En dag i slutet av april besökte De Lyckliga Kompisarna min hemstad. Så jag lånade en blå liten bandspelare med bamse på av Staffan och växlade några ord med Mart. Alla vet väl redan vilka DLK är och inte minst vem Mart är. DLK är ju som man säger zine poppis. Och jag vill ju följa det franska klädmodet så jag har alltså en intervju med sveriges bästa grupp De Lyckliga Kompisarna.

TOMAT HAR JU KOMMIT UT FÖR ETT TAG SEDAN, ÄR NI NÖJDA MED DEN?
Mart: Ja, för fan. Man kan ju säga så här att förra skivan lät på ett sätt och den här låter på ett annat. Ibland när jag sitter hemma…
(i detta ögonblick kommer Jouni förbi /red)
Jouni: Ha, jävla bandare.
Mart: … så tänker jag fan, vi skulle haft lite mer allvar och tyngd i den här skivan. Men när vi gjorde den förra skivan så sa vi att vi måste ha lite mer glatt liksom. Och så gjorde vi en skiva som var lite mer glad och nä vi måste ha lite mer tyngd. Alltså sådär kan man inte hålla på. Dom är väl bra båda två fast på olika sätt. Kan jag säga att jag tycker.

TOMAT ÄR JU VÄRLDENS BÄSTA SKIVA NÄR KOMMER NÄSTA?
En gång till vad var frågan?

TOMAT ÄR JU VÄRLDENS BÄSTA SKIVA, NÄR KOMMER NÄSTA?
(smörigt värre/red)
Om ett drygt år tror jag förhoppningsvis. Vi tänker försöka göra lite nya låtar i sommar. Lira i höst. Spela in en skiva nästa år. Vår kanske, jag vet inte.

LÄGGER DU NER MYCKET TID PÅ TEXTER OCH MUSIK?
Ja, ibland. För det mesta alltså. Som t.ex. det här med texterna på förra skivan och “Tomat” har jag lagt ner mycket tid på. Det har jag gjort. I musiken den här gången vet i fan. Det var lite så här si och så den här gången. Det var mer förra gången då höll jag på pylla som fan med den.

VARFÖR ÄR INTE BJÖRN MED PÅ FRAMSIDAN?
Han pluggar ju i Kalmar nu. Så den dagen vi skulle ta kort så var inte han… det var egentligen meningen att han skulle va med. Men så plötsligt så liksom var vi tvungna att göra det där på några dar. Och då kunde inte han komma till Stockholm så då vart det så liksom. Och sen vill vi inte lova ut att vi är fler än vad vi liksom egentligen är, heller. Om Björn hade varit med på framsidan då hade ju alla trott att vi verkligen var fem jämnt och det är ju vi inte.

HUR SER EN HOCKEYFRILLA UT?
(efter lång tystnad /red)
Du har ju långt hår nu, rätt långt sådär. Sen så hade du klippt, snaggat dig uppe på huvet och sparat det långa i nacken. Så det var långt som fan i nacken och stubbat uppe på huvet, då har du hockey frilla!

JA, JA. VAD TYCKER DU OM DEN ÖKANDE RASISMEN OCH NAZISMEN DÅ?
Helt värdelöst. Nej, folk måste tänka efter. Det går ju inte att gå och tänka så där, va nazist. Man blundar för sanningar liksom. Nej, jag uppskattar inte nazister, jag tycker dom har fel!
Det är omänskliga tankar liksom att va så tarvlig mot folk som en nazist kan va.

HAR DU NÅGOT FAVORIT ZINE?
Jag har ett favorit zine vid namn Sika Äpärä. Det kommer från Eskilstuna och är mest intern. Så jävla braaa!
Några andra bra zines är Musikbotanik och Finspångszinesen.

VILKET PUNK BAND ÄR BÄST ENLIGT DIG?
Det är svårt att säga jag lyssnar inte på så mycket punkrock egentligen. Bra punkband som jag har hört på sistone här i sverige är Radioaktiva Räker, Räserbajs, MID, Organiserat Vanvett, Kung Pung och Död TV. Jag gillar trallpunk. Men att säga vilket band som är bäst är väl onödigt, det är ju en smaksak och vissa tillmäter mina ord för stor vikt.

HUR KOMMER DET SIG DÅ ATT ALLA HAR BÖRJAT SKRIVA LÅTAR TILL “TOMAT”?
Det är ju skönt att alla skriver låtar. Sussie kom med en låt… eller det var ju så att Sussie började i De Lyckliga Kompisarna igen, april förra året. Hon var ju med där på Total Galan, Alingsås då helgen innan. Och då plötsligt så visa det sig på fyllan att hon hade gjort en låt. Sen så repa vi in den och körde den liksom. Och sen så började Egil i bandet. Ja, och då hade han också en låt och några stycken låtar på gång sådär. Så det är ju kul liksom. Vi väntar på Jounis låt.

NI VAR JU MED I AFTONBLADETS POPREPORTERS FEM BÄSTA LÅTAR MED LÅTEN “Välj dina föräldrar”, HUR KÄNNS DET?
Ja, Sussie sa att det där var gött hon gick och hade det i åkkortet. Jo, men det känns kul såna där grejor är kul som fan. All publicitet är bra publicitet.

ÄR NI ALLTID ETT PAR LYCKLIGA KOMPISAR?
Ja, nu träffas ju inte vi så jävla mycket annars när vi inte spelar och det är ju lite synd också. Det är rätt sjysst folk liksom, men det blir att man träffas så mycket och spelar så att man inte träffas så mycket annars. Men jag gillar dom, dom är ju så jävla häftiga, dom är bra liksom.

MITT FANZINE SKA HETA HÄNG ME’, SÅ VEM SKULLE DU HELST VILJA HÄNGA?
Jag känner inte för att hänga nån faktiskt. Jag känner inte för att hänga nån, jag kan inte säga att jag vill hänga den och den för det vill jag inte.

JA, DET VAR VÄL ALLT NÅT ATT TILLÄGGA?
Ja, vad ska jag säga, jo, jag kan säga så här. Att du som har startat en fanzine försök, om du läser gamla fanzines, försök att hitta på nåt nytt. Å göra på nått annat sätt. Många skickar brevintervjuer till mig, det vet ju du om, och jag får svara på samma frågor. Men när man gör fanzine intervjuer kan man inte göra så här att man först tar reda på allting om gruppen på annat håll. Till exempel läser gamla fanzine intervjuer och sen så gör man nån slags följdreportage, lite djupare kanske. Så att om du gör ett fanzine då kommer det gå så här bra på en gång. (Hur bra menar du? /red) Du fördjupar dig i saker å ting liksom. Om man gör dom här grundläggande intervjuerna med alla band med lite bilder och bla, bla, bla. Som här är mycket bättre när man står och snackar i en bandare det tycker jag om. (Jag undrar jag om det blir så mycket bättre med mina värdelösa frågor, men kul att du tycker det Mart /red) Då kan ju du gå hem och göra nåt sånt där och så har du ju foton som du har tagit. Så det vill jag säga till alla som gör fanzine.

Tack Mart för att du ställde upp! Fast jag tycker så här en bit efteråt att frågorna skulle kunna varit mycket bättre, men, men… Men ska De Lyckliga Kompisarna spela live i närheten av din stad måste du ju bara åka och titta för DLK är nog ett av Sveriges bästa band live också! Sen får väl alla vi DLK diggare sitta hemma och lyssna på “Tomat” tills nästa kanonplatta kommer. Hej!

Okey, här följer en liten lista på några av de band som Mart har spelat i genom årens lopp.

LIKSTRÖM 79-82 som bytte namn till:
AGDA BRACKA 82-84
EGON EGOIST 84-85, 86 Total Egons ursprung.
DR. ANTI SKVAL 84-86 med Martin Ahlsén plus lite andra.
BRACKOR 85-90 Mart och tre tjejer.
YLVA MYNNING 86-87 med Ulke & Rydh + Ryssen & Ola.
SIGHSTENS GRANNAR 87-89 Mart lirade trummor.
DE LYCKLIGA KOMPISARNA 89-…
PIZDA 86-87… 89-…
PARKINSSONS 90-93

Alla dessa band + Marts soloprojekt TOTAL EGON och ett gäng mer eller mindre seriösa grupper.