Bandet med det något udda namnet “23 Till” är aktuella med CD:n “Skåpmat”. För att få veta mer om bandet, CD:n och livet beslöt jag mig för att ringa upp bandets frontfigur Janne Abrahamsson.

Kan vi inte få veta sanningen bakom namnet “23 Till”?
– Tja, det finns egentligen ingen bra förklaring till namnet. Vi hade tidigare spelat i band med namn som Abstinens och Migrän. Vi vill ha ett namn som var annorlunda mot de namnen och plötsligt fick vi en spelning som tvingade oss till ett beslut. Vi satte oss ned och gjorde en lång lista på namn och så satte vi igång att stryka… sen var det bara “23 Till” kvar, säger Janne och fortsätter:
– Sedan försökte vi byta till “Institutet”, men folk fortsatte att ropa “23 Till” så att vi fick lov att inse att det var vår lott att heta “23 Till”.
Vad ska ha gått i uppfyllelse får att 23 Till ska sätta sig ned och säga: “Nu grabbar, nu har vi nått målet”?
– Jag tycker att vi har nått målet för tillfället. Vi förtjänar inte mer än det vi har uppnått hittills. Vi är väldigt nöjd med den nivån vi ligger på…
Janne funderar ett tag och säger:
– Vi gör en skiva till, som blir jättebra och säljer i 5000 ex – det skulle jag kunna säga vara ett mål som vi siktar på. Och om vi når det skulle jag kunna känna att vi nått ett mål, men om vi sättet oss ned för det vette fan.
Arbetar ni på en ny platta nu?
– Vi har ju “Skåpmat” ute nu, men den handlar ju mera om en tillbakablick. Vi sitter och filar på en del låtar just nu och om vi är produktiva kan vi gå och spela in i vår. Det svåra är dock det här med texterna… fy fan. Man vill ju kunna säga något vettigt med sina låtar.
Ju större livserfarenhet man skaffar sig ju högre krav på texterna…
– Precis! Vi är inte alls kåta på att släppa plattor. Har vi inget vettigt att komma med kan vi lika gärna hålla käften.
Berätta om CD’n “Skåpmat”.
– Ja, det är något slags “The sämst of..”-platta där outgivna låtar och låtar som funnits på vinyl har samlats.
“‘The sämst of:.”? Är ni inte rädda för att plattan ska få öknamn typ: “Skräpmat”, säger redaktören och berömmer sin oerhörda vitsighet.
– Nej, men jag skulle inte vilja lansera den här plattan som ett förstahandsval för dem som vill börja lyssna på oss. Jag tror snarare att de som redan har 2–3 plattor med oss, och gillar det, kommer att uppskatta den här plattan.
Cover-spåret på KAKOFONI-CD’n, “These boots are made for walking”, är inspelad i Riga. Hur fan hamnar man i Riga?
– Det var en utbytesgrej via Studiefrämjandet. Det var vi och två band till från Norrköping som åkte över och gjorde några spelningar 1989. Bland annat spelade vi inför 1000 pers. på Moskvas universitet.
Kul?
– Tja, om jag säger så här; jag ångrar inte att vi gjorde den resan, men jag skulle aldrig göra om den. Det var bizzart. Vi spelade inför 1000 pers. som bara satt ned och glodde och klappade lite artigt mellan låtarna. Glasnost hade väl bara börjat, men fy fan vilken märklig spelning det vart, säger Janne och fortsätter:
– Dessutom tror jag vi spelar betydligt sämre om publiken inte röjer lite. Jag har i alla fall svårt för att spela inför en publik som bara glor.
Är ni profeter i er egen hemstad, Norrköping?
– Ja, det kommer mycket folk till spelningarna i alla fall. Det kommer jävligt mycket folk till våra spelningar i Norrköping, fast det gäller att inte köra slut på vår hemmapublik; vi spelar där bara 4 gånger/år. Vi vill inte att det ska gå slentrian i en 23 Till-spelning. Det ska vara lite happening när vi lirar. Det är vi övertygade om.

JANNES LISTA

Bästa låtarna med 23 Till:
Hans sista vän
Vitt slem
Lycklig

Mest minnesvärda spelningarna med 23 Till:
Oxelösund 1991 (på en krog med helt fel publik, jag höll på att garva ihjäl mig hela spelningen)
Moskvas universitet 1989 (Se ovan)
Totalgalan 1994 (Då var vi bra!)

De tre mest överskattade svenska banden:
Nordman
Nordman
Nordman