Efter mycket letande efter något intressant att skriva om i anslutning till SWEDEN IN FIGHT så blev slutstationen Helsingborg.
Jag tittade mig sunt omkring och tänkte är detta paradiset?
Visserligen hade jag varit i Helsingborg många gånger förut så jag visste att det fanns Headbangers i stan men den syn som mötte mig tog definitivt livslusten ur mig.
Det var bara Discofuckers och synth-äckel så långt man kunde se och inte en enda märkesprydd jeansjacka eller läderpaj så långt man såg.
Efter en gångsträcka på ca 3–400 meter var jag framme vid mitt mål SKIV CITY, Skånes förmodligen största skivaffär när det gäller Heavy Metal.
Ett dussintal Hårdrockfack i affären bekräftade att det trots allt besvär och elände finns HM också i denna by. Mitt ärende till Skiv City var att få en pratstund med två snubbar som definitivt ligger i toppen när det gäller Hårdrock och Heavy Metal.
Killarna heter Peter Hansson och Tomas Wilms.
En del ny information fick jag av Tomas som knegar i skivaffären och efter ett par minuter “kände” jag dessa killar och snacket gick ganska oavbrutet därefter.

Som en ganska slö start frågade jag hur det var att ha en skivaffär i Helsingborg?
TOMAS: Vi har ett stort utbud på HM och så fort någonting släpps försöker vi att få tag i plattan. Helsingborg är stort när det gäller Metall, det ser man bara på de snubbar som kommer in och checkar skivorna Ingenting går förlorat!
METAL ATTACK: Ni tycks ha en jävla massa plattor, går rubbet att sälja?
TOMAS: Allt vi får in genomlyssnas genast med entusiasm och många av plattorna säljs ganska snabbt.

Som en relativt spakfråga, frågade jag vilka som föredrar Skiv City framför alla de andra skivaffärerna i stan och varför?
TOMAS: Som jag sa förut är Skiv City ganska stort, utbudet är relativt stort och varför skulle konsumenten inte föredra oss?
Grym, rå och ösig Heavy Metal hör ju till vår paroll som HMM. Hur ställer sig konsumenten till vår tidning?
TOMAS: Vi köpte några ex av HMM och innehållet tycks ha mindre betydelse (ja där ser man /Phantom) för köparna. De köper den ändå (alltid en tröst /P)

När vi ändå var inne på HM stod det ju helt klart att frågan om vilka hand som säljer mest måste komma.
METAL ATTACK: Bland hela erat utbud finns det mycket plattor med DIO, SABBATH och MAIDEN mm, är det de som säljer mest?
TOMAS: Helt klart, DIO är det bästa bandet bland Hårdrockarna och SABBATH har ju hängt med sedan början av 70-talet så det är inte helt uteslutet att de nyare banden har svårt att konkurrera. Gammal god Hårdrock hänger fortfarande kvar i toppen.
METAL ATTACK: Hur ser situationen ut för Hårdrockarna i stan? Finns det något ställe för dem att ta vägen, ungdomsgårdar eller liknande?
TOMAS: Tyvärr ser det tragiskt ut för alla Helsinborgs Headkillers.

I mina ögon såg stan redan död ut men efterhand som snacket gick kom det fram att både Peter och Tomas har ett radioprogram med bara Heavy metal. Tyvärr så sänds det inte över något större område utan bara inom de närmaste 2–3 milen och för alla Hårdrockare som ligger utanför omkretsen av deras utrustningskapacitet måste det kännas för jävligt.

Nere i studion fick vi en pratstund efter radioprogrammet.
METAL ATTACK: Vad tycker ni själva om ert program?
PETER och TOMAS: Musikaliskt sett tycker jag att vi håller bra klass. Det sämsta är att vi ibland inte får ordning på utrustningen.
METAL ATTACK: Vilken sorts musik spelar ni?
HEAVY ROCK SPECIAL: Vårt utbud är varierande från VENOM till en gammal LED ZEPPELIN-platta. Vi försöker att spela såpass mycket nytt som möjligt fast utan att minska på det gamla utbudet. Trots allt finns det många som hellre föredrar PURPLE, ZEPPELIN och SABBATH framför de nya banden.
METAL ATTACK: Hur fungerar Heavy Rock Special?
HEAVY ROCK SPECIAL: En gång i månaden har vi ett tre timmars önskeprogram för hårdrockare och varje vecka spelar vi plattor mellan 19.00–20.00 (MHZ 99.2) på Onsdagarna. Visuellt är vi förmodligen det enda hårdrockprogrammet i radion för stunden. Vi hoppas i framtiden kunna få ett lokalt radionät eller komma med i riksradion. (Det hoppas väl alla att vi ska få ett riktigt HM program i radion och då gärna HRS /Phantom)
METAL ATTACK: Vad vill ni egentligen uppnå med HRS?
HEAVY ROCK SPECIAL: Vår paroll är att tillgodose alla som lyssnar på vårt program och deras smakriktningar (Bra Paroll!! /Phantom). Vi hoppas att Sveriges Radio en gång ska förstå tjusningen med Heavy Metal.

Som tack för detta reportage tackar vi på HMM PETER HANSSON och TOMAS WILMS och alla andra som hjälpt till på något vis och vi önskar HEAVY ROCK SPECIAL lycka till i framtiden.