Nyligen skulle jag på en konsert. Jag försökte att inte ha allt för stora förväntningar. Jag menade, det är ju i alla fall bara deras andra spelning! Man har ju sett så många halvtaskiga band i början av sina karriärer, som har ägnat mer tid åt att försöka stämma, prata sinsemellan, strula med annat, försöka bestämma vilken nästa låt ska bli, komma av sig efter en halv takt, och så vidare.
Så jag försökte alltså att inte ha alltför stora förväntningar. Bandet var aningen nervöst och publiken var fåtalig. Som vanligt i Stockholm, var den dessutom avvaktande och lite undrande. Bandet satte igång och höll ett högt tempo hela konserten. Det var minimalt med det ovannämnda strulet. Bara en sådan sak imponerar på mig. Betydligt mer rutinerade band brukar ju klanta en hel del.
Och låtarna då? Jo, bandet spelar en ganska blandad musik. Oftast går det väldigt fort, någon gång långsamt, nästan i ballad-tempo, hela tiden mycket melodiöst och mycket bra!

Cosa Nostra består av:
Bonta Banzai Spikklubba, primalskrik
Bjurren Blydagg, lådder, kistlock
Svenne Torped Strängspruta, universalskrik
Nicke Nekros Morfinbas

Detta är fyra killar från Mariestad och trakten däromkring. Visst kan man dra paralleller till andra band, men jag tänkte att de skulle få komma till tals själva först. Intervjun är gjord via telefon, med Bonta, under mycket garv och fniss.
– Varför namnet Cosa Nostra?
Det har inget samband med maffian, eller något sådant. Det är väl en liknelse, det betyder “Vår sak” och är maffians valspråk, säger Bonta. Maffian har ju sin egen moral och sina regler. Vi inom punken är ju också “Underground”, är också en liten klick, med egen moral och så, även om den inte är samma som maffians!
– Varför har ni valt att spela punk? Är det inte mera “marknad” att spela poprock eller hårdrock idag?
Jag lyssnar faktiskt väldigt lite på punk. Jag lyssnar mest på Aerosmith, AC/DC, Black Sabbath och sådant. Efter splittringen från mitt förra band har jag provat lite sådant stuk. Men det kändes hela tiden som om vi förnekade oss själva. Och har, efter diverse självsanering, kommit fram till att det vi gör nu, det är vår sak.
– Vår sak!
Vår sak, Cosa Nostra!
– De flesta av era låtar är ju på svenska. Är det ett medvetet val? Från början var väl alla låtar på engelska?
Ja, från början var allt på engelska. Svenne har engelskt påbrå och han skrev alla texter då. Sedan, allteftersom, har mer och mer blivit på svenska. Vi skriver alla låtar ihop, mer eller mindre.
Jag vet att ni sprutar ur er nya låtar hela tiden. Ändå verkar texterna att vara väldigt genomarbetade. Jobbar ni på något nytt sätt med texterna, eller är det rutin eller ålder eller vad?
Vi jobbar gemensamt, bra kemi är lika med knallgas, är lika med explosion!
– Har Svenne och Nicke varit med i något annat band innan Cosa Nostra, eller är det premiär?
Svenne har varit med i Hjärnkramp och Nicke har varit med i det riksbekanta bandet Renskav.
– Både Bonta och Bjurren har ju varit med i Asta Kask. Det betyder väl att det blir en del förfrågningar från publiken på Asta Kask-låtar. Kommer ni att göra någon Asta Kask cover?
Efter en lång tvekan kommer svaret:
Kanske som extra nummer, eventuellt, men inte på begäran. Och i så fall någon låt som jag har skrivit.
– Tänker ni göra någon annan cover, och i så fall vilken?
Sådana projekt är dolda i krutrök än så länge!
– Cosa Nostra har ju redan fått skivkontrakt. Att det blev Rosa Honung kanske förvånar somliga. Har ni någon kommentar?
Ja, jag och Bjurren har ju alltid haft kontrakt med Rosa Honung. Det snackas mycket om skivbolag, men det är inget som berör oss. Punkrörelsen är som en igelkott. Den är en trulig, liten oblyg filur, med väldigt bra självförsvar. Men nu har någon kört in näven i röven på den och vänt den ut och in, så att den sticker sönder sig själv inifrån. Förvisso sitter någon tagg kvar på utsidan.
– Cosa Nostra ska ju först vara med på en samlings LP. Sedan ska en EP spelas in. Vad har ni mer för skiv- och andra planer?
Vi får se, vi har ett kontrakt att uppfylla!
– Vad har ni för mål med musiken? Varför spelar ni? Finns de gamla, goda idealen kvar?
Jerikos murar blåstes ner med bara ett horn. Nummerlotterier, att minera bilar och beskyddarverksamhet är en mättad marknad, men konserter och skivor är det ju alltid någon jävul som slänger ut stålar på, ha ha ha!
– Har ni någon sista kommentar? Någon sista önskan?
Som Don Morte skulle ha sagt: “Var ödmjuk mot alla på vägen upp, för det är dom du ska möta på vägen ner.”

Fotnot: Intervjun är granskad och godkänd av Don Morte.