Alien Beat “Akrobat” LP

Alien Beat inleder sin debut-LP med spåret “Nån annanstans” en bra öppningslåt, den har ett tufft gitarriff och är överhuvudtaget bland de bättre svenska låtar jag hört på länge. “Svenska sjukan” visar en aggressivitet och en udd som Alien Beat gärna får visa mer av. På nästa låt “Som en dröm” så fastnade jag direkt för texten, en underbar skildring av det sk Svensson-livet. “Du hör inte TV:ns brus/du simmar runt i drömmens dimmor/du är proppmätt/du anar ännu grillchipssmaken/fast du sover/är du som när du är vaken”. För övrigt en stark låt också.
“Stora barn” är rätt tråkig men lyfter tack vare Fredrik Holmquists Hammondorgel, som en jämförelse en god sås till en tråkig maträtt. “På låtsas”, bra svensk pop. A-sidan avslutas med en av skivans bästa låtar, “Mitt liv är en B-film”, låten är i alla fall inte en B-låt. Här visar Alien Beat att de inte bara spelar pop-rock utan att de har andra musikaliska ambitioner också, Pianot an-vänds på ett sätt som många svenska pianister borde lyssna på, bra.

B-sidan gör tyvärr inte lika starkt intryck, “Akrobat” öppnar och gör det bra, en rolig låt med en bra saxofonslinga, dessutom har låten en originell text och det har vi inte för mycket av i Sverige, Andra låten, “Vi slår varann” är tråkig både text- och musikmässigt, trötta ackord, växlingar på en fantasilös melodi, och en klichéartad text. “I din värld” har vissa krokar i texten men faller på musiken, På “Bara ett liv” får Pelle Lidell visa framfötterna bakom trummorna, låten lever mycket på Pelles trummor, mem alla gör bra ifrån sig på den här låten, exemplarisk stämsång. Lyssna och lär! “Samma spår” stressar iväg alldeles för mycket, dessutom går text och musik som på räls ha-ha. lite mer variation skulle inte skada på den här låten. Sista låten “Ingen dansar” får mig att tänka på tidiga Stones och Yardbirds, en mycket bra låt den tillsammans med “Nån annanstans”, “Som en dröm”, “B-film”, “Akrobat” och “Bara ett liv” gör att Alien Beats debut-LP hör till de bättre av de svenska debut-LP:na., även om den inte är så originell vad det gäller text och musik.