The Motorhomes hann knappt släppa en singel innan de reste över havet för att spela på en av Englands största och viktigaste festivaler. Hur det gick till berättar Petur Mogensen, bandets basist. Just hemkommen från Reading-festivalen hämtar han sig i Jönköping. Borta bra men hemma bäst.

Årets Reading-festival utökades till två dagar, fredagen i Reading och lördagen i Leeds. The Motorhomes spelade båda dagarna på scenen för nya band. Petar erkänner att de faktiskt hade lite tur när de blev bokade i våras.
— Vi var i London i april och spelade på en liten klubb. Då var det en bokare från Readingfestivalen där. Sedan hörde han av sig någon månad senare.
Nu är det över och Petur är väldigt nöjd med spelningarna och hela festivalen.
— Många hade festat till det rejält innan, så de var bra med på noterna. Folk stod kvar, och många lyssnade verkligen på musiken! Hela festivalen var mindre än jag trodde innan. Men det var helt packat med folk. När det var konserter var folk på området, annars höll de sig mest på campingen.
Mottagandet från den engelska publiken var bra.
— Man var nästan lite rädd innan eftersom ingen hade hört oss eller visste någonting om oss. Speciellt som vi är svenskar, det finns lite poprasism där! När man inte är engelsk är det kört!
Petur skrattar, men The Motorhomes slapp britternas poprasism. Och det är inte konstigt. Deras lågmälda, vackra melodierna låter osvenska och för tankarna till Radiohead och Smashing Pumpkins. Vid det här laget börjar bandet vänja sig vid jämförelserna. Enligt Petur spelar det inte så stor roll.
— Vi hade väl kunnat bli jämförda med värre saker? Men jag hoppas givetvis att jämförelserna tar slut någon gång, och att vi blir jämförda med oss själva. Det jag hoppas ska utmärka oss från andra hand är au vi har bra låtar. Det är det vi gör till 100 procent.
Förutom Petur består bandet av trummisen Peder Claesson, samt Adam Starck och Daniel Skaar på gitarrer och sångaren Mattias Edlund. Sedan 1997 har de spelat tillsammans som The Motorhomes, innan dess i andra konstellationer.
Deras till synes korta väg till skivkontrakt och debutalbumet Songs For Me (And My Baby), har gått via P3 demo där de blev korade till Månadens demo.
I höst beger de sig ut i på någon slags turné runt i Sverige. De vill gärna spela så mycket som möjligt nu när skivan kommer. På scen lovar Petur mera tryck och lite hårdare ljud än på skivan.
— Man ska definitivt se oss live likaväl som att höra oss på skiva. Då får man liksom två sidor av samma mynt. Låtarna blir helt nya live.
Av framtiden vågar han inte förvänta sig för mycket. The Motorhomes satsar till en början på hemmaplanen Sverige.
— Vi tar ett steg i taget! Det har blivit en sådan grej det där med att svensk musik och musikindustri på export. Både skivbolag och band i dag siktar medvetet bara mot att tjäna massor med pengar och gå utanför Sverige. Det är att börja i fel ände tycker jag. Vi bildade absolut inte det här bandet för att vi skulle få släppa en skiva utomlands.
Men ingen tackar väl nej till att slå stort?
— Nej! Vem vill inte leka Cardigans?