MILLENCOLIN — smaka på ordet… ger det dig någon gastronomisk kick? Om ja, svälj ned det och kväv en smått pinsam rap i din knutna näve. Om nej, spy upp ordet (i form av en död fågel) och hoppa över dessa 7 sidor.
MILLENCOLIN beslöt sig efter den relativt uppskattade debut demon “Goofy” att utöka line-up:en med ännu en trummis, Larzon från numera nedlagda KUNG PUNG kallades in. I stället för att originellt nog fortsätta med två trummisar, brände Form ned sitt trumset och greppade ett mer lämpligt 6-strängat instrument och sällade sig till den övriga strängsektionen bestående av Erik (6 andra strängar) och Kola (4 strängar och stämband). Denna kvartett rusade in i CITYSTUDION här i Örebro och spelade in 2 nya låtar för WOUNDED Records samlings-CD “Offside” (se separat recension), och en ny demo planerades att även den spelas in i nämnda studio. Men på grund av en jobbig dubbelbokning ställdes MILLENCOLIN inför ett ultimatum — att vänta 2 månader för en gratis inspelning i CITYSTUDION eller spela in direkt och betala i en annan studio. MILLENCOLIN hade ingen lust att vänta så de lyckades få en tid i Dan Swanö’s UNISOUND, så MILLENCOLIN valde att spela in sin demo där och det anser jag vara MILLENCOLIN’s smartaste beslut hittills i karriären. Demon “Melack” visade upp en mer varierad och mogen sida, dessutom var merparten av materialet snabbt den här gången, till skillnad mot “Goofy” som mer eller mindre var i mellantempo. Bland de 10 låtarna finner vi många bra låtar. Titellåten, “Planet Earth” och “Flower Treatment” för att nämna några. De spelade även in “Offside” låtarna på nytt där “An Elf And His Zippo” är klart bäst. Även en bra version av SUB SOCIETY’s gamla skatefilm’s hit “A Whole Lot Less” är med. Men den klart bästa låten är “Yellow Dog” som är otroligt bra.
Med hjälp av “Melack” demon fick de upp intresset hos Babs som erbjöd dom en MCD på BURNING HEART och MILLENCOLIN var inte sena att tacka ja. Återigen en tripp till F’spång (1-4 november 1993) och 6 låtar spelades in. Nyinspelningar på “Pain” och “Melack” men 4 nya stänkare… 3 i alla fall. “In A Room” inleder snabbt och är en MILLENCOLIN låt i ett nötskal! Komplett med lite fjantig text om surfing. “Shake Me” med sin “Anesthesia” (BAD RELIGION) aktiga början är nästan en renodlad ska-låt. “Nosepicker” tar hem priset som bästa låten på MCD:n. Kanonarrangemang med riktig bra riff och en härlig text! “Bonuslåten” “Use Your Nose” är inte speciellt bra, låter väldigt ihopkastad och påminner relativt mycket om PROPAGHANDI’s “Ska Sucks”. Låten räddas dock av de festliga sånginlägg som finns med. Som helhet är det en bra MCD med snyggt omslag — en av de bättre BURNING HEART releaserna.
Efter MCD:n så har de under det första kvartalet av 1994 hunnit spela in två låtar vid två olika tillfällen till två samlingsskivor. Först låten “Disneytime” som spelades hos Swanö i början av januari. Det är en bra låt men enligt mig hörs det rätt väl att den stressades ihop för versen och refrängen är inte speciellt bra, men intro-delarna, som dyker upp här och där är mycket bra med lite skumma ackord och så. Rent arrangemangsmässigt är den rätt lik RANDY’s “The Guide To Judicios Thinking”. Swanö verkar också ha rattat in så NOFX:igt ljud som möjligt vilket både är positivt och negativt. I februari besökte de lokala CITYSTUDION och spenderade 1.500 på en ny, renodlad ska-låt, komplett med saxofon spelad av Fredrik Folcke (av vissa känd som jazzgitarristen på NECRONY CD:n)! Trots att ljudet är lite halv-B så utjämnas det av saxen! Coolt!
MILLENCOLIN’s framtid är mycket ljus, först en ny MCD, sen en sommarturné och som avslutning på sommaren ska en fullängds-CD spelas in. MILLENCOLIN är hyperintressanta inför framtiden.
Nu följer ett hopkok av två separata brevintervjuer, och två nästan separata live-intervjuer med Form och Erik. Ursäkta om det är lite utdraget och ifrån ämnet stundtals men det får ni ha överseende med!

Hur är läget nu, ungefär ett halvår sen “Use Your Nose” släpptes?
F: Jo, det börjar röra på sig nu, vi har ju ganska mycket spelningar och sådant där. Sen blir det då den här turnén och det. Sen så tycker jag att vi har kommit igång ganska bra att göra låtar, va?
E: Jo vi har varit produktiva…
F: Ja vi har fan varit det, vi har nästan 7 nya låtar nu och det tycker jag är ganska roligt för då har vi ganska långt kvar till fullängdaren ska vara inspelad. Jo, men det har gått bättre än vad jag trodde det skulle gå faktiskt, vi har sålt skivorna och det är väl en nypress på gång. Fast man är ju inte så himla rå-nöjd med skivan nu, eller jo… eh… jag är fan nöjd med skivan men ändå så tycker jag att det borde varit lite mer litar på den. Vi kunde ha gjort en nyinspelning på “Yellow Dog” och dom där igen…
E: Den kommer på fullängdaren.

Ert releaseparty var ju ett kapitel för sig. I absolut sista sekunden stressade Babs in med de färska CD:na. Hur kändes det att stå på scen inför ett hundratal människor och inte veta i fall de skulle få med sig en MCD hem eller inte?
F: För djävligt! Ja, det var ju tråkigt, men man lärde sig att man inte ska ha ett releaseparty innan man vet att CD:na kommit, det var ju lite fiasko, tänk om de inte hade kommit? Fy fan! Det var så här: “Den kommer” sa han, “Visst!” tänkte vi, sen så sa han dagen före: “Ja, det är lite strul med den kommer nog klockan…”
E: “Sitter fasta i tullen i Holland”…
F: “…kommer 10 eller 12 till Hallsberg…”, klockan 3 på eftermiddagen var det.
E: Så skulle vi få åka iväg och hämta den själva…
F: Så fixade vi en förare och åkte iväg… nej! Vem var det som körde då?
E: Det var Larzon som körde. NO FUN AT ALL spelade så åkte Larzon iväg…
F: Då var klockan 10 och då kom dom inte, sen så tjatade Babs som fan och då kom dom kvart över 1l tror jag, så åkte han och hämta dom.
E: Det var så otroligt stressigt! Jag fattar inte varför vi skulle göra det så tight egentligen.
F: Nu efteråt tycker inte jag det spelar så stor roll för skivan kom ju i alla fall, hade den inte gjort hade det varit ett fiasko. Äh “fiasko”, det hade varit tråkigt. Det hade varit roligare om CD:n hade kommit så att folk hade hört låtarna, det var ju meningen. Men ändå, det var ju jävligt kul på releasepartyt, jävligt roligt.

Vad tycker du om spelningen i övrigt? Det var ju ett jävla röj…
F: Ja för fan, det var ju jävligt kul faktiskt! Jag tycker stället var lite för stort. Det var mer folk nu på Nya Teatern (Se LIVE-sidorna /Red) än vad det var där… det var ju nästan hundra pers mer, ja det var ju 70-80 pers mer på Nya Teatern och där var ju mycket mindre, så det var lite väl kanske men…
E: Det var perfekt…
F: Ja… men det var så kul på releasepartyt för dom hade byggt scenen jävligt bra och alt funkade bra, det gick bra att spela också tror jag, jo det kändes jävligt bra. Vi körde kanske lite för länge… det var på gränsen! 19 låtar är fan på gränsen! Men det var jävligt kul.

Men det märktes ju att publiken hade kommit dit för att se er, på BAD TASTE var det ju mest anti-röj i världen…
F: Jo det kan jag tänka mig. Men det var så kul. Och jävla PA högtalaren välte! Båda releasepartyna, på Greven med så välte skiten!
E: Ja på det första releasepartyt så divade alltså en som heter Pansar…
F: Som är dum i huvet…
E: …från PA högtalaren så den välte så dom där Fagersta gubbarna höll på att skita ner sig, och sen på Greven, vårt “andra releaseparty” där man fick skivan i entrén, blev det slagsmål då en som heter Benny slog till en raggare så att han åkte rakt in i högtalaren och den välte…
F: …på din adapter så att den gick av!
E: Jag har inte lagat den än.

Nej, det är därför du använder min hela tiden… din sak!
F: Greven var ett jävla skit egentligen. Det var så jävla extremt när Kola sa så där…

Vad sa han för något?
F: Han sa ju bara: “Nä nu kör vi sista låten, sen drar vi till Contan (konkurrenten nummer ett! /Red)!”. Dom blev helt galna! Det kom fram en tjej i rullstol och skällde ut han! Jag trodde hon skulle komma och säga att det var bra, så kom han in i köket och spottade på golvet. Så stod ägaren där rå-arg och så blev WEDGE utskällda: “Det var han! Det var han!”!
E: Så pekade han på mig. Sen höll dom och spöa oss och så sa dom: “Ja, vi vill inte se en enda grej här”.
F: “Vi slänger ut det på gatan!”! Yes!…
E: Så vi fick ta med PA:t som vi hade hyrt för 2.000 spänn och mixare och skit. Vi hade åkt med buss, eller lastbil hela dagen och lassat in skiten, och hela back-linen var vi tvungna att ta ned på en timme, men så kysste jag Isa (ägaren /Red) i arslet rå-länge så vi fick ha kvar det dan efter.
F: “Gamblern”. Krogkungen med K-pist och sprängdeg…

Om vi går tillbaks lite i tiden till “Melack” demon så tycker jag att de låtar som du, Form är inblandade i är de bästa — “Planet Earth”, “The Tame”, “An Elf And His Zippo” och pärlan “Yellow Dog”. Har du andra influenser gentemot de andra eller? Tycker även att dessa låtar låter lite indie-influerade…
F: Det var ju kul att du tyckte det. Oftast går det till så när vi gör en låt att någon kommer med ett riff och lite meckigheter sedan så kommer Nikola på lite sång sedan så arrangerar vi ihop det. Det här med influenser tror jag att vi har ganska lika alltså med US hardcoren i grunden men jag själv lyssnar väldigt mycket på band som AFGHAN WHIGS och DINOSAUR JR och på svensk punk typ ULTIMA THULE… haha, skämt åsido, nej men jag lyssnar på svensk pop också, t.ex nya THIS PERFECT DAY CD:n är kanonbra, så visst kan det nog finnas lite indie-influenser. Men det är alltid samma visa när jag gör en låt, jag tänker ut exakt hur låten ska vara hemma, sedan när vi repar in den så blir den helt annorlunda.

Apropå “The Tame” så finns det ju en liten rolig anekdot att berätta för de ovetande när det gäller nämnda trudelutt.
F: “The Tame” är ingen allvarlig låt, den är helt enkelt en plojlåt och när vi spelade in den så blev refrängen så förbannat dålig och vi tänkte att vi behövde spexa till den lite. Då kom Dan Swanö på den tuffa idén att låta Nikola sjunga genom en distad kaffe-panna på refrängen och då blev låten genast mycket bättre. Vi prövade också med sång genom en distad golv-puka men resultatet blev inte tillfredsställande.

Ni hade ju ett litet samarbete med rap-gruppen BAD TASTE då ni var med i “Talang -93”. Jag vet ju att du, Erik, var lite negativ till det projektet men hur kändes det då när ni vann deltävlingen?
E: Negativ vet jag inte riktigt om jag var, det var bara lite bökigt med åtta pers i lokalen och en text utan musik. Meningen var att vi skulle jamma ihop låten, så vi jammade ett par repningar och det var jävligt jobbigt för vi kunde aldrig komma riktigt överens om hur det skulle bli och det var ganska odisciplinerat. Men till slut blev låten i alla fall klar och vi blev nöjda över resultatet. Vi ställde ju upp bara för att det var en kul grej så vi blev jävligt förvånade att vi gick till final och det var ju kul för vi fick posten-tröjor som det stod “Jag gick till final i Talang -93” på ryggen. Men det ultimata klimaxet med det hela var att gubben från “Spader och Keno” var presentatör i finalen! På scenen fick vi sedan kasta en boll på en tavla och då vann vi 20 trisslotter som vi vann 100 kr på. 12:50 per person.

Nu gick det ju inte så bra i finalen, men ni har planer på att föreviga hitten “No use” hur som helst, eller?
E: Nej, vi kom inte bland de tre första i finalen, men det är ju i och för sig inte så konstigt med tanke på att de som vi tävlade mot var runt 25 (Va? THE STROLLERS som kom tvåa är väl bara 15-16 någonting! /Red) och säkert hade gått på musikhögskola i de flesta av de åren. Vi tänkte spela in låten i studio men vi har inte pratat om det på länge så jag tror nog inte att det blir något med det.

Ni ska ju vara med på en jävla massa samlingsskivor nu under 1994, kan ni berätta lite om dom, vilka låtar det blir och så?
F: Ja, först har vi då “Really Fast vol 9” då, som vi har “Nosepicker” med på, det är lite tråkigt tycker jag, för jag tror att folk förväntar sig en ny låt på den.

Men det är ju ändå bästa låten på MCD:n…
F: Jo, jag vet, men… klart det finns kanske någon punkare som inte har hört den förut.
E: Vi hade ju inte tid, vi håller ju på och slösar bort varenda låt på samlingsskivor…
F: Ja, exakt. Det är ju kul med samlingar, men det är dumt på ett sätt. Sen har vi då Svärtinge-samlingen (som går under det ofantligt jönsiga namnet “Tjöplusta”… suck! /Red) som jag totalt ångrar att vi är med på för det första, för den tycker jag verkar… den kanske är rolig men den ger inte någonting. Den verkar aldrig komma, men den kommer väl.

Vilka låtar är det på den?
F: Det är ju “Yellow Dog” och “A Bit Of Muslin”… ha med den! Det är tråkigt för “Yellow Dog”, jag tycker vi kunde ha sparat den till något roligare. Sen så har vi ju “Hardcore For The Masses II” som är roligare, där har vi med en ny låt som heter “Disneytime” som är lite annorlunda, den är byggd på bara ett riff hela låten. Det är ett riff genom hela låten, fast det hörs inte så bra, eller vad säger du?
E: Nej, jag tror inte folk fattar det.
F: Nej, Babs sa: “Åh, vad många riff det var i låten!”! Fast det är bara ett riff, eller samma toner. Den blev ganska rolig och det kommer ju vara en massa bra band på den (samlingen alltså /Red) och den kommer väl snart. Sen så är det “G-spot”-CD:n som vi har med en ny ska-låt som heter “Da Strike” som handlar om bowling. “Disneytime” handlar om “snowboard-bananer” (? /Red), tönt snowboardåkare som mest är intresserade av att vara inne som snowboardåkare…
E: …mest intresserade av att vara hype…
F: Ja, och den här “Da Strike” handlar om att bowla på A-huset (känt bowlingställe i Örebro /Red). Den är jävligt tuff faktiskt, den bästa texten vi har skrivit. Det var det, är det något mer?

Jo, det är den där som Babs släpper också…
F: Ja, skate-samlingen. Ja det är en skate-samling som vi ska åka till Swanö och spela in en låt till och sen så är det ju en ska-samling som kommer i höst med vi och GIRLSMEN tror jag det var. Det var väl det?
E: Stakka Boo!
F: Ja, vi, GIRLSMEN och Stakka Boo och något mer band, vi ska köra ska-covers bara. Den hette… “Ska Sucks” hette den, ha ha!
E: “Ska Sucks”!
F: Den blir ganska cool tror jag. Det kommer att bli rolig för det är ju lite större artister med på den, GIRLSMEN är ju jävligt poppis så den kanske når ut lite mer. GIRLSMEN spelade på “Gomorron” härom dagen! Stod i studion och…

Hade de käpp då?
F: Ja, självklart. Jag tycker inte dom är bra, dom är så jävla noga om hur dom ser ut, det är fan viktigare än musiken för dom, du såg väl den där artikeln i AFTONBLADET? “Den här tröjan har jag köpt i London” — finns en likadan på ENTERTAINMENT (känd independent-affär i Örebro /Red). Rå-noga om sitt utseende.

“Snowboard-bananer” och “bowling”… att MILLENCOLIN’s texter är halvknepiga är ju allmänt känt men “An Elf And His Zippo” slår ju alla rekord! Du står som textförfattare, Form, så då får du fan förklara!
F: Ja, visst är “An Elf…” texten lite knepig för från första början så var det så att jag hade en glosläxa i engelska och den var så tråkig så att jag satte ihop glosorna till en flytande text, sedan så ändrade vi om den lite så den blev som vi ville. Man kan säga att den handlar om att man aldrig ska ge upp och att man inte ska strunta i saker man inte förstår.

MILLENCOLIN har nu funnits i lite mer än ett och redan gjort 6 inspelningar, sammanlagt 24 olika låtar fördelade på 2 demos, 1 MCD och 5 samlingsskivor. Har det inte gått otroligt snabbt?
E: Jo, det går fort, men vi är ett produktivt band faktiskt, som sagt var. Fast många av de här inspelningarna har blivit till för att vi blivit tvingade att vara med på alla jävla samlingsskivor.
F: Det har varit så mycket press och skit…
E: Ja, oändligt mycket press, typ när vi hade gjort klart alla låtar till MCD:n och spelat in dom, då har vi inte en enda jävla låt och då får vi reda på att vi måste spela in till den här samlings-CD:n (Erik syftar på “Disneytime” låten till “Hardcore For The Masses II” /Red) och det ska lämnas in i början på januari eller mars. Jaha, guld, skivan släpps och vi har inte en låt och då måste vi göra en låt på bara några veckor och sen spela in skiten. Sen blev det samma sak nästa månad…
F: …men det gick mycket lättare, for då hade vi klart låten (Form syftar på “Da Strike” /Red) innan vi bestämde att vi skulle spela in den.
E: Det var jävla otroligt att vi fick ihop den där låten till “Hardcore For The Masses II”, vi var så jävla pressade!

Fast det märks ju att den är lite ihopkastad faktiskt, tycker jag…
E: Ja fan… när blev den klar? Två dagar innan vi spelade in den?
F: Ja, jag är ganska nöjd med den…
E: Jag är nöjd också.
F: …arrangemangsmässigt så… den blev jävligt mycket bättre än vad jag trodde den skulle bli, jag trodde den skulle bli värdelös. Men jag tror att folk ändå kommer att tycka den är ganska rolig. Men vadå? Den är ju lite såhär… Jag tycker Kola sjunger bättre på den också. Men vad fan, jag vill bara lägga in en grej, “produktiva”… efter vi gjorde “Melack” så tog det ett jävla tag innan vi började göra låtar igen, det går ju i vågor. Ibland kan man inte göra en låt på flera månader och ibland kan man göra tre låtar på en månad, rå-konstigt…
E: Javisst, men nu har vi kommit in i en sån här period igen och gjort fem låtar på… hur många repningar är det?
F: Vi har kanske gjort fem låtar på mindre än två månader…
E: Ja lätt mindre än två månader…
F: …det har gått väldigt snabbt. Nu kan vi säkert göra jävligt många låtar, ja i alla fall tre låtar till sen kommer det gå sakta igen. Så det har gått bra. Men vi märker ju, man gör aldrig klart en låt som verkar vara dålig, i alla fall inte nu. Vi lägger ned allt som inte går, det märker vi direkt.

Okej, dags att ställa er mot väggen rejält! Fem frågor var som har med lite allt möjligt att göra, vi börjar med Form… James Eckhouse — behöver jag säga mer…?
F: Jag förmodar att du menar det underbara TV-programmet “Beverly Hills” och namnet i fråga tillhör den trevliga familjen Walsh’s hövding. Det är alltså Jim Walsh’s riktiga namn, det är också Erik Ohlsson’s smeknamn översatt till engelska. Jag följer denna serie totalt och missar aldrig ett avsnitt såklart. Min favorit är självklart Steve med sina finurliga fixarmetoder — se bara hur han fixade skivkontrakt åt David Silver och sedan hel-ylle Brandon som är i färd med att gripas av speldjävulen (Hm… typ för ett halvår sedan ja! /Red). Jag samlar även på “Beverly Hills” klistermärken som jag förgyller speciellt utvalda platser med.

Du och Kola utgör ju 2/4 av SEIGMENN. Finns ni fortfarande eller har någon ätit upp er?
F: SEIGMENN har lagt av av flera skäl. För det första så ringde det någon filur från ett band i Norge (Greven? /Red) som hette SEIGMEN med ett N och sa att vi inte längre fick heta SEIGMENN för dom hette det och hade släppt 2 CD:s och om vi inte bytte så skulle dom stämma oss tror jag. Sedan så blev det så konstigt, vi gick liksom framåt på halvfart och MILLENCOLIN tog mer och mer tid så det rann helt enkelt ut i sanden och det var väl bäst så. Man kan väl säga att vi åt upp oss själva.

Vad föredrar du av: 1) Husvagnssemester med Korven (alternativt Big-Jimpa), 2) Skivkontrakt på FINN RECORDS eller 3) En tredje intervju i MUSIKBOTANIK?
F: Ojojoj, det var inga dåliga alternativ. Alla verkar mysiga men jag skulle självfallet välja en husvagnssemester med Korven och ta med Big-Jimpa samtidigt. Du kan tänka dig vilket ös det skulle bli när alla börjar bli på örat och Korven börjar berätta roliga historier och Big-Jimpa plockar fram sitt “Nya Finans” spel eller kanske den gamla kortspelsklassikern “UNO”. När får vi åka?

Berätta om era nystartade hobbyband typ BRUTAL POLISTAKT!
F: BRUTAL POLISTAKT är ett riktigt gammalt värdelöst polistakts band. Vi är nästan lika dåliga som alla gamla 77-punk band. Låtarna handlar självklart om staten, militären och miljön och vi är lika kliché som våra förebilder. De andra medlemmarna i bandet är hemliga men vi ska snart avslöja oss på någon stor gårdsspelning. Vi har också det fantastiska HC bandet DISPUNK som spelar diverse gamla klassiker. Ekan, Larzon och jag har också ett viktigt band som heter NEW ANGER som spelar NYHC typ BIOHAZARD och SICK OF IT ALL men det blir knappt någon tid över till det för MILLENCOLIN tar all tid.

Vad har du för cykel?
F: Jävlar vet du! Jo jag har ju en… jag vet inte vad den heter… den är ett ihopplock som Tures (ex-KUNG PUNG /Red) farsa har gjort. Sen har Ture och dom målat om den, men dom fuskade när de gjorde den för stödet funkade inte när jag fick den och kullagren har gått sönder i navet. Så har dom svetsat fast styret så det går inte att höja och sänka och sadeln har blivit lös. Fast min bästa cykel var den jag hade före, det var en Engelbrekt som jag fick efter min Redux, den var från 1935 som min morfar hade fått, köpt för 30 kronor. Han hatade den cykeln och försökte bli av med den så han ställde den i Brunnsparken i en vecka olåst, men det var ingen som snodde den. Skittråkigt! Sen fick jag den och ställde den utanför McDonalds och då blev den stulen. Jag blev av med 4-5 cyklar på ett och ett halvt år.
E: Kan jag få berätta om mina cyklar?

Nej.
F: Du har inga bra cyklar! I fall är min cykel svart, det var Engelbrekten med och den före neon-beige. Den svarta den är fin, den är bra, den går snabbt. Jag cyklar jävligt snabbt så den slits ju, det är därför kullagren gått sönder. Jag cyklar ju så jävla snabbt, när fick den så cyklade jag hem bara “tjoff!”… höll på att bli överkörd.
E: Jag såg ju när vi hade köpt stärkarna, du visade ju lite tricks…
F: Jag kan ganska mycket tricks på cykeln, köra på bakhjulet i snö och så här. Det är lite som snowboard samtidigt som skate…

Okej, fem frågor till Erik också… jag vet ju av egen erfarenhet att MILLENCOUN festar loss på chokladmjölk ofta och då på det billigare alternativet “Cocio” (som smakar vidrigt!). Vad anser ni om originalet “Pucko” och hur går det med er nystartade sekt “Den Bruna Cirkeln”?
E: Att “Cocio” råkar vara det billigare alternativet på chokladdryck är bara en ren tillfällighet. Till slut kommer världen att inse att det bara finns en äkta chokladdryck och att alla andra planlösa försök till att uppnå denna ljuva förfriskning bara är idioters desperata försök att tjäna pengar. Må dem som dricker “Pucko” för evigt lösas upp och förintas i den oäkta chokladen. “Den Bruna Cirkeln” finns och växer ständigt ända till den dag vi är starka nog att ge gratisprover på “Cocio” till hela Grängesbergs befolkning. För att visa vår underkastelse och tillgivenhet till den mäktiga drycken spar vi varje kapsyl och under en ärofylld ceremoni giver vi den en plats i vår ljudisolering (Du glömde att skriva att ni under samma förhållanden även sparade buteljerna till chokladdrycken som plötsligt ersattes av krypande materia… brr! /Red). Form levde en vecka ensam på Café Rävens vind med endast en platta “Cocio” som näring.

Vilken är den absolut bästa låt du hört?
E: Ojojoj, den här frågan var av svåraste laget. Det finns många bra låtar som jag säger är den bästa jag hört när jag hör dom, men den bästa skivan jag hört är i alla fall NOFX “Ribbed”, det är den ultimata skivan, enbart hits från början till slut.

Vad tänker du på när jag säger 1) “Pistol”, 2) “Din säl”, 3 “Rudiger Falke” och 4) “Tapetklister”?
E: 1) Då tänker jag givetvis på “taggen” som prydde hela Örebro för ett halvår sedan. Jag tror att personen åkte på ett saftigt skadestånd plus att han fick måla över tagsen. De vanligaste tagsen för tillfället är: SYKO, ABNORM, EBT mm. 2) Bengt-Åke sa väl något liknande? Det uttrycket associerar jag till “Ditt skohorn”. 3) Rudiger Falke är vinnaren i gäddtjatnings-tävlingen i “En Himla Många Program” där han med överlägsenhet tjatar upp en bjässe på ca 3 kilo. Jag tror att han nu på senare år gör lite reklamjobb för jag tycker mig ha sett honom i en betydande roll i “Tornado-telefonsvarare” reklamen. 4) Jag tänker givetvis på den förnäma kulturtidskriften med samma namn. Nummer två är nog på gång nu tror jag. Enligt rykten är ett namnbyte till TOMATMOS aktuellt, men detta tror jag ännu är inofficiellt.

“JAGULAR Music & Skate zine — ute september 1992”?
E: Hrmpf… Ja, jag vet. Så skrev jag på min första flyer, men det har varit segt och inte alltid så motiverat att jobba med zinet. Nu är det i alla fall ute, så det så. Nummer ett blev alltså split med ABNORMALCY och man kan läsa om FIRESIDE, TOTAL EGON, SOBER och MOMENT 22. Skate finns det också gott om bl.a en intervju med skataren Dan Wall.

I “Planet Earth” på “Melack” demon har ni lagt in “När-Matt Hensley-beställer-mat” från skatefilmen “Shackle Me Not”, vems idé var det?
F: Jag har för mig att det var min idé… kommer inte riktigt ihåg… men alla tyckte att det var en fix idé så vi tog med det.

Är inte det lite dumt då “Shackle Me Not” är en film från skatebolaget H-STREET och inte från bolaget PLANET EARTH?!
F: Det fiffiga med det är att stora delar av H-STREET teamet gick över till PLANET EARTH teamet och att PLANET EARTH brädorna tillverkades av H-STREET så visst fanns det samband. Men när vi tog med snacket i låten så hade det ingen riktig betydelse förutom att det var tufft.

Ni har ju en annan “skate-sampling” på MCD:n som för mig är obekant, berätta om den:
F: Jo, den är från… “Freak Scene”…
E: Va fan?…
F: …”Speed Freaks”!…
E: Skriv med det där att han inte fattar någonting…
F: “Speed Freaks” är den ifrån…
E: Sug kuk!
F: Va fan är den ifrån?
E: Vet du vad är ifrån?
F: Nä?
E: “Risk It”.
F: Äh, skit samma, ja det är “Risk It”. Det är Jason Jesse som säger det när han… han har på sig sånna där äckliga, han har fula glasögon, ser ut som en tjej.
E: Han sitter och bögar sig och håller på med sina art-grejer, sånna här konst…
F: Ja just det, och sen så säger han att han är en konstnär, och han tycker väl att det är konstnärligt att åka skate med och så säger han “come to me — kiss me” och det låter ju ganska… det sa ju Swanö med: “Vad är det för jävla bög?”…
E: …och så säger han att man inte ser av han så mycket för han är så inne i konst.
F: Ja just det, men det är i alla fall från… “Risk It”.
E: “Freak Scene”…
F: …men “Freak Scene” är bra med, den är med på…

Det är ju en låt ju…
E: Det är en DINOSAUR JR låt ju…
F: Ja jag vet, men den är med på…
E: Fy fan vad du gjorde bort dig nu!
F: Ja det är så det ligger till i alla fall.

Okej.
F: Men vi har lite nya skate-samplingar på gång sen, gamla godingar… men dom kan vi inte släppa nu, de kommer sen på fullängdaren och singeln, det är riktiga klassiker som kommer då!
E: En riktig smällkaramell att sitta och suga på!

Apropå “skate-samplingar”, vilken är den bästa skate-spot:en i Örebro?
E: Efter så många år av skatande i Örebro så är man rätt trött på alla ställen, men ett ställe som alltid brukar hålla är “Fyrkanten”. Det finns ett foto-collage om “Fyrkanten” i JAGULAR. “Fyrkanten” är ett ställe som ligger vid norra delen av city i Örebro, det är helt byggt i någon slags betong som glider utmärkt. Stället har också tre ollie-vänliga trappor och slidiga curbs. Nackdelen med “Fyrkanten” är dock att det ibland finns ojämnheter som nyper i marken, men bortser man från dessa så är spoten högst rekommendabel för förbiresande rullbräders.

Vad har den döda fågeln för symboliskt värde i MILLENCOLIN?
E: Den döda fågeln symboliserar det melankoliska i livet. Omslagen är ju alltid glada och kul med skate och sånt, men man får aldrig glömma att bakom allt roligt finns det alltid något som inte är kul. Blommorna har också ett symboliskt värde.

Något annat symboliskt är T-shirts, ni har under året hunnit med att trycka tre stycken olika motiv, är det viktigt med en massa olika T-shirts?
E: Nja, “trycka” och “trycka”… jag tryckte väl ett utav de motiven på min skola och det tryckte jag bara för skojs skull men det var inte så jävla roligt i och för sig! Det var för jävligt tråkigt! Hela ramen kladdade och fy fan! Nej men först så gjorde vi ju ett motiv och då fick vi begränsa oss till två färger och det betalade vi själva. Vi gjorde 30 stycken med MILLENCOLIN loggan på, den som är på MCD:n, så dom var rätt tuffa ändå. Fast Gustaf på tryckeriet gjorde en liten “screw-up” så dom blev lite konstiga men dom var okej. Sen så gjorde jag några själv alltså med en annan logga (den som är först i denna intervju /Red) och sen så har Babs nu tryckt upp omslaget i 4-färg, dom blev jävligt tuffa med olika färger på tröjorna också. Han ska trycka upp nya sådana för vi har sålt 100 stycken och sen så vill han även ha en annan design och då tänkte han att vi kunde bygga på “Da Strike”…
F: Jaha?! Fan, gör en MILLENCOLIN gubbe som bowlar, kan bli grymt coolt!
E: Jo jag vet.

Är det viktigt då, med tröjor?
E: Nej, men det är tufft med tröjor!
F: Jag tycker fan det är ganska viktigt för jag menar…
E: Jag vill ha så många T-shirtar jag vill själv…
F: …jo men det är ju så här att tycker jag att THIS PERFECT DAY är bra så gillar jag att ha på mig deras T-shirt för att visa att jag tycker dom är bra, då köper dom som tycker vi är bra vår tröja och har på sig den och gör reklam för oss och det är ju viktigt. Då ser ju andra folk att det finns… Fast nog skulle man klara sig utan… men jag tycker att det är viktigt.
E: Ja, men vad ska man välja mellan egentligen? Om man fick välja mellan en rå-snygg SVEN-INGVARS tröja och en… och en skitful… öh… öh…
F:…AUTOPSY!
E …MIGHTY MIGHTY BOSSTONES tröja?
F: Det är ju klart en MIGHTY MIGHTY BOSSTONES såklart!
E: Ja…
F: Ja, hahaha! Där gick din teori i graven!

När kommet det en tröja med en enorm död fågel på då?
E: Det är faktiskt på gång. Jag tänkte faktiskt på det men så kom Babs med den där “Da Strike” idén. Fast jag tror att den där enorma fågeln kan komma på en spelningsaffisch…
F: Han kan ju bowla med fågeln på en blomsteräng!
E: JAA! Bowlinghallen i Fågelsbo! Haha!
F: JAAAA!
E: I ett träd!

Ni ska ju ut på en sommar-turné ihop med label-polarna NO FUN AT ALL — berätta om den för de ovetande!
E: Jovisst! Vi ska då göra en “sverige-tour”, starta uppe i Luleå och spela oss nedåt. Det blir väl typ Luleå, Piteå, Umeå…
F: Umeå kan du ju glömma! Haha! Vi kan inte berätta omständigheterna! Hehe!
E: …och sen fortsätter vi nedåt och gör nån i Örebro, Karlstad och runt omkring här i området där man känner sig hemma…
F: Stockholm!
E: …sen så fortsätter vi nedåt och jag tror sista spelningen var i Jönköping, jag vet inte riktigt. Det ska alltså pågå i 2 veckor och 12 spelningar tror jag den ska innehålla. Då är det alltså så att vi och NO BONKERS AT ALL och G-spot-teamet som skatar ska vara med också. Babs vill ha det så att det ska vara mitt på dagen och då ska vi stå och spela och G-spot-teamet ska ha uppvisning under tiden, men jag skulle i och för sig föredra att det var uppvisning på dagen, så kunde man skata med G-spot-teamet och hänga ut, sen på kvällen kunde det vara spelning i en konsertlokal så det blev lite ös…
F: Det blir ju fan roligare för alla, det är ju ingen som kan röja. Stå och spela där…
E: Stå och röja på en asfaltsplan!
F: Eller en gräsplätt! Alla står och pogar så att gräset går sönder!

Då får Babs laga det med tipp-ex! Jaha, då kan ni väl berätta lite om de här två CD:na som ska komma, dels då den nya EP:n och fullängdaren.
E: EP:n spelas alltså in veckan innan Bergslagsrocken och då ska det vara med den låten vi tror kan bli den bästa på fullängdaren och en osläppt låt, kanske från “Melack”-demon, det vet vi inte och sen så tre covers. Så det blir alltså 5 låtar, eller 6 kanske…
F: Om Kola får som han vill så blir det en SMITHS cover, det kan bli bra…

SMITHS?
F: Vi tuffar till den alltså. “Girlfriend In A Coma” är bra om vi får till den.
E: Ja, det blir ju lite covers då. Sen så fullängdaren — där har vi tre veckor inbokade i slutet av augusti, början av september och där ska vi väl försöka få in minst 14 låtar på den, försöka hålla 40 minuter, så den blir prisvärd. Det är ju tråkigt när man köper en skiva till fullpris och den är 14 minuter lång.
F: Som MIGHTY MIGHTY BOSSTONES, den är 25 minuter men det skiter jag totalt i, det räcker ju! Det får inte bli för långt.

Men inte för 160 spänn?
F: Nej, men den kommer ju att kosta 100 spänn! Det räcker ju med 35 men det är klart att det skulle vara kul om den blev 40.

Ni har inga låttitlar klara eller så där?
E: Inga titlar, men “Da Strike” och “Disneytime” kommer att vara med på den, sen kommer “Yellow Dog” och “Flippin’ Beans” finnas med från demosarna.
F: Nu har Kola fem texter att göra!
E: När vi gör låtar så improviserar alltså Kola sångslingan, men det blir inga texter skrivna förrän långt senare.
F: Han kan få ihop jävigt bra texter nu, det är ingen av oss som kan skriva texter.

Hur ter sig då det nya MILLENCOLIN materialet? “Da Strike” är ju betydligt mer ska-influerad men hur är det i övrigt?
E: En av de nya 5 är en ska-låt och den fortsätter lite på “Da Strike” temat. Den är lite lugnare och rockigare. Vi har ju med sax på “Da Strike” så vi ska antagligen ha med sax på en till låt på CD:n, det är en duktig polare som lirar. Fast dom andra fyra är hardcorelåtar, sån här melodiös EPITAPH…
F: Jag tycker inte vi ska säga EPITAPH, för det går inte att säga vad vi spelar för musik nu för alla låtar låter fan olika.
E: Låtarna har rätt olika identiteter.
F: Jo man kan säga att “den låten låter som den gruppen och den låten som den gruppen” inte att “allt låter som den gruppen”.
E: Fast allt låter som MILLENCOLIN.
F: Javisst, det är kanske det som är grejen. Nu är det jävligt mycket mer blandning på låtarna än vad det var förut…

Hur är det med influenser och sånt här då? Utökar man sitt influens “galleri” under tiden? Ni var ju influerade av band som BAD RELIGION, NOFX och OPERATION IVY i början och nu har ni ju börjat lyssna på äldre ska som BAD MANNERS och SELECTORS och senast blev ni ju jämförda med MIGHTY MIGHTY BOSSTONES i BACKSTAGE…
E: Va? I BACKSTAGE?

Ja, det stod så i recensionen…
E: Ja i och för sig så är jag just nu inspirerad av LAG WAGON’s senaste skiva och MIGHTY MIGHTY BOSSTONES. Det beror ju på, när man köper nya skivor så blir man ju influerade av dom vare sig man vill det eller ej.
F: Det är det som är bra, om man köper en massa olika skivor så blandar man influenserna.

Men kan ni bli influerade av annat än hardcore, ska och i Forms fall independent?
F: Nej men jag kan ju inte säga att jag blir influerad av klassisk musik. Jag lyssnar ju på pop och rock och sånt, det är ju det vanligaste man lyssnar på man blir influerad av. Kola är jävligt influerad av ska, han har jävligt svårt för hardcore låtar.
E: Ja, men nu har det löst sig, det är lite skönt för ett tag var det nästan oroväckande för då ville Kola BARA göra ska-ballader.
F: “Jag har gjort en bra ska-ballad”.
E: Det vara bara ska-låtar, han vägrade göra hardcore låtar.
F: Det var ett tag efter demon som han började göra mongo-låtar. Han gjord skitkonstiga låtar ett tag. Kommer du ihåg den där GUNS ‘N ROSES låten?
E: Ja! Haha…
F: Det var bara en massa ballader som var helt oröjiga och sämst.

Hur mycket självkritik har ni i bandet? Om det är någon som tycker att något är helt sämst…
F: Då säger dom det.

Ja men händer det något då?
E: Då kapar vi den delen.
F: Nej men det beror på. Folk har ju olika uppfattningar. Ibland kan man tycka att en del är helt rå-dålig sen blir den helt suverän tycker alla efter ett tag.
E: Larzon sitter ju ofta och tjurar bakom trummorna. “Uhh… det här var det sämsta jag hört!”
F: Och han som inte gör ett enda skit själv! Men är det någon som kommer med en idé till en låt och blir det inte bra så fattar vi det allihopa. Oftast kan det vara så att jag sitter hemma och kommer på en grej som jag tycker är skitbra och så när jag kommer till lokalen låter det skit. Är det riktigt bra så märker alla att det är bra.

Hur ser ni på kritik i allmänhet då, en dålig recension till exempel?
E: Den enda dåliga recension som vi har fått på MCD:n är i MAXIMUM ROCK ‘N ROLL, och det var ju jävligt tråkigt i den tidningen!
F: Men skriver dom att vi kopierat BAD RELIGION då kan dom ju inte vara insatta. Det kanske folk tycker men jag kan inte förstå det ändå. Vi själva tycker inte att vi kopierar BAD RELIGION, det finns ju andra band som kopierar mer i sådant fall.

Ja, NO FUN AT ALL låter väl mer som BAD RELIGION i sådant fall…
F: Ja, självklart, men dom var ju “suveräna”, “bättre än BAD RELIGION”. Det var fan det bisarraste jag läst i hela mitt liv. Dom är väl bra, men det finns ju inget band som är bättre än BAD RELIGION? Det är säkert Babs som skrivit recensionen i MAXIMUM ROCK ‘N ROLL…

Okej, detta är den sista frågan till MILLENCOLIN i detta nummer, ska ni avsluta denna första Örebro-intervju på 4,5 nummer då?
E: Det finns väl inget annat att göra än att tacka dig Anders! Det var kul att du ville intervjua oss! Annars tycker jag att ni borde beställa JAGULAR/ABNORMALCY av mig för 5 kr + porto. MILLENCOLIN CD:n kan också beställas för 50:- och då är porto inräknat. Tack för mig.
F: Tack ska du ha för denna intervju, trevliga frågor och lagom lång. Jag ser fram emot nya datalayout HYMEN. Köp också våran CD för 50 kr inklusive porto. Vi har även två demos — “Goofy” och “Melack” — köp för 20 kr + porto styck. Okej, tack och hej!

Där säger vi adjö till Form och Erik och jag tackar så mycket för svaren. Nu återstår det bara att skriva ned två lämpliga adresser, nämligen: MILLENCOLIN c/o Mathias Färm, Borgallén 6, 702 17 ÖREBRO eller MILLENCOLIN c/o Erik Ohlsson, Varbergagatan 63, 703 51 ÖREBRO. OBS, SENASTE NYTT!!! MILLENCOLIN ska tillsammans med SOBER, MINDJIVE och DISCHANGE spela på en slags uppvärmsspelning innan B-rocken startar! Missa inte!