Wilmer X är ett ovanligt band, men samtidigt är dom inte det. Vad jag menar med ovanligt är att dom håller på sitt. Dom spelar sin enkla rythm & blues pop och sjunger på sin egen dialekt, skånska. Dom sadlar inte om och börjar spela synt pop bara för att det är inne just nu.

Wilmer X skiljer sig en del från andra svenska rythm & blues band som t.ex Rost och Madhouse som spelar tung bluesrock. Wilmer X spelar pop, och just därför borde dom gå hem hos den yngre publiken. Nu är deras publik i samma ålder som dom själva, dvs 20 år och uppåt. Vi får väl se vad som händer med skånegossarna nu, dom hade turen att få komma med i TV’s “Crome 22” (grattis Wilmer X) och det kanske ger dom det stora lyftet.

Ni sjunger på skånska, är inte det ett hinder?
– Det är ju det naturliga för oss. Det viktigaste är att man aldrig skäms för vad man gör, att man genomför allting konsekvent. Ibland händer det att folk kommer fram till oss efter någon spelning och säger att “det var inte bra för vi hörde inte texterna”, då säger vi bara att dom kommit till fel konsert.

Wilmer X är ett band som man ska uppleva live för att förstå varför inte texterna är det viktigaste.
– Skall man trots allt lyssna på texterna så ska det vara stämning i dom, liksom i musiken.

Men någonting handlar väl era texter om i alla fall?
– Dom handlar om allt. När man skriver en text. så utgår man alltid från sig själv, om något man upplevt eller något man vill uppleva. Men på en Wilmer X spelning går man inte för att lyssna på texterna, man går för att ha kul.

Många kanske tycker att pop och rythm & blues är för enklt att den inte utvecklas.
– Det är klart att ett band som vi också kan utvecklas, men grundidén kommer hela tiden att vara den samma. Nu på LP’n t.ex har vi många låtar som inte kunde ha kommit till på MP’n. Alla utvecklas ju inom sitt. Pop är något som vi tillfört på senare tid, innan var det bara rythm & blues.

Nisse Hellberg, Clas Rosenberg, Jalle Olsson och Lennart Nygren, är Wilmer X, dom två förstnämnda är också bandets låtskrivare. Det var också Nisse och Clas som startade Wilmer X någon gång i början av -79.

Det var i början av december förra året som jag träffade Nisse och Clas och då hade LP’n precis släppts. Nu tror jag att den sålt ganska bra och dessutom fått massor med bra kritik. Så konstigt vore det om det inte började hända saker nu. I april kommer Wilmer X upp hit till Stockholm för att spela på “Studion” med Helikoptern som förband. Tyvärr så är det 20 års åldersgräns på “Studion” men ni andra får väl chansen någon annan gång…