DEN 1 MAJ UTSATTES 500 PERSONER FÖR HJÄRNTVÄTT…
LÄS VAD SOM HÄNDE.

Idén om musikkvällar fanns redan från början, frågan var bara när, var och med vilka band. Vi tyckte att Underground var det bästa stället, eftersom det är Stockhoms enda bra musikställe. Vi frågade Tuna, ägaren, och han tyckte att det lät kul. Andra frågan var när, men det var inga problem, det var inte så många kvällar lediga, så det blev första maj. Sista frågan vilka band det skulle vara, var värre. Som ni kanske har märkt, så har alla på tidningen väldigt olika musiksmak och alla ville då ha olika band. Efter långa diskussioner kom vi fram till att Chatterbox, Lustans Lakejer och Bitch Boys var en bra kombination. Banden tillfrågades och tyckte det var OK, så saken var klar.

1:a maj och alla är dödsstressade för att få klart sina artiklar till nr 3 som skall till tryck den 4:e. Micke sticker till Underground vid fyra som överenskommet och efter mycket om och men kommer soundcheck igång vid halvsju.

Eivor och Dagge som skulle ha hand om tidningsförsäljningen, fullkomligt tapetserar Undergrounds lilla bar med tidningar och affischer, man vet inte om man ska skratta eller gråta. Folk visar i alla fall sitt intresse och de får en hel del tidningar sålda.

Vid kvart i nio, trekvart försenade var det dags att släppa in folket, som strömmade in i skrattande, hoppande horder… Nåja, det kom i alla fall tillräckligt med folk för att fylla ut Underground och det är inte illa.

Chatterbox inledde kvällen med “Vision” en instrumental låt, följd av “Silent Prayer” från deras LP “Europop” som kom för ca två månader sedan. De bekräftade verkligen att de är ett liveband och inte ett skivband. Musiken är mycket tyngre och mäktigare och deras framträdande understryker musiken. Jag hörde till och med ett par inbitna Chatterbox-motståndare motvilligt erkänna att det var ju faktiskt ganska bra. Trots den överenskomna halvtimmen höll Chatterbox på i en timme, men det var ingen som klagade och det blev extranummer. Vi fick höra “Kings and desperate men”, en ny låt som kommer på singel samt “The End” och “Apache” från en tidigare singel.

Dags för charmknuttarna Lustans Lakejer. De intog scenen välsminkade, välklädda och lätt uttråkade. Även om det hör till imagen att se uttråkad ut, behöver det inte inverka på musiken, men det gjorde det tyvärr ikväll. Musikaliskt sett var det bra, bortsett från Kindes gitarr som inte vill stämma. Ingen i bandet verkade dock överentusiastisk, energin fick istället publiken stå för. En ny låt fick vi höra, “Skuggan av ett tvivel”, som kommer på singel i mitten av maj, en stark låt som säkert går hem.

Premiär för nya Bitch Boys, som har utökat med en organist, för tillfället Max Lorenz. Repertoaren är nästan helt utbytt, man spelar endast tre låtar från LP:n. Man inleder med “Out of tune”, följd av””Stesolid” tillägnad Matte Persson i Chatterbox. Stesolid kommer på en EP i mitten av maj tillsammans med tre andra låtar. I början är publiken med, det är många som dansar, och de verkar gilla de nya låtarna. Sen är det någon idiot som börjar kasta ölflaskor omkring sig, så glassplittret bara yr och en kille blir träffad i huvudet och får åka till sjukhuset för att sy. Stämningen sjunker betydligt och när “ölflaskkastaren” sedan börjar bråka med dem som står längst fram är det många som går iväg.

Som avslutning uppstår ett helt nytt band, Teneriffa Cowboys, som enligt egen utsago “plays the Anarchy Era”. Bandet består av: Hocky från Chatterbox på sång, Frobbe från Bitch Boys på sång, Peter Whalberg fd Alien Beat på bas, Micke Thimrén från Bitch Boys på gitarr samt Pelle Lidell från Alien Beat på trummor.

Hocky, Micke och Frobbe i Teneriffa Cowboys

Jam av det här slaget brukar inte bli speciellt lyckade, men det här var ingen vanlig kväll. Första låten var Johnny Thunders “Chinese Rocks” med endast Frobbe på sång, följd av “Pretty Vacant”. Plötsligt kommer något inflygande på scenen och börjar skrika i Frobbes mick, de rullar runt på golvet tätt omslingrade. Det är Hocky. Nu är nostalgitrippen total, Pistols “Bodies” som av Frobbe utannonseras som “Hockies”, och av Hocky som “Frobbies” framför i en minst sagt kaotisk version. Bättre parsångare än Frobbe och Hocky behöver man inte leta efter.

För att ytterligare lyfta stämningen under nästa låt “No fun” hoppar Undergrounds två biffigaste skinheads upp på scenen och lyfter upp Hocky och Frobbe som två småbarn på axlarna. Jammet avslutas med minst sagt egna versioner av “Blitzkrieg bop” och “Louie, Louie”, och alla gick därifrån med ett lyckligt leende på läpparna. (Med reservation för Magnus Höckert).

Slutligen ett stort tack till Tuna och Underground, Chatterbox, Lustans Lakejer och Bitch Boys för att de ville ställa upp för en god sak. (Eller hur)

Som tur är finns Brainwash Night dokumenterat på band. Om alla band och skivbolag samtycker kommer Brainwash Night att kunna köpas på kassett av medlemmar. (Ytterligare en anledning att gå med i Heatwave).