Date X är ett band som många sk branchfolk tror kommer att bli stora inom en snar framtid. Heatwave bestämde sig för att träffa killarna, prata lite om framtiden och om gruppen överhuvudtaget.

Vi kommer ner i studio Decibel, och hittar “Masken”, 16 år och trummis i bandet i knät på Billy Madden (producent och ägare till Adventure Records). Bredvid honom sitter Benny, gitarrist och 19 år. Date X är i Decibel för att göra några sångpålägg samt mixa några låtar på den kommande LP-skivan. Dessutom är polarna i Arne Kvarn (också de från Eskilstuna) och spelar in en demo-tejp som vi nu lyssnar på.

Efter ett tag drar vi oss till en lugnare vrå och Masken springer iväg för att hämta Bengan, 19 år och sångare, samt Macke, 18 år och basist.

MT: Vad har ni på gång på skivfronten?
Bengan: Vi har spelat in en LP och en singel som heter Blind Romans, det är det vi håller på med nu.

MT: Ni spelar en slags hårdrocks-new wave, enligt min uppfattning, men vad skulle ni själva vilja kalla den, den är ju rätt svår att sätta namn på?
Bengan: Date bop (skratt). Allvarligt talat vet vi inte, vi försöker kombinera ett rått sound med bra sångslingor.

MT: Eran enkla rockmusik är inte precis den musik som ligger i tiden, nu när synth och avantgarde är som mest inne.
Bengan: Vi lyssnar på all slags musik, jag till exempel gillar Visage och Ultravox, men den musik vi vill spela är rock.

MT: Hur är det t ex på den kommande singeln och LP:n? Benny: På singeln sjunger vi på svenska, LP:n är det blandat på. både engelska och svenska MT: Vad kommer de att heta? Benny: Singeln kommer som sagt att heta Blind Romans och LP:n

MT: Hur får ni fram nya låtar, tillsammans eller individuellt?
Benny: Jag gör bara musik, aldrig texter, däremot gör Bengan både text och musik. Jag och Macke brukar bidra med några egna riff när vi har hört låten, vi bygger liksom ihop låten tillsammans när vi hört ungefär hur den låter, suger Masken.

MT: Varför har ni nästan uteslutande engelska texter?
Bengan: Vi håller på att lägga om till svenska texter.

MT: Hur är det t.ex. på den kommande singeln LP:n?
Benny: På singeln sjunger vi på svenska, LP:n är det blandat på både engelska och svenska.

MT: Vad kommer de att heta?
Benny: Singeln kommer som sagt att Blind Romans och LP:n har vi ännu inget namn på.

MT: För att återgå till erat sound så låter ni väldigt samspelta, kan man få en snabbhistorik?
Bengan: Vi har faktiskt bara hållit på i tolv månader, men vi bestämde oss redan från början att satsa hårt. Vi repade enormt ofta och länge innan det började lossna för oss, men nu börjar det ge lön för mödan.
Benny: Det enda tråkiga är att en del polare i Eskilstuna tycker att man blivit divig men det är väl den vanliga svenska avundsjukan, så fort det börjar gå bra för någon…

MT: Det här är inte eran skivdebut, ni är med på “Let it out II”, när spelade ni in den?
Benny: Tidigt i höstas.

MT: Den släpptes ju för bara några månader sedan, varför var den så försenad?
Benny: Det var en massa strul med de andra banden. Det var uppgjort ett slags lånesystem. Det gick ut på att varje band skulle låna ut 1000 kr var till skivbolaget, så att de skulle ha råd att ge ut skivan. Pengarna skulle gå till produktionskostnader. Vi har redan fått tillbaka pengarna, men det var några grupper som inte betalade, därför var skivan försenad.
MT: Var är de kommande plattorna inspelade?
Macke: I en studio i Kumla.
MT: Varför just där?
Macke: Skivbolaget hade visst någon deal, jag vet inte riktigt, men det hade med ekonomin att göra.
MT: Är ni nöjda med skivbolaget Adventure Records?
Bengan: Javisst, vi kommer att ligga kvar på den här etiketten. Det är bra med små skivbolag, man har mer personlig kontakt med de som jobbar där då.

Därefter går vi ut för att ta några bilder på Date X och det visar sig att det inte bara är inom musiken Date X har fantasi. Killarna är som aporna på Skansen första dagen de får vara på apberget. Det var faktiskt svårt att välja bilder till reportaget p g a alla roliga och omöjliga bilder som de lyckades få till.