De lever i helt olika artistvärldar – vem klarar sig längst?

Den ene är en av våra absolut populäraste solosångare. När han visar sig jublar publiken. Tillsammans med några andra grabbar utgör han Sveriges “mesta” sångargrupp. Han har tagit 2–3 sånglektioner i sitt liv och har därför inga studieskulder. Hans grupp förekommer allt som oftast på våra hitlistor. Och pengarna rullar in…
Den andre känner de flesta inte till. Han kan gå ostörd på gatan utan att någon visar honom uppmärksamhet. När han sjunger klappar tanterna belevat händerna. Studieskulderna uppgår till 12.000 kronor och hitintills har skolningen kostat i runt tal 40.000. Experterna lovordar honom och åtskilliga stipendier har hamnat i hans händer. Ändå får han extraknäcka för att klara livhanken…

Det här handlar om två vanliga svenska grabbar. De är helt olika men har samma brinnande intresse för sång. Den ene är Jan Ahlén, solosångare i Hounds. Den andre heter Nalle Knutsson och är seriös sångare.

Idolnytt sammanförde de båda grabbarna. För att låta dem ventilera sång i största allmänhet och utbyta erfarenheter. De hade tidigare aldrig träffats. Den snart 24-årige Nalle började:
– Jaså, är det du som är idol. Janne log lite generat och mumlade något till svar.
Nalle fortsatte:
– Har ni inget jobb åt mig?
Nu var Janne snabbare med svaret.
– Jovisst, som packare.
Efter en stund var samtalet i full gång. Hade Nalle haft för sig att popmusiker var okunniga fick han nog ändra uppfattning nu. För nästan fem år yngre Janne visste en hel del.

MÅNGA SCENER

Nalle har studerat sång sedan han tog studenten 1962. Samtidigt började han på Calle Flygares teaterskola. Han har sjungit på många stora scener i åtskilliga länder. Har också gått på balettakademin, i estradskola och medverkat i filmen “Blåjackor!”. Det längsta engagemanget hade han i musicalen “Fantastics”.

EXTRAKNÄCKER

Men det hjälper inte, han måste fortfarande extraknäcka för att kunna ta sina sånglektioner regelbundet. Det innebär några timmars skolning om dagen. För att klara av det sjunger han på sjukhus, olika institutioner och privata tillställningar. Dessutom ställer han då och då upp som fotomodell i annonser och bildföljetonger.

BARA KÄNDA NAMN

Målet är att bli musical-artist på riktigt. – Men, säger han lite resignerat, man använder sig ju bara av kända namn. Allra högsta drömmen är att få råd att skola sig för operan. Men Nalle tror inte att han någonsin kommer att få råd till det. Visst har han fått massor med stipendier men det täcker inte utgifterna för alla lektioner.
– Det vore fint om man kunde få pengar istället för blommor när man gjort någon föreställning.

ÖVERTALAD ATT SJUNGA

Janne har haft det lättare. Gick i grundskolans musikklass och hamnade sedan i Hounds. Från början var det inte alls meningen att han skulle sköta solosången. Men han blev övertalad av de andra i gruppen. Han har tagit 2–3 sånglektioner i hela sitt liv. Har aldrig lärt sig andningsteknik eller hur man bäst skonar stämbanden. Trots det tjänar han i genomsnitt 300 kronor för en halvtimmes sång. Dessutom blir det extrapengar för skivor och TV-framträdanden.

INTE VÄRDA PENGARNA

– Popmusikerna är rent “musikaliskt” inte värda de stora pengar de tjänar, tyckte Nalle.
– Men skulle du inte kunna tänka dig att sjunga i ett popband, undrade Janne.
– Jovisst, en period skulle jag väl kunna tänka mig ingå i en grupp.
– Men tror du verkligen du skulle klara av det. Är inte din röst alldeles för skolad. Jag menar, har du verkligen den rätta feelingen. – Jag har känsla för allt jag sjunger. Men jag skulle aldrig kunna lägga av pluggandet.
Och Janne i sin tur skulle väldigt gärna vilja skola sin röst. Men inte spola Hounds för den sakens skull. Varje sak har sin tid.

SÄKRAD FRAMTID

Nalle resonerar så, att när han en gång väl har slagit igenom har han sin framtid säkrad. Och visst är det rätt. En pensionerad operasångare har omkring 50.000 om året. För att inte tala om gagerna han får som aktiv operasångare. Janne däremot, när han är slut så är det inte mer med det. Såvida han inte skolar sin röst och kommer igen i andra sammanhang.

PENGAR OVÄSENTLIGT

– Men om du nu inte slår igenom, hur går det då, funderade Janne.
– Egentligen spelar det inte så stor roll. Bara jag tjänar så mycket att jag kan klara av mina skulder och dessutom leva. Det räcker för mig, jag sjunger för att det är vad jag helst vill syssla med. Pengarna spelar i och för sig inte så stor roll.
Vad som mest retar Nalle är att de “stora” namnen alltid kommer i första hand. Det spelar ingen roll hur duktig och begåvad man är om man inte “har ett namn” att komma med.
Och samma sak gäller popen. Det finns många utomordentliga band som fortfarande spelar för varm korv och en öl.

INTE IMPONERADE

Nalle gav Janne en snabblektion i andningsteknik. Hade vi inte avbrutit dem hade de förmodligen fortfarande diskuterat stämband och struphuvuden. Istället drog vi iväg med dem till ett “fik” där vi spelade Houndsplattor för Nalle. Om han var imponerad så visade han det inte. Lite känsligt kanske… Hemma hos Nalle fick vi höra ett band från “Fantastics”. Men då var inte Janne särskilt betagen. Hittade en kvinnlig stämma som han tyckte var lite sne’.