COMATOSE är ett band från det kalla och avlägsna Kiruna som har släppt en platta med ett väldigt eget sound och ett ganska konstigt namn: “fnöl put a röck from the knuck”.

Musiken som förekommer på denna CD är en väldigt intressant mix mellan Death metal, Hardcore, Funk, Trash samt en massa flum.

Lite historia kanske? Ungefär i slutet av 1993 startade Comatose som ett projektband med diverse Kirunamusiker:
– Vi började med att bara stå och jamma fram jävligt flummig musik, berättar sångaren Ulf. Vi hade och har fortfarande väldigt breda influenser. Jag och gitarristen Peter kom från ett punkband och Kim (Bas) kom från ett glamrockband så vi är inte främmande för att blanda musikaliskt. Dom enda musikstilar vi inte uppskattar så mycket är väl opera, 80-tals heavy metal samt partyrock, annars lyssnar vi på allt!
Nåja, efter ett tags lirkande får jag ut att band som Primus, Mr Bungle & Sepultura står ganska högt i kurs hos Comatose. Ett faktum är i alla fall dom 12 spåren på “fnöl…” saknar helt klart liknelse med andra av Sveriges band i denna genre.
Den lugna och dynamiska “Groovy Death” skulle man faktiskt nästan kunna beskriva som ambient metal. Plattan spelades in i musikföreningen Tusen Toners 24-kanals studio i juni & oktober 1993 och producerades av Comatose själva. CD:n som har fått bra respons i Svensk musikpress är tyvärr ännu inte tillgänglig utanför Sveriges gränser, något det kanske blir ändring på snart.
– Ett Japanskt bolag visade intresse för “fnöl…” när vår Svenska distributör Border var nere på den årliga MIDEM mässan i Cannes, dock har vi inte fått något konkret besked ännu, säger Ulf.
Bandet hann nyligen också spela i Stockholm för första gången.
– Visst var det kul men det är svårt att nå folk med den här musiken på vanliga rockklubbar berättar Ulf.
I sommar är det först och främst Arvikafestivalen som ni kan uppleva Comatose live på.
– Både Hultsfred och Dalarocken hörde av sig och ville ha plattor men till slut föll det hela innan något hann bli avtalat.
Till sist: Hur kom ni på titeln “fnöl put a röck from the knuck”?
– Titeln är inspirerad av Henrik Schyfferts smått obegripliga TV-program “Nordik Fnälu”, som en ordlek av titeln “Nordik…” helt enkelt, säger bandet.