Efter att det här på redaktionen droppat in Kazjurols ep “Bodyslam” (se “hörvärt” sidorna) och efter att ha bevittnat bandets power fulla, feta och ösiga uppträdande på Hultsfreds Festivalen -91, så beslutade vi att detta kraftfulla å ösiga bandet måste vi helt enkelt ha med på en interju i H.A. Sagt och gjort…

Bandets historia?
Oj, oj. Jag har aldrig varit bra på åratal, men jag tror Kazjurol bildades -86 efter att först ha hetat R.I.F. (Rescues In Future). Ända tills nu har medlemmar hoppat in och ut i Kazjurol o skulle jag skriva alla namn så skulle den här tidningen bli väldigt tjockt. Vår sättning är nu: Uffe – trummor, Pontus – gitarr, T-ban – gitarr och jag själv Henka sång och bas.
Varför namnet Kazjurol och vad betyder det?
Nu måste jag nog berätta en liten historia för dig. En gång för länge sen (-86 tror jag det var) ville fyra killar bilda ett nytt band. Och när man bildar ett band bör man ju ha ett passande namn till gruppen. Detta är ju inte det lättaste man kan göra, så dessa 4 killar fick skriva 2 bokstäver var, dom la bokstäverna i en hatt, ruskade om och la upp lapparna i tur och ordnig. Eftersom en av killarna var helt borrad i pannan och skrev z och j så blev det Kazjurol. Om det är ett bra eller dåligt namn får väl var och en avgöra, men jag trivs med det. Det är ju inte namnet som är det avgörande det är ju musiken (hoppas jag). Kazjurol betyder med andra ord ingenting.
Fick ni själva pröjsa er ep Bodyslam och hur många ex. trycktes den i?
Ja vi pröjsade själva för den eftersom vi gjorde den på kul. Skivbolaget var väl inte så intresserad av nåt sånt. Jag har för mig den trycktes i 2000 ex. och den har sålt rätt så bra faktiskt. Vi har skickat ut ett par hundra ep’s till tidningar och sånt också.
Varför hade ni bara covers på den?
Av många anledningar faktiskt. Eftersom jag är relativt ny i bandet så skulle jag få lite studio vana, dels ville vi pröva en ny studio och dels för en kul grej. Vi valde då att bara göra covers och spara alla nya låtar till en kommande lp. Annars är vi nöjda med ep’n, men ljudet skulle vara råare.
Några planer på att ge ut mera material?
Vi ska spela in en CD snart med tre eller fyra nya låtar på. Om det blir CD är väl inte riktigt klart än men någonting blir det. Musikmässigt kommer den att skilja sig från föregående material. Vi har lagt in en lite tyngre stil nu, råare sound och sång är att vänta.
Har ni mycket spelningar?
Från o till skulle jag vilja säga. Ibland har vi mycket spelningar tätt inpå och ibland är det helt dött. Men jag skulle nog vilja säga att vi har rätt mycket spelningar. Vi spelar för reseersättning, käk och sovplats, men är det etablerade arrangörer så tar vi gärna emot mera pengar för vårt jobb. Det går bra att boka oss genom Peter Ahlqvist eller genom någon i bandet.
Nöjda med Peter “Burning Heart” Ahlqvist?
Ja verkligen. Utan honom vet jag inte hur det skulle gå, bra kanske?
Har hört rykten om era turnéer, vilka har ni varit ute med och var?
Vi har väl egentligen inte turnerat alls, men vi var ute på någon slags halvturné med Mezzrow i vintras nångång och gjorde en 5-6 spelningar i Norrland. Det var Sundsvall, Umeå, Skellefteå, Bollnäs och Örebro (det kanske inte var i Norrland precis), resten har jag glömt av. Men annars har det varit någon enstaka spelning här å där. Däremot har vi haft mycket på gång. Vi skulle ha gjort den ena och den andra turnén hit o dit med alla möjliga slags band men det har alltid kommit någonting i vägen. Nu i december skulle vi ut och turnera med Morbid Angel och Entombed i Norden, men Entombed ville fortsätta ute i Europa (jag förstår dem faktiskt) så det sket sig. Vår vanliga tur. Vi ska kanske ut 2 veckor med Entombed lite senare, men, men det hinner hända mycket tills dess. Det är bara att hoppas.
Berätta några minnen från några spelningar.
Jag har bara nästan roliga minnen. men spelningen i Hultsfred var nog roligast. Jag var så jävla nervös innan jag gick upp på scenen att jag skar mej i tummen på en kaffekopp, fråga mej inte hur det gick till. Och när vi väl kommer upp på scenen så var det fullt med folk som röjde. Skitkul alltså, synd bra att man var alldeles slut i kroppen efter allt festande men det är smällar man får ta. Den tråkigaste var nog på Borgen i Fagersta med Kreator. Ingen av oss ville egentligen spela (vi har ju spelat där så mycket) men vi gjorde det i alla fall och när vi nästan spelat klart kommer det upp en kille på scen och skriker i micken “kan vi inte få höra något annat än Kazjurol”, det var lite tråkigt, men sånt är livet.
Hur många låtar brukar ni ha på en spelning?
Det är lite olika, men det brukar ligga mellan 7 å 9 låtar.
Hur kom det sig att ni fick spela på Hultsfredsfestivalen?
Ja du, ärligt talat så vet jag faktiskt inte, men jag antar det var Babs (Peter Ahlqvist) förtjänst.
Repar ni ofta och har ni en bra replokal?
Vi brukar repa 3-4 gånger i veckan, ibland mer om det är något speciellt vi ska göra. Vår replokal är nog bland det bästa som finns. Helt avskilt från omgivningen finns det 6 gamla änkehus som vi har haft och repat i, men alldeles bredvid finns ett radhus där Fagerstas alla missbrukare bor och dom har blivit så många att dom fått våra replokaler (dom har självklart inte fått dem av oss) att bo i. Nu ska dom visst riva kåkarna tillsammans med Rockborgen och vi ska få nya replokaler i skolor och i Folkets park. Det kommer aldrig bli lika bra som förr men, man får väl ta det man får…
Några bra a) skiva b) artist c) film d) bok e) skivbolag f) fanzine att rekommendera oss?
a) En bra skiva??? Det finns så många, men Biohazard “Wrong side of the track” (tror den heter så) är enormt bra, Faith no more “Epic” är också hemskt bra och inte att förglömma Slayer “Reign in blood” mm.
b) jag är cp, jag vet ingen bra artist
c) Världens absolut två bästa filmer är nog Naked Gun och Bad Taste och sen inte att förglömma Sekas hemlighet, Mazurka på sängkanten, Big Berta, Eat my caviar, drink my champange.
d) Det skulle väl vara nån av Stephen Kings böcker. Jag läser inte så mycket annat än porrtidningar, Kalle Anka å Mad.
e) Jag vet inte om jag törs mig på att rekommendera nåt skivbolag, men jag tror att det är bättre att ligga på nåt mindre bolag där man blir mer pushad än på ett större.
Nämn nån bra Kazjurol drink/groggrecept.
Ha ha. Häll i så mycket alkohol som går i ett stort glas. Inga onödiga tillsatser som läsk och sånt fjant. Drick sen med stora klunkar tills det är slut… raap!
Har ni några egna favorit grupper?
Svår fråga, Primus, Venom, Accused, Biohazard, Sisters Of Mercy, Di Leva, Black Sabbath, Metallica, Cro-Mags, Aethist mm. Det finns så många.
Kommer det några andra bra band från era hemtrakter?
Det är hemskt dåligt med det. Jag vet inte om du har hört talas om Suffer, men det är ett bra band från Fagersta. Dom spelar en snabb å tung Death Metal, har gjort 2 demos som är bra och jag tror att det är ett band som är att räkna med i framtiden. Annars finns det väl ett punkband Regretful Youth och en jävla massa dansband.
Någon ni skulle vilja nita resp. skåla med?
Skåla gör vi gärna med alla, men nita nån det vet jag inte. Kommungubbarna i Fagersta kanske, som vill riva våra replokaler. Ja du dom ska vi nita och alla jävla knarkare som snott våra instrument ett flertal gånger.
Jobbar ni vid sidan om bandet?
Jag själv (Henka) pluggar och försöker bli ljudtekniker. Pontus är kock på nåt hem av nåt slag. T-ban är byggnadsarbetare och Uffe är sjukskötare.
Har ni några husdjur (förutom flatlöss och silverfiskar)?
Jag och Uffe har inga men Pontus och T-ban har ett par feta katter.
Vad anser ni om droger?
Vill folk droga så låt dom göra det men alkohol är nog det bästa (Kir for pleasure, eeeh) eller…
Får ni många tjejer?
Javisst. Efter alla spelningar står tjejerna på kö. Det har hänt att vi har fått lov att bli eskorterade av polisen för alla kåta brudar.

Nu börjar frågorna att tryta så jag avslutar med att alla ni som gillar kraftfull, mäktig, tung, bra skrovlig sång till musik i blandning av hardcore och death metal, om ni ser någon platta av grabbarna så tveka inte att plocka upp plånboken, köp och njut. Får ni tillfälle att se dem live? Missa dem inte, ni blir ej besvikna.
Skulle någon vilja boka bandet eller ha svar på sexfrågor kontakta: Henka Ahlberg, Lerduvegräng 4, 737 49 Fagersta. Eller ring; Burning Heart promotions tel: 0223-155 75 eller 165 88.