Alla vet vi att England och Amerika exporterar otroligt många bra band. Priest, Sabbath, Maiden, Saxon, Kiss, Anvil, Rods m m ja alla är de välkända för oss.
Hur ligger då Sverige till i konkurrens med dessa länder?
De flesta tycker väl att det är skratteretande att jämföra Sverige med giganterna England och Usa.
I England och Usa finns det säkert tusentals och åter tusentals Hårdrock- och Heavy Metal-band.
Hur många finns det då i Sverige? 10? Det exakta antalet är omöjligt att säga men vi vet att det finns åtskilliga hundra.
Många av dessa band är kanske hopplock som lirar de välkända låtarna på skoj men många av banden är bra band som skriver sina egna låtar men som aldrig får en chans att visa vad de går för.
Vi tänker därför ta upp ett par riktigt bra svenska hårdrock- eller HM-band i varje nummer.
Band som Heavy Load, Europe och Thrash tänker vi inte att ta upp under SIF för de har kommit så pass långt att de har fixat sig skivkontrakt.
Vi på REDAX har hört mellan 40–45 olika svenska HR- och HM-band och vi tycker att det finns många bra band men också många som är värdelösa.
Vad har Sverige för tillfället för grupper som går hem i utlandet?
Heavy Load är det säkraste kortet men också E F Band har gjort sig ett namn utomlands. Thrash, Europe, Overdrive och 220 Volt har släppt skivor som även finns i utlandet.
Mest kända av de banden är nog Thrash men vi på HMM tycker att Overdrive har gjort den klart bästa plattan. Andra svenska band som har gjort sig ett namn utomlands är bl a Silver Mountain och High Level.
Silver Mountain från Skåne är och för blir kanske Sveriges råaste gäng med råa och grymma låtar på snudd till vansinne, de kan nästan jämföras med Mercyful Fate och Venom när det gäller frenesi.
Ryktena säger att de ska släppa en platta snart så håll ögonen öppna.
Vi lovar också ut ett reportage om SM i något kommande nummer.
Axewitch är också ett tungt och bra band som har släppt en Mini-Lp som går hem hyfsat i utlandet.
Mercy, Torch och Gotham City har också släppt fem låtars Mini-Lps som är bra. Speciellt vill jag rekommendera Gotham City som är ett bra band och de har även släppt en mycket bra singel.
Rising är ett Vänersborgsband som jag själv har sett och jag blev mycket imponerad av deras ångvältsrock. De släppte en bra singel 81.
Rapid Fire är ett relativt nytt svenskt band som har gett ut en 10-låtars Demo som är jävligt bra, spår som Gate of Hell, Only can see your face och Rapid Fire är mycket bra.
Musiken påminner mycket om gamla Sabbath och tidiga Scorpions.
Sen har vi en massa band som har släppt singlar, bland dem kan nämnas Stitch och Renegade som håller hög klass. Det finns en del bra svenska Demos i omlopp, Insane tillhör de band som har gjort en klart godkänd en.
Crystal Pride är nog bland de få svenska band inom den tyngre rocken som har en tjej på sång.
Några band till som kan nämnas är bl a Neckrose, Shakespeare, Squetters och Onyx.
De sist är oss vetligt det enda bandet som har släppt en hårdrocksingel på svenska.

Vi på HMM hoppas att ni och alla övriga band sätter igång och blåser bort alla engelska och amerikanska B-band från scen. Vi vill att Sverige ska räknas bland giganterna inom Metallvärlden. Vi hoppas också på ett stort gensvar från er.
SET THE STAGE ON FIRE