Sångaren Thomas Vikström som kom med i Candlemass förra året går nu vidare och släpper ett soloalbum efter sommaren.
David Bogerius träffade Thomas Vikström i studion.

Det började med hiten “Free like the eagle” i det mycket popiga hårdrockbandet Talk of The Town som lades ner efter diverse strul.
Det fortsatte med en huvudroll på folkoperan (!) i Stockholm och sedan något tyngre tongångar i Candlemass sedan Messiah Marcolin hoppat av som sångare.
Thomas Vikströms karriär har med andra ord varit brokig men gett honom ett välförtjänt rykte som Sveriges kanske bästa hårdrocksångare.
Så det finns all anledning att se fram emot hans soloplatta som kommer efter sommaren.
— Det är klart att jag tog chansen när jag fick den. Det är ju rena drömmen att göra en egen skiva, säger Thomas medan han lyssnar på just färdigmixade “Just two worlds apart” i studion i Stocksund.

RUTINERAT GÄNG

I studion har Thomas Vikström haft sällskap av ett mycket rutinerat gäng — Marcel Jacob (Talisman) spelar bas och Jeff Scott Soto (Talisman) körar liksom Big (Big Money). Johan Kullberg (Talk of The Town) håller i trumstockarna och Pontus Norgren (Great King Rat) och Kjell Segerbrandt spelar gitarr.
Producerar gör Martin Klaman och Stefan Bagge.
— Det är mycket melodisk hårdrock. Många lugna låtar och starka refränger, säger Thomas som upptäckte Kiss när han var sex år och sedan växt upp med hårdrocken.
Talk of The Town hette först Scandinavian Dynamite medan Thomas jobbade som fritidsassistent på en skola i Stockholm.
— Det måste ha varit ett av de sämsta namnen på ett band någonsin, minns Thomas som skrev alla Talk of The Towns låtar.
Nu har han bara en egen låt med på soloskivan.
— Det blir lätt så klichéartat. Det är svårt att skriva bra texter, menar han.
“Free like the eagle” blev en emellertid en mycket stor hit. Och den följande folkparksturnén framgångsrik.
När Expressen recenserade Talk of The Towns show satte man en extra geting i betyg enbart för Thomas Vikströms starka röst. En röst som fick Leif Edling att locka honom till Candlemass inför inspelningen av albumet “Chapter VI” (1992).
Någon brytning med Candlemass är inte aktuell men bandet lär få ligga lågt ett tag. Thomas vill gärna ut och turnera på egen hand i höst.
— Det är ju så fruktansvärt kul att spela live. Det är ju därför man håller på, säger han entusiastiskt.