På årets Emmabodafestival spelade en mängd svenska band, men det fanns bara ett enda som både hade ett svenskt gruppnamn och sjöng på svenska. Fint Tillsammans spelar okonstlad, jordnära och ursvensk musik som är ytterst sympatisk.

Martin Stensö i Stockholmsbandet Fint Tillsammans menar att den största anledningen till att han sjunger på svenska är att det är språket han har bäst kontroll över. Därmed vet han vilka känslor han framkallar. Angående de flesta svenska bands ovilja att sjunga på svenska menar Martin att det kan bero på att många är rädda att lämna ut sig i svenska språket.
– Alla texter som handlar om den starkaste känslan som finns, nämligen kärlek, och som är konventionella förstör svenska språket. Det hörs när orden blir tomma och utan innehåll och syftet endast är att sälja skivor. I förlängningen blockerar detta svenska språket och det finns vissa ord som man inte kan använda eftersom de förknippas med den kommersiella musiken.
Men det finns låtskrivare och textförfattare som Martin beundrar.
– Min far brukade alltid spela och sjunga på diverse fester på landet. Då var det Olle Adolphsson och Evert Taube som gällde, så jag är på sätt och vis uppväxt med den musiken.
Martin menar skämtsamt att en annan anledning till att de valt svenska texter är att de gett upp hoppet om en utlandslansering. Trots detta fick gruppen nyligen besök av ett kanadensiskt filmteam som ville göra ett reportage om dem, detta mitt under en kräftskiva.
– Det var efter vår spelning på Studion i Stockholm och en kompis hade tipsat filmteamet om var vi befann oss senare på kvällen. Så de kom dit och vi spelade tre låtar för dom i replokalen med våra kräftskivskompisar som publik. Filmteamet var helt tagna av allt det exotiskt svenska.
Att Fint Tillsammans repar i den s.k. regissörssalongen i Stockholm förstärkte bara den exotiska känslan. Huset var tidigare Ingmar Bergmans privata biosalong. Men den utländska livepubliken har hittills inte sett mycket av bandet. En spelning i Tyskland och en på TDK-fabrikens firmafest i Luxemburg har det blivit.
– Vi kunde inte tacka nej till en spelning i Luxemburg trots att det var på en firmafest. Vi fick en chock när vi kom dit, de hade ett skandinaviskt tema med lucior, vikingaskepp och tyskar utklädda till vikingar.
Samtalet kommer in på musikklimatet i Stockholm och Martin tycker det är trist att det inte finns fler opretentiösa ställen att spela på.
– Arrangörerna har ofta inställningen att man ska vara glad om man får spela på hans klubb utan att få betalt. Man får ofta höra att det finns tio andra band som skulle betala för att spela på just hans ställe. Det finns ett riktigt bra ställe i Stockholm, nämligen Bondegatans underjordiska scen. Det är inte det vanliga klubbläget där utan mer “gör det själv”-stämning.
Medlemmarna i Fint Tillsammans träffades för sju år sedan. Martin Stensö sjunger, spelar bas och keyboard, Henrik Svensson trummor och gitarr och Henrik Wiklund som spelar gitarr och körar. Bandet gör det mesta materialet ihop även om Martin står för de flesta texterna. För några år sedan började de göra demokassetter kontinuerligt och därefter följde en singel på det lilla bolaget Dilletante. Sedan fick de kontakt med Silence via Thomas Öberg i Bob Hund som de hade skickat en demo till. Resultatet blev 8-spårs CD:n Med drömmen som ström som innehåller en del utomhusinspelningar. Några låtar spelades in under en gran med hjälp av en bandspelare och två mickar. I våras släpptes singeln Vakna, vi är nakna och i början av oktober är fullängdaren Mötet med flygfolket redo att släppas.
Fint Tillsammans musik påminner mig ibland om den amerikanska västkustens 60-talsmusik, men med Martins sång blir det genuin svensk östkustmusik. Det är musik som inte går med på att “vara som den ska”. Låtar som Tanken flög och Jag sov på en våg på nya plattan är riktigt rysande bra. Gruppens spelning på Emmabodafestivalen var magnifik, sköna melodier blandades med grymt svängig psykedeliarock. De lyckades trollbinda de personer som hade vaknat och orkat sätta sig i gröngräset. Det ultimata sättet att avnjuta deras musik på är för övrigt utomhus i skog och mark. Köp batterier till bandspelaren och släpp loss.