Warheads är en grupp som fanns i slutet av 70-talet och början av 80-talet när punken var ny och vital. Andra grupper under den här tiden var Tampax Street, USCH!, Incest Brothers, Docent Död, Bitch Boys, Cellskräck, Stoodes, Grisen Skriker, Madhouse, Massmedia, New Bondage, Cathy & The Heat och Watabout. Men det var något speciellt med Warheads.

I Warheads ingick nämligen en alldeles extra begåvad låtmakare och gitarrist Stellan Hemringe. Det var få som kunde sätta ihop lika lysande små mästerverk som Stellan. Nu ska sägas att alla grupper som nämnts ovan var bra, alla hade tallangfulla låtskrivare, hade nerv, energi och kunde dessutom låta så där lagom förbannade. Men med Warheads var det något extra. Stellan gjorde nämligen inte enstaka mästerverk utan varje låt blev ett mästerverk, varje gitarrsolo bidrog till att göra livet, världen och universum meningsfullt.
Nu bestod Warheads definitivt inte enbart av Stellan utan hade fyra medlemmar som alla tycktes kunna trolla bort all tveksamhet och all tråkighet från musiken. Fyra delar som var för sig utgjorde mer än en helhet och tillsammans lyckades åstadkomma ännu mer. Det var Rickard Lindberg med sina smattrande trummor, Björn Fröberg med sin lagom bullrande bas och sist men inte minst Pelle Almgren som sjunger på ett sätt som gör att man undrar om inte de flesta andra borde vara tysta ett tag. Pelle Almgren har idag en solokarriär där väl största hitten är Omåomigen. Det är troligt att du kan ha hört den, den går nåt i stil med: “ut å in, å in, å ut, å om, å om, å om igen” och så vidare. Pelle sjunger också på en låt på Suzie Beats Them All CD:n. Björn Fröberg spelar idag med Nomads, som nyligen spelat in sin tyngsta skiva någonsin i industristaden Seattle på USAs norra östkust.
Warheads spelade in sin debut-EP i Sound Track Studio i september 1979. Den gavs ut av RIP. RIP var en rocktidning som även den var bättre än de övriga vid denna tid. Tidningen gjordes bland annat av Jeppe Ekholm, Micke Borg och Janne Nilsson. Jeppe Ekholm klarade inte av att hantera ekonomin och försvann så småningom från tidningen. På senare tid har Jeppe eller Jan Erik som han egentligen heter blivit mest känd för sina framgångar med technogruppen Clubland. Micke Borg spelade med Cellskräck och tog de flesta fotona åt RIP och även till Warheads skivomslag. En del av Mickes bilder fanns om jag minns rätt att beskåda på Kulturhusets utställning om punk i Stockholm för en tid sedan. Janne Nilsson var den som drev tidningen vidare även efter namnbytet till Kosmopolit, då med hjälp från bland andra Joakim Hermelin samt Ludwig (som gjort singeln Les Sïr Suédoises på Rosa Honung Records).
Janne Nilsson jobbar idag på Motorcykel Magasinet MCM, en bra tidning om man tycker en motorcykel är det skönaste man kan ha mellan benen, tja varför inte; den vibrerar ju i alla fall.
Nåväl, det var bland annat en artikel i RIP om hur man gör en skiva som inspirerade Rosa Honung Records att sätta igång. Det var också i RIP som artikelförfattaren tog sina första stapplande steg som rockskribent. RIP gav också ut andra band som till exempel P-Nissarna.
Warheads skulle hinna få ut ett par låtar till innan gruppen slutligen splittrades. Det var ett par låtar som kom ut på samlings-LP:n “Let it out” på Adventure Records. En av dom låtarna har också kommit ut på samlings-CD:n “Ståkkhålms Jävlar” där man även finner Livin’ Sacrifice, Ebba Grön med flera. Samlingen “Let it out” kom även ut i en volume II. Både den första och den andra “Let it out”-samlingen är nog mycket svåra att få tag på idag men värda att leta efter.
När Kulturföreningen Rosa Honung höll på med närradiosändningar var Warheads ett av de mest spelade banden och det var många av oss i föreningen som hade Warheads som ett av våra favoritband. Själv ringde jag upp Stellan något år efter att Warheads hade splittrats och försökte få honom att följa med på en turné med mitt band Rådjur eller Raw Animal som vi kallar oss på engelska. Stellan var dock trött på musiken vid det här laget och tackade nej (han som fick följa med istället hette Claes – så det så).
På Rosa Honung Records har vi diskuterats att ger ut samtliga Warheadsinspelningar – plus lite till med de band som Pelle sjöng med efter Warheads – på en CD. Tyvärr har det inte funnits tillräckligt med pengar till det ännu. Vi har inte heller känt oss riktigt säkra på att det är så många som kommer ihåg Warheads längre och vågar därför inte försöka låna pengar till att ge ut en CD. Men om du som Kakofoniläsare är intresserad av att ha en CD med samtliga Warheads-inspelningar så skriv en rad så kanske CD:n kan bli verklighet.