DISSOBER gör en godkänd insats på REALLY FAST vol 8 med två låtar käng i ANTI-CIMEX stilen. Min gode vän Forsberg trummar i DISSOBER och jag tänkte att det vore dags att kolla upp vad som hände i DISSOBER lägret samt uppdatera läget angående TRIBULATION som på “Oil Up The Stud” demon visar upp en ny indie/HC sida som faktiskt är det bästa dom har gjort. Tyvärr har intervjun blivit en aning förlegad för både DISSOBER och TRIBULATION har CD:s ute — DISSOBER fullängdaren “Sober Life… No Way!” och TRIBULATION MCD:n “Spicy”, dessvärre har jag inte hört någon av dom än… illa. Nåja, hoppas ni får ut något av intervjun hur som helst…

Du gjorde ju debut med DISSOBER på “Mangelfestivalen” i Eskilstuna 9:de maj 92, hur kom det sig att du hoppade in då?
Deras gamla trummis Richard stack med kort varsel från stan och lämnade de andra 4 i sticket med en spelning om 2 dagar. Jag blev tillfrågad, ställde upp och gjorde min plikt. Sen dess har inte Richard dykt upp och jag är fast, kanske tur för DISSOBER i och med att Richards polistakt lät lite Judas, käng ska ju ha fläskig D-takt…

Förutom dig så finns det ju ännu en kändis i bandet, nämligen Bröms (ex-AFFLICTED) på sång, men vilka är de andra? Dra en liten DISSOBER story!
Ännu EN kändis? DISSOBER är ju späckat med profiler! Som sagt Bröms (ex-AFFLICTED, nu i PAY/NEOMYSTIQUE), virtuosen Dahlberg (MARTIAL MOSH), sultanen av käng Koskinen (MBE) och der funkmeister/slapman Thölin (MBE). Något av ett Västerås dream team… DISSOBER bildades ett par månader innan jag blev med, någon gång kring mars 1992, vi har gjort 3 spelningar med nuvarande sättningen, medverkat på REALLY FAST vol 8 + att vi är med på två DISTORTION releaser i höst/vinter: vi kör 3 låtar på “Distortion To Hell” samlingen och så ska vi släppa en CD lagom till julrushen hoppas vi. Havohej!

Er musikaliska debut hittar vi på REALLY FAST vol 8. Är du nöjd med ert bidrag?
Skapligt nöjd är man ju, låtarna är ju bryska och budskapet är rätt (rått?) så vi gör väl inte bort oss men så hår i efterhand kan man tycka att ljudet på LP:n blev lite tunt + att baskaggen och cymbalerna hörs för dåligt men får bövelen, det duger!

Varför tror du att de flesta nya kängband automatiskt kör DISCHARGE rip-off stilen istället för att göra något fräschare?
Häpp! Jag tycker att DISSOBER är mer åt ANTICIMEX ca 1985 hållet, du vet snabbare och så. Anledningen annars är att nyanserad fusion-käng skulle bli pannkaka. Det ska ju vara låtar på strax under 2 minuter med solo efter andra refrängen och maximal kraft. Men visst vore det kul om något band kunde lyckas överföra kraften och känslan till en lite originellare stil. Just nu är väl faktiskt ENTOMBED närmast att lyckas, eller kanske FURBOWL, nå den ultimata punkten först där käng och death är som kraftfullast.

Nu ska ni göra en mini-CD på DISTORTION Records, berätta lite om den!
Nu verkar det som att det blir en fullängds CD i stället (nåja, 30-35 minuter). Den ska spelas in så snart som möjligt och förhoppningsvis släpps den till jul. Titeln är inte bestämd p.g.a. att vi alla har personliga favoritförslag så det får väl bli en kompromiss… Det blir ett gäng nya låtar som “Going Under”, “Time To Avenge”, “Face Of Greed” etc + nyinspelningar på alla samlingsskivslåtarna. Inga överraskningar, rent rens!

Känns det inte lite dumt att DISSOBER kammar hem ett kontrakt relativt lätt med “rip-off musik” medan TRIBULATION kämpar i motvind med originellt material?
Visst känns det lite konstigt/orättvist, men inte mot TRIB. Däremot finns det så många band som är superseriösa, repar varje dag, har 3 olika T-shirtdesigns till försäljning som aldrig får någon större framgång än en ungdomsgårdsspelning. Och här kommer vi i DISSOBER, kör simpel musik, repar en gång i månaden, har knappt några låtar och får ändå göra en CD! Men det är kul, skitkul! Jag försöker tänka på att jag på något sätt är värd lite skoj/framgång efter nästan 8 år i underground-band, det dämpar samvetet!

Men nu ska även TRIBULATION göra en mini-CD, fast på BURNING HEART. Berätta lite om den, vilka låtar ska den innehålla och var det inget annat bolag som visade intresse?
OBS! Det är ännu inte spikat till 100% att vi får släppa en mini-CD på BURNING HEART, men om det bli av släpps den i februari 94 med fyra nya låtar, två-tre från promotapen och “On The Air” av PROBLEM CHILDREN. Ingen annan än gamla döva Babs hörde av sig.

På er senaste promodemo finns det två låtar, “Free From Forever” och “Equipment Glow” som är lite mer indieinfluerade och de är TRBULATION’s bästa låtar någonsin. Blir det fler låtar i den stilen i framtiden?
Absolut. Framtida låtar kommer att vara rätt lika de på “Oil Up The Stud”, det vill säga 50% hardcore och 50% alternativt rock/metal. “Free From Forever” är förresten en gammal relik vars grunder faktiskt gjordes i MONTEZUMA under inspelningen av “Clown Of Thorns”. Det viktigaste i framtida låtar blir väl att ha en vettig refräng och ett hejdundrande sväng.

TRIBULATION gjorde ju sitt första medlemsbyte i våras och så körde ni in promon med nya gitarristen Daniel Sörén (ex-HARVEY WALLBANGER) men nu har han fått foten, varför? Har ni hittat någon ersättare än?
Daniel fick inte en regelrätt fot och vi kommer inte att ta in en ersättare. TRIB var på väg att självdö under 1993’s sommarmånader, motivationen var obefintlig och på något sätt kände vi gamla originalrävar att något behövdes göras. Vi testade att jamma som trio en gång och insåg att det kändes lättare, roligare och som en liten nystart, därför fick Daniel gå. Det var inga samarbetssvårigheter eller bråk eller något skandalöst alls. Räkna med att TRIB kommer att hylla TANK, SODOM, VENOM ett tag framöver som trio!

Det figurerade även rykten om att ni hade splittrats men det var lyckligtvis bara rykten. Det börjar väl inte knaka i TRIBULATION’s fogar?
Som sagt, nu känns det bra. Vi ska spela med MDC i Gävle den 3/11 och så är ju Babs sugen på att släppa mini-CD:n så vi har lite saker att repa inför och det höjer ju motivationen. Det HAR knakat ordentligt i fogarna men nu verkar det stabil.

Det vore ju onekligen tråkigt om TRIBULATION skulle lägga av eftersom ni varit med sen 1986 då ni startade som PENTAGRAM — ett av Sveriges första death-black-speed band. Det har blivit populärt bland dödsare att söka sig till rötterna — äldre döds. Skulle du tänka dig att återbilda PENTAGRAM om ett fett kontrakt med EARACHE lurade bakom hörnet?!
Nej, det enda jag skulle tänka mig är att om jag hade en egen studio, så skulle det vara kul att köra in 3-4 gamla PENTAGRAM låtar med Steven + nuvarande TRIB. Bara sätta sig med en back öl och bränna av en urtypisk thrash/death inspelning kunde vara lajbans. Men varför skulle EARACHE vilja släppa en platta med oss då det fanns 300 band som var mycket bättre än oss. Vi lät ju för jävigt inser man nu…

Vilka tyckte du själv var bäst av de gamla svenska onda banden BATHORY, MEFISTO och MORBID och alla de utländska?
Det är svårt att pocka ut en svensk favorit. BATHORY var ju mästare fram till “Under The Sign…”, MEFISTO var ju jäkligt mystiska och tidiga med flåssången men direkt tighta var dom väl aldrig, OBSCURITY’s “Damnation Pride” var rätt kul, schysst sång som fan men det var väl inte förrän NIHILIST kom som det fanns ett helbra svenskt band. Mina utländska favoriter var ju helt klart DEVASTATION från Chicago, deras första “A Creation Of A Ripping Corpse” demo var ju super, catchy och tight musik och Troy Dixler på sång som till och med slog Opel Rekord. Fy fan, när han flåsar i slutet på “Apocalyptic Warrior”, det där “…I am immortal, bla bla bla, eeeeeternal life, aaaarrrghhhhh…”.

Ett annat gammalt ont band är ju ert hobby band KENTIK BROSK! Vart tog ni vägen? Ni hade ju en LP på G och hits som “Kings Of Korv Stroganoff” måste bara höras!
KENTIK BROSK kommer troligen aldrig att återupplivas på grund av att vi är för slöa, det tar för mycket tid att göra nya låtar och repa in dom och vi har inte tillgång till en portabandare. Lite rädsla att vanhedra minnet av “Utraspell” är det väl också, den demon är ju ingen demo, den är en demon! Hojas måste ha varit besatt på den tiden.

Nåväl låt oss lämna den gamla dödsen och tala om fräsch HC istället. HC scenen i Sverige har ju växt enormt på sistone, både US stilen och den råare kängstilen, bl.a satsar Babs rejält (som på den gamla goda tiden) på det förstnämnda samtidigt som DISFEAR’s bolag NO Records går strålande — varför tror du att denna uppsving I HC inträffar just nu?
Uppsvinget just nu kan väl bara lokaliseras till en anledning: TREND! Det har länge varit på lut att punk/HC ska avlösa “Grunge” som nästa hype. Konstigt egentligen i och med att jag alltid sett just HC-scenen som den absolut ärligaste och mest openminded av alla dessa fack. Jag tvivlar att det kommer att bli lika jobbigt och infekterat som Grunge/Seattle fenomenet just tack vare att HC-folk redan, inte har ett bra samarbete i undergrounden och termen “hardcore” existerar ju redan, inte som “Grunge” som hittades på av massmedia att definiera både mode och musik. Man får ju hoppas att HC-uppsvinget resulterar i en vänligare, mer medveten, mer öppen scen och inte i en löjlig trend som förnekar sig själv. All lycka till Babs, DISTORTION, NO, FAR OUT, FINN, Norrland, Örebro och alla bolag/ställen som sedan länge jobbat för detta!

Har du rökt cigarr någon gång?
Jajamen. Någon gång med jämna mellanrum köper man en cigarr och förpestar den fest man kommer till, det är ju helt mänskligt! Cigarr sprider ju lite värdighet kring sig. Det är ju en jävla känsla att bita av änden som den värsta Charles-Ingvar och tända på.

Vad har du för övriga framtidsplaner utöver de båda mini-CD:na?
Skaffa ett jobb, finansiera en schysst TRIBULATION T-shirt, åka bil, läsa “Tale Of The Body Thief” så snart som möjligt, se MONSTER MAGNET och spara pengar till sommaren.

Jaha, det här får väl räknas som alla frågor som jag hade tänkt ställa… du avslutar nu!
Tack för intervjun och tillfället att uppdatera läget i TRIB/DISSOBER lägret. Anders, håll HYMEN hård! Kolla upp framtida releaser med ovanstående band, tack igen!

Ja, det är bara att säga tack och adjö till Forsberg och hoppas att allt går bra med DISSOBER och TRIBULATION, vars skivor jag verkligen ser fram emot. Vill man skriva till Forsberg använder man följande adress:
MAGNUS FORSBERG
VIOLSTIGEN 11B
722 27 VÄSTERÅS

Tribulation