OVERDRIVE utgörs av:
KENTA SVENSSON: Trummor, Sång 22/4 -57 Influenserna är Black Sabbath, Target Y&T, Babys och Accept
PELLE THURESSON: Sång 11/4 -63 Hans influenser är Ozzy Osbourne, Def Leppard och Queensrÿche
JANNE STARK: Gitarr, Sång 24/11 -63 Influenserna är bl a Randy Rhoads, Dio, Angelwitch och Savatage
KJELL JACOBSON: Gitarr, Sång 2/2 -59 Musikaliska influenser är Y&T, Warlord, Dio, Mozart
KENTH ERIKSSON: Bas, Sång 17/11 -61 Han lyssnar på Iron Maiden

OVERDRIVE bildades i Juli 1980 men går vi tillbaka några månader samma år så fanns det “två” band i Karlshamn ett som hette OCEAN med Kenta och Kjell och ett som hette PARADIZE med Pelle, Kenta och Janne. OCEAN lirade rak rock’n roll och de spelade in två singlar medans Kenta och Kjell var med.
PARADIZE lirade mer i stil med den Amerikanska pompmusiken och de spelade in en singel före de splittrades pga dåligt intresse. I Juli 1980 kom alltså dessa fem killar ihop för första gången. De började lira låtar av Trespass, Riot, Def Leppard och även några April Nine-låtar. Men efter ett tag började de att känna varandra ordentligt så de började att skriva egna låtar och att skaffa sig en egen stil. De hade då inget namn men det löste sig snart när Kenta och. Janne kom på OVERDRIVE som passade bra ihop med deras musik.
I December 1980 gick de in i studion för första gången och de spelade in en två låtars Demo. Låtarna var de egna kompositionerna Overdrive och 20th century. De medverkade också i ett par radioprogram och i slutet av 1981 bestämde de sig för att ge ut en 12″ på egen bekostnad och den fick namnet REFLEXIONS. Skivan pressades upp i endast 600 ex som snart var slut och då fick Planet Records upp ögonen för bandet.
Ett treårskontrakt skrevs i April 83 mellan Planet och OVERDRIVE och gruppen gick direkt in i studion och i Maj kom debut-LPn. METAL ATTACK hette den och det är en mycket bra platta. Skivan har sålt bra utomlands men här i Sverige har den sålt väldigt dåligt. Det beror väl på att huvuddelen av den Svenska Metall-publiken bara har ögonen öppna för “Superstjärnorna” i EUROPE vilket är jävligt synd med tanke på alla bra svenska hand som har börjat att dyka upp. Reaktionerna har varit översvallande i stora delar av Europa och Amerika där skivan har sålt mest och tagits emot bäst (Vi på redax har fått brev från Usa från stora fans till bandet). Deras platta har spelats i radion i länder som England, Usa, Tyskland, Frankrike, Holland m m.
Bland gigen märks spelningar tillsammans med EF Band, Mercyful Fate, Pretty Maids och Witchcross. Framtiden ser ljus ut för tillfället. De håller just nu på och förbereder sin andra Lp som ska släppas nu till våren någon gång. Bland låt titlarna märks t ex Burn in Hell, Fighting Man, Midnight Cruiser och Let the Metal do the talking. De har också medverkat med två låtar på Rockslagets trippel-LP som kom ut 1982. Låtarna var Damnation Angel och den lugnare Tonight.
Hur låter de då frågar säkert ni som aldrig har hört dem. Musiken är oftast ösig med fint klös i gitarrerna som t ex i Back on the Hunt, Heart of Stone, Doomwatch och Freelance. De flesta låtarna är ändå ganska melodiösa trots att det år tung och rå rock av hög klass. I låten Confused märker man tydligt influenserna från Angelwitch.
Låten Breakin Out har plattans klart bästa refräng. Sweet Fear och Time Will Tell är något lugnare och finstämdare än de övriga spåren. Som jag ser det är det två låtar på Metal Attack som kanske skulle ha byts ut före de släppte den. Titellåten som är en ganska slö och tung låt hör dit, den passar inte in tillsammans med det övriga materialet. Den andra är The Battle som är en tråkig instrumental låt.
Men OVERDRIVE är på det hela taget ett av Sveriges bästa HM hand med bra och nyanserad METALL. Köp den nya plattan när den kommer!