELE bildades i oktober -93, men stommen i bandet fanns redan innan i ett band med det smakfulla namnet “Aids”. KAKOFONI tog ett snack med Magnus, som är PERKELEs trummis.

Vilka är ni och vad har ni för sättning?
– Förutom jag är det Ronnie på gitarr och sång, och det är också Ronnie som gör de flesta låtarna. Olof spelar bas och Anders spelar kompgitarr.
Ni har alltså funnit i I 1/2 år. Vad har ni gjort så här långt?
– Vi hade vår första spelning på en Luciafest på Kålltorps Fritidsgård -93. Det blev en väldigt lyckad spelning. Nästa gång vi lirade på gården, två månader senare, kom det 100 pers. Vi spelade in konserten och gjorde en live-tape tillsammans med ABSTINENSBESVÄR som vi lirade ihop med. Den sålde i hela 20 ex. Efter den oerhörda framgången beslutade vi oss för att spela in en “riktig” demo.
Men ni har spelat in flera demos efter det, eller?
– Ja, en till. Efter live-tapen spelade vi alltså in “Nu får det vara nog”. Det sålde i 100 ex. Efter den spelade vi in “Det växande hatet” och det är den vi har ute nu.
Men vad fick er att kalla er PERKELE?
– Tja, Ronnie är ju finne. Det var hans idé. Det lät tufft och var lätt att komma ihåg.
Hur gör ni låtarna? Ihop eller var för sig?
– Det är Ronnie som gör låtarna. Vi andra får ju skriva om vi vill, men vi är nog för lata för att göra egna låtar.
Vad lyssnar ni själva på för band?
– Ronnie är ett stort fan av Cosa Nostra och DLK – melodiös punk. Själv lyssnar jag gärna på Asta Kask, KSMB och Nationalteatern. Jag såg KSMBs återförening i Göteborg och det var rätt så bra, men de är bra gubbiga nu. Ska man återförena ska alla vara med. Sen tog de 125 spänn för biljetten fast de bara körde i 45 minuter. Det var dåligt!
Är det mycket nya band på gång i Göteborg?
– Nja, jag tror inte man kan säga att den sk “punk-vågen” gjort att det blivit så väldigt många nya band, men däremot kommer det mycket mer folk på konserterna. Vi spela i Gråbo för ett tag sedan och det kom 250 pers. Annars är det rätt taskigt med ställen att spela på i Göteborg. Det finns i princip bara fritidsgårdar och privata fester att spela på.
Har det gått mode i punken?
– Delvis, även om det inte är lika utpräglat som inom Hardcore där det känns som om man verkligen måste vara klädda på ett visst sätt. Jag tycker att man ska kunna se ut hur man vill och ändå vara punkare. Huvudsaken är åsikterna. Kläderna är en sak, men gemenskapen sitter i första hand i åsikterna.
Har du några kloka, avslutande ord du vill säga?
– Hellre ärliga fiender än falska medlöpare! Det är mitt motto.

Magnus bästa konsertupplevelser:
  1. Nationalteaterns återförening 1991.
    “Jävligt bra. En lyckad återförening”
  2. DLK + Charta 77 på Musikens Hus.
    “Också jävligt bra.”
  3. Räserbajs -92.
    “De var bra då, men de har blivit otroligt mycket mesigare nu.”