Eskilstunabandet Heartbreak spelar melodiös pop-rock med tydliga 60-talsinfluenser.

Eller pop’n-roll som dom själva uttrycker det.
Det är långfredagseftermiddag och Heartbreak ska spela i Huddinge, en kväll då kanske inte allt för många kommer för att lyssna till rock-musik live. Men det blev en lyckad konsert ändå för grabbarna kan få igång publiken. Heartbreak är ett bra liveband.

– Vi gillar att turnera och spelar ute så ofta som möjligt, nästan varje helg plus en del vardagskvällar också. Helst lirar vi i parkerna och på rockklubbar för där blir det rätta draget. På discoteken finns inte den riktiga rockpubliken heller säger Peter.

Bandet består av fyra energiska och målmedvetna killar som heter Peter Fatale, sång och gitarr, Tommy Persson, sång och bas Micke Byström, sång och gitarr samt Tommys bror Håkan på trummor. Peter och Tommy är bandets låtsnickare.
Heartbreak började sin karriär redan -74, då som Heartbreak Hotel.

– På den tiden spelade vi rock av det hårdare slaget (obs.ej hårdrock). Då gällde det att vara ball och annorlunda på scenen. Vi hoppade omkring i svarta plastsäckar och hade oss (men inte i samma utsträckning som the Who), säger Tommy.

Ingenting särskilt hände, förrän hösten -78 då killarna skickade in en tejp till Sonet, vilket resulterade i två låtar på floppen “Swedish Tracks”, tillsammans med bl a Tears, Snowstorm och Madhouse. Båda låtarna plockades ut på singel. Den ena, “Ride in the City”, klev upp till fjärde plats på Europatoppen, och den blev ganska uppmärksammad. Sedan var det ganska lugnt ett tag tills de bytte skivbolag till Wave Records och spelade in en singel som heter “Stand in”, som senare följdes upp av LP:n “I hetaste laget”, en bra debutplatta, men lite ojämn. Andra albumet “Ung och gjord av glas” som kom i höstas, är en klar utveckling från den första, den har sålt drygt 5 000 ex, enligt egen utsago. Gruppen sjunger enbart på svenska, sedan ett par år tillbaka, och det gör de klokt i, för det är ju en svensk publik de spelar för. (Även om det kanske låter bättre på engelska i vissa fall).

Nu efter andra LP:n, har det varit hänt mycket kring bandet. Mycket spelningar ute och medverkande i Måndagsbörsen mm. De har även varit över i grannlandet Finland vid två tillfällen, båda gångerna med bra respons, och på tal om Finland så har finska rockgruppen Hanoi Rocks snott en låt från Heartbreaks senaste LP och översatt den till engelska och gett ut den på singel.

Heartbreak är för tillfället inte knutna till något skivbolag men har ett nytt på gång.
– Vi har spelat in fyra nya låtar, bl a en låt som heter “Drömmen är över”, en hyllning till John Lennon. Den skrev jag dagen efter han dog. Jag skriver oftast låtar i ögonblickssituationer. Beatles har alltid varit mina stora idoler så länge jag kan minnas. Andra som jag lyssnar på är bl a Lou Reed, Creedence, Clash och Jam, säger Peter.
Han fortsätter: De övriga tre låtarna är; “Rösten i radio”, “Rik och berömd” och “Rock ‘n’-roll sommarlov”. Vi har inget speciellt budskap i våra texter, oftast så handlar de om saker och ting som händer runt omkring oss. Huvudsaken är att de passar till melodierna. En ny singel kommer vi också att släppa, så snart vi har det klart med kontraktet. Någon LP blir det inte, förrän framåt jul någongång. Det får inte bli för tätt mellan plattorna.

– En cover kommer vi att ha med även på nästa platta, då blir det förmodligen Spencer Davies Groups “Keep on running” tillägger Tommy.