Diverse artister
Nej till EU: 33 Grupper & Artister mot EU
Dubbel CD
Rosa Honung Records

Detta är en dubbel CD till enkelpris med sammanlagt 33 olika grupper och artister som vågade säga nej till den svenska EU-anslutningen. Förutom att vara en manifestation mot EU så är detta en utmärkt provkarta på den svenska oberoende musikscenen idag.
Samlingen är uppdelad i en första CD med lite mjukare musik och en andra CD med bitvis riktigt hårda tongångar.
Den första CD:n inleds av Bellbirds som tillhör mina absoluta favoriter på denna samling. Den börjar försiktigt, mjukt trevande, sensuellt och byggs själfullt upp till något oerhört starkt personligt och övertygande. Både Maria Bloms sång och Elsie Petrens saxspel griper en fullständigt. En annan favorit är Karin Renbergs “Marguerite”.
Till de mjukare visinslagen hör även Jan Hammarlunds “Jag vill leva i Europa” i en helt nyinspelad version. Med Europa menar Jan just Europa och inte EU. På bluessidan har vi Roffe Wikström och Bengt O Band som båda levererar personlig och modern blues på svenska som ligger många varmt om hjärtat.
Vidare medverkar Stefan Sundström som ibland har kallats en modern Bellman, Taube eller Vreeswijk. Här bidrar han med en av sina bästa låtar “Nån har slagit upp ett hål”. Johan Johansson sjunger med ironi “Bygg en mur runt oss som har allting” till musik av Ron Mael. De Lyckliga Kompisarna bidrar med låten “Leva” från deras storsäljande CDEP “Dammsugarförsäljare Blues”. Fata Morgana och Molly spelar båda baktaktsmusik med klara reagge influenser, partyvänligt! Övriga artister på första CD:n är Garp, Nike Markelius & Själarna, Popundret, Mimo Sound samt Bear Quartet.
Går vi över till den andra CD så inleds den med Köttgrottorna som sjunger en mycket tydlig låt mot EU. Därefter får vi höra Dia Psalma, folkpunkarna från Strängnäs. Därefter följer band som 23 Till, Radioaktiva Räker, Coca Carola och Charta 77. A Shrine har många strängar på sin lyra och behärskar ett stort musikaliskt spektrum. Här bidrar de med en riktig hardcorelåt, mer sånt här skulle vi vilja höra från A Shrine som är inne på rätt väg. Wojlock bidrar också med brutal hardcore och det skulle inte förvåna mig om de en dag blir större än Clawfinger.
Cat Rapes Dog är ett av våra internationellt mest kända synthband. Här har de för ovanlighetens skull en låt på svenska “Ont men skönt” som är fritt inspirerad av Ulf Dinkelspiels dåliga idéer. Till det mest spännande inslagen hör Raw Animal som kombinerar hårt distad gitarr och tunga trummor med vackra, mjuka tvärflöjts-slingor, Mammas Jeltar tillhör också favoriterna med inledande tunga trummor och häftiga rytm- och taktbyten.
Övriga medverkande på CD två i denna samling är Åfors Byalag, Carp Wade, The Lucky Seven, Stardog, Venerea samt Harlequin. Sammanfattningsvis kan man säga att denna CD-samling visar upp mycket av det bästa som svenskt oberoende musikliv har att erbjuda idag och det har blivit en mycket lyssningsvärd samling som rekommenderas.
Flera av inspelningarna är tidigare outgivna så det är en hel del man inte kan få tag på någon annan stans. Passa på att försöka få tag på samlingen nu om det går för samlingen nu om det går för några fler kommer inte pressas, så det lär inte dröja länge förrän detta blir en eftersökt raritet.
Eftersom det bästa ur varje genre finns med på denna samling lär nästan alla hitta en hel bunt favoritlåtar på denna mycket prisvärda samling.
Betyg 5 mjuka och hårda kakor.