Språngbrädan är sidan i HEAVY MENTAL för Er som vill opp, för Er som vill nå ut med en demo. Kassetter med allt från mjukaste AOR till den mest grymma death metal välkomnas. Med andra ord allt som HEAVY MENTAL normalt skriver om. Gustaf Höök tog sej en djupdykning i högen av kassetter på redaktionen.

MOSEZ
In the flesh
****

Gruppen Mosez från Stockholm har trots namnet på sin demo-CD inget med death metal att göra. Istället bjuder “In the flesh” på lyra låtar av tung, medryckande och framför allt bra hårdrock. I vissa stunder påminner musiken om ett mindre poppigt Sator och det är sannerligen inget dåligt betyg.
Gitarrerna har en imponerande tyngd och det svänger rejält om låtar som “Great burden” och avslutande “Partypig”. Titellåten är den komposition som sticker ut mest med sitt Prongliknande inledningsriff och lägre tempo.
Mosez har presterat ett riktigt roligt verk som kan leda till det eftertraktade skivkontraktet.

BIGG MOUTH
Bigg Mouth
***

Det här bandet från New York har hållit på i ungefär två och ett halvt år och gör verkligen skäl för sitt namn. Bigg Mouth skryter om sin egen förträfflighet på ett sätt som de flesta svenska band aldrig skulle drömma om att göra.
Hur låter då den här trelåtars kassetten? Finns det något fog för bandets kaxighet? Nja, Bigg Mouth spelar typiskt amerikansk hårdrock och är föga originella. Den som letar efter något nyskapande kan istället lyssna på AC/DC.
Till bandets fördel skall sägas att produktionen och musikerna håller hög klass, men vad hjälper del när idéerna tryter nästan omgående. De två första låtarna är skrämmande lika, medan avslutningen utgörs av den obligatoriska snyftballaden.
Bigg Mouth får mej inte att hoppa av glädje, men betyget rättfärdigas av det oklanderliga utförandet.

GARISH GUN
Garish Gun
**

Garish Gun från ångermanländska Nyland gillar snabba ryck. Sedan de senast medverkade i Språngbrädan har de både hunnit kicka sin sångare och spela in en ny demo.
Bandet visar under kassettens tre låtar upp ett ganska varierat material. Tunga inledningen “King of sorrow” rymmer både Metallica-doftande gitarriff och en melodiös refräng. Thrashinfluensen märks men har blandats med mer vanlig hårdrock.
Avslutande “Turning into dust” är en eftertänksam ballad vilken kontrasterar skarpt mot de andra låtarna. Men trots ett bra gitarrsolo saknas den “peak” som skulle hunna lyfta låten.
Trots bra intentioner når inte Garish Gun ända fram.
Den här gången.

TRAMPSQUAD
Do the clogily clog-dance
***

Trampsquad från Linköping som enligt egen utsago utgör den felande länken mellan Motorhead och Thore Skogman (!) har lirat ihop sedan i höstas. “Do the clogily clog-dance” spelades in i början av januari och innehåller sju låtar uppkäftig och ösig rock’n’roll.
Att Trampsquad också har mer än bara en gnutta humor framgår väl ganska tydligt av titlar som “She’s in love with the plumber” och “Young and bald”…
Att rocken här och där blandas upp med lite punkriff gör absolut ingenting. Det är faktiskt då bandet bäst kommer till sin rätt.
En bra och rolig debutdemo, rätt och slätt.

CONCRETE STUFF
Spinecrusher
****

Concrete Stuff är ett av Göteborgs mest lovande band och har inte lugnat ner sej sedan fjolårets väl mottagna alster. Snarare tvärtom.
“Spinecrusher” är tung och kompromisslös och låter väldigt amerikansk. Concrete Stuffs gungande rytmer har blivit allt aggressivare och påminner stundtals om Pantera. “Schizophrenic pavement” och “Floodgate” är utmärkta exempel på bandets raseri.
Om Concrete Stuff får chansen att göra en fullängdsplatta är det dock bäst att de varierar sitt låtskrivande lite mer. Invändningen mot “Spinecrusher” är att låtarna är lite väl lika inbördes vilket skulle bli jobbigt på en hel skiva. Det kan räcka med att speeda upp någon av låtarna lite grann.
Annars är detta ett utmärkt verk.

INFANTICIDE
Infanticidemo
**

Ända uppifrån Piteå kommer en demo med thrashbandet Infanticide.
Musiken är ganska tung och rakt på men övertygar inte riktigt. Låtidéerna håller inte samma klass som musikerna och stundtals blir kompositionerna för långa. “Reality obscure” dras till exempel ut på tok för länge.
Med lite mer spännande låtar och bättre arrangemang skulle Infanticide bli intressanta.
Demon kostar 25 kronor och en singel med låtarna “From tomorrow’s past” och “Confusion” 20 kronor.
Infanticide, c/o A Fors, Nygatan 31A 3 tr, 941 33 PITEÅ, te1 0911-17346, arb -72616

FEEBLE LIES
Dreaming of another sky
***

Stockholmska Feeble Lies bildades hösten 1991 och visar med “Dreaming of another sky” att det så kallade Seattlesoundet inte gått dem förbi.
Musiken bygger mycket på stämningar och helst då melankoliska sådana. Ibland låter det misstänkt likt band som Soundgarden och Screaming Trees. I “Garden of sleep” visar Fred Petersson till exempel upp några skrik à la Chris Cornell.
Trots dessa tydliga influenser är “Dreaming of another sky” en ganska intressant demo och snart kan mer material förväntas från Feeble Lies.

ELEVEN PICTURES
Eleven Pictures
***

Föreställ en blandning av flummig 70-tals-rock kryddad med modernt tunga gitarrer och du får en hyfsad bild av hur göteborgsbandet Eleven Pictures låter.
Inledande “Eleven” är både tung och catchy medan “Writer” bjuder på en spännande refräng. Musiken känns spontan och ger stort utrymme åt stämningar och känslor. Epilogen “Close” bryter mönstret med sin vackert lugna framtoning.

SHIT OUT OF LUCK
Hearts of gold, garbage souls and lots of rock’n’roll
***

Shit Out of Lock från Halmstad bildades i september 1989 och har sedan dess hunnit med en handfull demoinspelningar.
Det vore felaktigt att kalla Shit Out of Luck för hårdrock. Rötterna finns nämligen lika mycket i 60-talet som i 70-talet och rubriceringen glad och skitig rock’n’roll känns mer passande.
Här finns melodier, spontanitet och charmiga körer. Trots en lite risig produktion bildar “Hearts of gold…” och en sexpack ett riktigt trevligt sällskap.