Celest betyder “himmelsk, som hör till himlarymden”.
En Celesta är ett tangentinstrument med hammarmekanik, som bringar stålstavar med träresonatorer att ljuda. Klangen är klocklik, tonomfånget ca. 4 oktaver med ettstrukna C som lägsta ton. Celestan, som uppfanns 1886, av fransmannen A. Mustel, förekommer ofta som orkesterinstrument.
Celest mekanik är den del av astronomin som sysslar med att, enligt de av Newton uppställda lagarna för gravitationen, beräkna himlakropparnas lägen och rörelser. Tack vare celest mekanik har ett par av planeterna i vårt solsystem kunnat upptäckas.

Vi som kommer ihåg våra barnböcker, eller kanske inte har slutat läsa dom, vet att Celeste är Babars fru.
Celest är dessutom ett punkband från Mora, som bildades hösten 1993. Medlemmarna är Björn, 20 år, som spelar trummor, Janne, 24 år, som spelar bas och sjunger och Markus, 17 år, som spelar gitarr och sjunger.
Namnet lär Janne ha kommit på, inspirerad av Babars fru!?
Trion har varit ute en del och spelat och har också hunnit med att vara med på en samlings CD, “Levande flådd” och en samlingstejp, och har spelat in tre stycken demotejper. På den tredje och senaste har Celest för första gången spelat in en cover; “En kungens man”, skriven av Björn Afzelius. De tre övriga låtarna har texter, där temat genomgående är kärlek. Det är Janne som skriver den största delen av musiken och alla texter. I normala fall så sjunger han dessutom det mesta, men på den senaste demon är sången delad mellan Janne och Markus.
Låten som är med på CD:n som medföljer denna tidning; “Tills döden skiljer oss åt” är annars ganska typisk för Celests låtar. Nästan alltid börjar låtarna med en gitarrslinga, för att sedan komma igång ordentligt.
Jag ringde upp Markus för en intervju. Först frågade jag om kärlekstexterna och den lite poppigare framtoningen på senaste demon.
– Det är nog tillfälligt, tror Markus. Den här demon blev nog lite för poppig. Det är ingen kompgitarr pålagd, så det blev lite tunt. Dom fyra låtarna är inspelade under bara en helg, så det blev en aning tidsbrist i studion.
Den andra demon tog tre helger att färdigställa, men Markus är inte nöjd med gitarrljudet på den heller. Björne och Janne är däremot nöjda med den demon.
Att texterna går i kärlekens tecken är en slump, enligt Markus. Janne kanske hade en kärleksaffär på gång, när han skrev texterna. Dessutom skrevs dom ganska hastigt.
– Det är viktigt med texter, vi ska jobba mer med texterna i framtiden.
Förutom att spela gitarr och sjunga med Celest, sjunger Markus i hardcore-bandet Codfish, som, enligt Markus, smiskar på riktigt ordentligt. Han spelar också gitarr i hårdrockbandet Solitude, som kör med något så originellt (för hårdrock-band) som svenska texter.
På samlings CD:n “Levande flådd” så medverkar Celest med låten “Sagovärld” och en medlem ur Solitude hjälper till med fiol på den inspelningen. Celest är dock inte några Strebers/Dia Psalmaplagiatörer.
– Vi har väl fuskat lite med att blanda in lite folkmusik, men eftersom vi kommer från folkmusikens Dalarna så får vi det, menar Markus. Det har i alla fall inte satt några djupare spår på någon av demotejperna, och det är väl tur för det finns allt för många band som bara hänger på det för tillfället populäraste bandets “grej”. (Läs Dia Psalma).
Markus berättar att i början av Celests bana så repade man så gott som dagligen, men numer har det bara blivit på helgerna, i och med att Björn ligger i lumpen.
– I början så sprutade det fram nya låtar hela tiden, men nu går det lite trögare.
Så småningom ska Celest spela in nya hitlåtar, och det antagligen i en ny studio. Man vill prova någon ny. Eventuellt ska man göra en ny version på “Bara en”, som var med på första demon.
– Dom närmsta planerna är att vara med på en ny samlings-CD från Snorgrönt Records. I och med att det antagligen blir låtar från den här (tredje) demon, så släpper vi nog inte den som tejp.
– Själv lyssnar jag inte på punk, utan på Alice In Chains, Pantera och sånt, men Strebers hänger ju kvar och Radioaktiva Räker och KSMB. Janne lyssnar på hårdrock och deathmetal och Björne på skatepunk och Bad Religion. Egentligen är det konstigt att vi spelar punk, men det som förenar våra musiksmaker är Strebers och Asta Kask.
Live gör Celest en cover på Asta Kasks låt “Inget ljus”.
Förutom musiken så är Björn och Janne intresserade av idrott, främst hockey. Båda spelar tydligen korp-hockey. Björnes försök häromsistens att spela bandy slutade dock med en bandyboll i käften, tre stygn och käken ur led. Idrott är farligt – punk är trevligt.