Intervju med Scam Ammoniac, från kultbanden Headcleaners / Huvudtvätt. Prolog. 1977 fanns ett band i Sundsvall som hette The Same. Med i bandet fanns Scam Ammoniac, senare medlem och drivande kraft i Massmedia och därefter i Headcleaners/Huvudtvätt. 1980 återförenades The Same för att spela in låten “Kuken i styret”.

– Varför spelades den in först 1980, när bandet bara existerade 1977?
– Ja, det var en bra fråga. Det var väl för att någon tyckte att vi skulle göra det, och då var det bara att återsamlas. Dom andra grabbarna fortsatte att spela ett tag efter det att jag hade lagt av, men det blev aldrig nåt. Ganska snart så dog det väl ut. Vi lånade trummisen i The Same i Massmedia i början av karriären, första halvåret ungefär. Men han var aldrig med på några skivor. – “Kuken i styret” blev ju fälld i Radionämnden…
– Ja, men det drabbade inte oss själva på något sätt. Det kan vara roligt att nämna att det var någon tidning som frågade Hasse Telemar om det här och han sa att den låten skulle aldrig få komma med i “Ring så spelar vi”.
– Du får ringa in och önska den!
– Jag har funderat på det.

1979–80 spelade Scam, Harry och Raxx i Massmedia, som splittrades när medlemmarna skulle börja plugga på olika orter i Sverige. Våren 1981 bildades Headcleaners.
Headcleaners är ju samma folk som i Massmedia, plus en sångare.
– Hur kunde det fungera när inte Massmedia gjorde det?
– Det var också en bra fråga. Jo, vi la av för att vi skulle flytta från stan. Men sen kunde vi väl inte hålla oss ifrån det där med musiken.
– Men det är ju lite skillnad, också?
– Det var väl så att Massmedia var en grupp, medan Huvudtvätt var meningen att det skulle bli en soloplatta från mig från början. Men sedan blev det en grupp.

Medlemmar

Scam Ammoniac Bas och sång
Harry Rinse Gitarr
Raxx Cimex Trummor
Dirty Hairy Sång
How dø Horrible Sång 81
Terry Fying Sång sep–nov 82
Clint Curly Sång jan–april 1983

 

Att gruppen figurerar under två namn beror på att det är svårt att komma med ett helt obegripligt namn utomlands. Gruppen startade som Headcleaners, men ansåg att det var bättre med ett svenskt namn i Sverige.
Det finns innehållsmässiga skillnader mellan de svenska och de engelska texterna. Huvudtvätt försöker skriva roliga/annorlunda texter med mening. Texterna i Headcleaners fall, handlar mest om jämmer och elände som textförfattaren berörs av.
Musiken är, i stor utsträckning, identisk mellan de båda grupperna.

Massmedia EP
Massmedia Das Jazz Singel
Andra Branden Samlings EP (The Same)
Massmedia Ingen hets EP
Andra Bränder Samlings LP (Massmedia)
Massmedia Sista ackordet LP
Huvudtvätt / Picnic Boys Splitt EP
Headcleaners Disinfection
Headcleaners The infection grows
Headcleaners / Huvudtvätt (Halva Disinfection + första Huvudtvätt)
Huvudtvätt / Kurt I Kuvös Splitt LP Vårt fria land
+ ett antal samlings skivor

 

Headcleanders / Huvudtvätt har fått en otrolig mängd erbjudanden om spelningar i Sverige, Finland, Tyskland, Danmark och England. Men hittills har det bara blivit en enda spelning, i Sundsvall, oktober 1982.
– Det var meningen att någon skulle ha en privat fest, men det var på ett riktigt ställe på stan, som dom hade hyrt. Dom hade fått för sig att vi skulle spela, det var en kompis till mig, han frågade oss och vi sa: “Javisst, det kan vi ställa upp på!” Men vi hade ingen sångare… eller rättare sagt, den sångare vi hade satt i fängelse. Så vi fick ta han som brukade sjunga bakgrundssång. Men han var inte riktigt i form, eller kanske hade han fått för mycket form. Och trummisen, (hur gammal var han på den tiden?) hade lyckats köpa ut en kasse folköl, som han inmundigade innan konserten och tyvärr blev det lite… fel. Vi hade bara repat en gång innan, också.
Vi drog igenom några låtar, vi hade kanske åtta. Vi blandade både Headcleaners och Huvudtvätt och någon Massmedia låt, också. Denna konsert finns förevigad på video. Det är tal om att Headcleaners / Huvudtvätt ska ha ytterligare en konsert, så småningom. Ett problem är att Scam har flyttat till Stockholm, Harry till Oslo och Raxx till USA. Och var sångarna har tagit vägen, det vete fåglarna.
– Men om ni ska ha en konsert till, då måste ni val repa i alla fall?
– Nja, det får vi göra på varsitt håll. Sedan blir det fusionsrock!