Entombed har just lagt sista (vänster) handen på sin nya LP “Clandestine”! Ny sångare är Johnny Dordevic, före detta basist i Carnage! Orvar Säfström var alltså bara med på 12″ skivan “Crawl”.
Sättningen nu är alltså:
Johnny Dordevic – Sång
Nicke Andersson – Trummor
Uffe Cederlund – Gitarr
Alex Hellid – Gitarr
Lars Rosenberg – Bas

Intervjun är gjord med Nicke.
Entombed spelar Deathmetal. För er som inte kan skilja de olika ädla Metallerna, så har Entombed själva beskrivit sin musik som: “Ett milt oväsen med influenser från skräckfilms-musik, med förbjudna toner som inte är uppbyggda i de vanliga C- och A-skalorna, utan det är mer moll och skräckinspirerat, med mörka spökröster, ett mörkt oväsen!”
— Vad man skulle kunna peka på om Deathmetal, är att ingen fattar att det kommer från punken. Det är skitmånga band som kör med D-takt inom Deathmetal, men dom verkar inte veta var dom har fått det ifrån.
Har du spelat med i något punk band?
— Ja, men vi hängde liksom inte med i scenen på den tiden, det är ju skitenkelt att få en spelning, men vi trodde att det var skit-krångligt, så vi brydde oss inte ens om att försöka ens.
Vad tycker du om 12″ skivan? (“Crawl, som just har kommit ut)
— Jag är besviken. Det är låga gitarrer och såna där grejer, men så jävla dålig som folk säger att den är, det tycker jag inte. Folk har blivit besvikna på den. Det är tråkigt, men då får man komma igen sedan med nästa grej istället!
— Vi har en ny sångare, Johnny som spelade bas i Carnage. Det är bra, för vi känner honom ju så väl. Sedan är han lång, det ser bra ut live!
— Så nu verkar det bli bra, det ska bli kul att få klar skivan. Den började spelas in 1:a maj och först nu börjar det bli klart. Det fanns ingen tid i studion. Man tycker att låtarna börjar bli gamla.
Hur har den förra LP:n, “Left hand path”, sålt?
— Den har sålt jävligt bra. Uppemot 40.000 ex. i Europa, och 20.000 redan i USA. Jag klagar inte. Vi har fått bra promotion för den. Jävligt skojigt!
— Den nya LP:n ska heta “Clandestine”, det betyder: Undanhålld, gömd, dunkelt. Samma snubbe ritar omslaget, som på den förra plattan. Men jag målar en baksida, det kommer bli lite annorlunda.
Ni ska ju ut på turné…
— Ja, vi ska till USA. Vi ska spela med Morbid Angel. Vi vet inte om det blir en Europaturné precis när vi kommer hem från USA. Då kommer ju skivan ut, är det planerat.
Ser du någon skillnad på Earache, (Entombed’s skivbolag) och riktigt stora bolag.
— Alla skivbolag är, i grund och botten, likadana. Vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Men Earache vet hur vi kommer att spela. Dom tycker som vi. Det kommer nog aldrig att va nåt problem, tror jag i alla fall. Man får göra som man vill.
Vi kommer åter in på Johnny, den nye sångaren.
— Vi har problem. Han har inget pass. Han är jugoslvisk medborgare, det blir strul till turnén.
Nicke berättar om en konsert de har haft i Berlin, nyligen. Och han berättar om de olika banden, och om olika sångare.
— Det ska va en sångare, en frontman, som kan svänga lite på mikrofonstativet, Rod Stewart-stilen!
Vi diskuterar lite om olika “posers”, och om band som antagligen bara spelar för pengarna.
Så kommer väl ni att hålla på om några år? Skittrötta på musiken – men fortsätter ändå?
— Ja, än så länge har vi inte tröttnat. Dessutom har jag en massa andra grejer på gång. Jag ska spela in en solo pryl, två låtar. Trallig punk, pop med mycket dist. Jag ska spela alla instrument själv, det är sången jag är lite rädd för. Det är skönt att göra själv, att få göra precis som man vill, ingen som lägger sig i, ingen säger att “Det där är dåligt.”

Fotnot: Denna intervjun är tidigare publicerad i fanzinet Kakafoni nummer 3.