SAUSAGE
Riddles are abound tonight
(Interscope/Warner)
***

Ingen som gillar metal utan gränser kan väl ha undgått att höra trion Primus från San Fransisco. Basgurun Les Claypool, gitarristen Larry LaLonde och trummisen “Herb” Alexander har alltsedan debuten “Suck on this” (1990) tänjt på reglerna för hur progressiv tungrock kan låta.
Innan bandets musik graverades bestod sättningen av nämnda Les Claypool på bas, gitarristen Todd Huth och Jay Lane bakom trummorna. “Riddles are abound tonight” är resultatet av en (tillfällig?) återförening av denna sättning, och namnet Sausage kommer från titeln på en klassisk demo med Primus.
Flera av låtarna är gammalt primusmaterial och “Toyz 1988” är den ursprungliga versionen av “The toys are winding down” från “Frizzle fry” (1990). Och naturligtvis låter det mycket Primus.
Claypool står hela tiden i förgrunden med sitt fantastiska baslir och spelar melodier och riff på samma gång som han lägger en stark rytmisk grund. Gitarrspelet är inte riktigt lika progressivt som LaLondes, men fortfarande udda. Konventionella riff är sällsynta och ersätts med små slingor och diverse gnissel.
Skillnaden mellan Sausage och Primus är främst att det här är rakare och mer kontrollerat. I stället för att ha massor med komponenter i låtarna och flippa ut i maniska rytmer, kan Sausage ta en idé och verkligen suga musten ur den. Att Todd Huth kompletterar Les Claypools gällt gnälliga röst med mer normal sång främjar också tillgängligheten.
Allt detta gör att “Riddles are abound tonight” kan tjäna som en perfekt introduktion till Primus för de ännu oinvigda.
Ett ännu högre betyg är inte långt borta.