Vacuum är ett av Borås många och unga punkband. Punken är stor i Borås. Punken är faktiskt den genre med flest aktiva utövare.

Kakofoni har tagit sig en pratstund med Gustav Johansson, 15, Vacuums talesman.
Vilka är ni som utgör Vacuum?
– Det är jag, Daniel Hedlund och Pontus Klaesson, båda 17, samt Martin Toresson, 18, säger Gustav.
Hur länge har ni hållit på?
– Tja, vad kan det vara? Runt tre år kan man väl säga att vi har hållit på. Men det är väl först på senare tid vi gjort väsen av oss. Dels släppte vi en egenhändigt gjort 6-låtars EP i 500 ex och det är inte mer än 100 ex kvar av den, sedan ska vi spela på en festival i Hova den 16 juli som heter Kamikaze-punk. Vi har ju en låt med på Kakofoni-singeln förstås och så ska vi in en sväng i studion igen.
Både EP:n och era demotejper har ju fått fina recensioner. Ni vart ju bl a utnämnda till bästa punkband på senaste samlingstejpen “Knallepunk”.
– Ja, det var skitkul, tycker Gustav. Och det finns ju en lite speciell historia bakom “Knallepunk”- tejperna. Första “Knallepunk”-tejpen i Borås gavs ut under förra punkvågen och nu har traditionen återupptagits och vi har gett ut både nr 2 och nr 3.
– Vi har verkligen ett aktivt musikliv här i Borås, fortsätter Gustav. Jag sitter i styrelsen för Rockborgen, som är som ett musikhus här i Borås, och vi fixar spelningar m m. När vi hade Dia Psalma här var så fullt det kunde bli; drygt 300 pers. Bra lokala band är annars Mögel, Banal anal, Kromosom, Rabies, Asbest, Vrävarna och Backhus trälar.
Är ni trallpunkare, eller…?
– Nja, kanske att vi på EP:n ligger jävligt nära det facket. Den senaste tiden tycker jag att vi blivit tuffare – mera mangel – även om vi försöker få till bra refränger som sätter sig i skallen på folk.
Har ni några musikaliska förebilder eller skiter ni i sånt?
– Jag önskar att jag kunde säga att jag sket i det. Men faktum är att det finns jävligt många bra svenska band just nu. Själv lyssnar jag mycket på Teddybears just nu. Snabbt och många breaks – det gillar jag – och det är klart att man inte blir opåverkad. Just nu lyssnar jag också mycket på Bad Religion och Rage Against the Machine. Så man kan nog säga att vi har blandade influenser. Jag tycker vi ligger någonstans mitt emellan trall och Hardcore.
Mellan trall och HC…?
– Ja, det finns ingen konflikt i det, tycker Gustav. Konflikten mellan trall och HC är påhittad och töntig! Sedan tror jag att man kan hitta på något nytt om man blandar influenserna. Birdnest och Beatbutchers kommer ju aldrig att vilja signa ett band som redan låter som dem de redan har. Ska man komma någon vart måste man hitta på något nytt! Den demo vi håller på att spela in nu håller sig en bra bit ifrån Radioaktiva Räkor och Dia Psalma.
Ni tycker att utvecklas musikaliskt åt rätt håll?
– Oja, hela bandet utvecklas, förklarar Gustav. Vi kanske också ska ändra sättning och ta in ytterligare en gitarrist, men det är svårt att få tag i bra gitarrister. Det blir lätt inavel bland duktiga gitarrister här i Borås, de är allihopa redan med i tre, fyra ,fem band.
Om jag får glida in på ämnet texter…
– Det går så bra så!
Ni har många klart politiska texter, bl a kritiska texter mot EG/EU. Ni tar ställning mot EG/EU?
– Nja, jag ska inte säga att jag talar för alla i bandet, men själv är jag skeptisk mot EG/EU. Jag kan inte säga att jag är solklart emot, vilket jag var från början, snarare kluven. Det är så oerhört svårt att kunna skapa sig en bild av EG/EU – det är ju så inåth-vte stort! Jag har i alla fall en känsla av att grundtanken är fel, så idag säger jag NEJ. Men ju mer jag sätter mig in i frågan ju mer måste jag erkänna att jag är kluven.
– I allmänhet tar man ju som punkare politisk ställning mellan höger och vänster, vi är ju helt klart vänster, fortsätter Gustav. De enda sk punkarna som är höger är Ultima Thule-typerna men dom är inte moderater eller dylikt, dom är ju ännu längre ut på extremhögern. Alla punkare som jag känner skulle rösta (v) eller inte alls. Jag själv kan inte se något politiskt parti som jag skulle kunna rösta på. Vore jag absolut, absolut tvungen att rösta på något parti så skulle det bli (v). Men ingen tar ju (v) på allvar idag. De är ju för mjäkiga. Men apropå politiska texter; vi tog ju med “En säker ruin” på Kakofoni-singeln och den handlar ju om nynazism.
Finns det skinnbollar i Borås.
– Nej, det är vi tack och lov förskonade ifrån. Det enda som finns är ju som sagt några som lyssnar på Ultima Thule. Men i vår grannstad, Allingsås, demonstrerade 400 nassar nyligen. Sverigedemokraterna har någon slags turné. Själv tycker jag inte skinsen är så farlig, för de som är farliga det är de som är hjärnorna bakom. De som är verkligt farliga det är de som hävdar att gaskamrarna aldrig funnits, etc, etc; de som försöker förfalska historien. Lyckas de är vi illa ute. För de som inte kan historien är dömda att återupprepa den.
Med dessa kloka ord får vi säga farväl till Gustav som ska iväg och uppfylla sin plikter som trumslagarpojke i den kommunala musikskolan när H.M.K. förärar Borås med en visit. Gustav lovar att han ska räcka fram en Vacuum-EP till kungen om han får chansen. Kanske något för Victoria…

Du kan se Vacuum live på Kamikaze-punk, Hova, den 16/7.