JULBRUS
Samlingstejp
Play it loud

Play it loud (PIL) är en musikförening i Katrineholm som samlat sina band på en kassett. Alla banden kör en egen “vanlig” låt och en egen jullåt. Tanken bakom hela kassetten är god.
Paketerad med fyrfärgsinlägg är den nog tänkt att gå med 1995 års bidragsansökan till fritidsförvaltningen (detta är en tämligen okvalificerad gissning då det faktiskt står på kassetten att den ska delas ut till kommunalråd och “andra högt uppsatta personer i Katrineholms komun”).
Tyvärr är det bara inläggsbladet som är påkostat. Play it loud tar en rövare och hoppas att kommunalråden skiter i att lyssna på kassetten. Visst, det är helt OK för min del. Men varför skickar man ut en sån här ELB (Extreme Low Budget) för recension?
Ljudkvalitén är så låg på denna kassett att den endast kan fungera som dålig reklam för banden som medverkar. Tyvärr blir en sådan här grej bara något för de närmast sörjande.
Det som gjorde att jag stod ut med 17 låtars (jul)brus, var att fick fantisera mig till hur detta skulle kunna låta om det var riktigt inspelat. Och min slutsats är dock att det finns medverkande band som kan lira och trots att de har ljudet emot sig ändå lyckas göra ett intryck.
Candy Kicks Ass måste vi dock ställa utom tävlan. Dels för att jag redan vet vad de går för; jag har hört deras CDEP och haft förmånen att se dem live. Att Candy Kicks Ass är ett jävligt kompetent band med en knippe väldigt bra låtar kan jag gå i god för. Även om de är det bästa bandet på kassetten gör den dem på inget sätt rättvisa.
Asbest låter – det som går att urskilja – väldigt mycket Asta Kask. Tidig Asta. Asbest har talang och vi ser fram emot att få en riktig demo med dem.
Wanted är ett band som avslöjar intressanta låtidéer, men också här vill vi vänta med ett definitivt omdöme tills vi får oss en inspelning där vi kan höra mer gitarren.
Captor är – även om jag inte är en expert på området – ett kompetent deathband. Jag gillade Venoms två första plattor (och håller dem fortfarande väldigt högt), men sen orkade jag inte riktigt med den deathvåg som kom under senare halvan av 80-talet. Jag är alltså helt väck att bedöma kvalitén på Captors alster i förhållande till andra deathgrupper, men tight, brutalt och välspelat är det. Så det så.
Indomitus kan ställa upp i en “Black Sabbath sound-a-like contest” med sin “And the war goes on”. OK, men inte upphetsande.
Detta är de band som är värda att nämnas och som du, käre läsare, kan ha glädje av att hålla korkgluggarna öppna efter.
Vill du veta mer om föreningen Play it loud och denna kassett ska du skriva till: Tomas Vasseur, Fortuna-gatan 13, 641 33 Katrineholm. Tel: 0150-510 43.

Betyg: 2 kakor