Tjugofyra år gammal, uppväxt och bor kvar på Söder i Stockholm, rappare med smak för underjordisk hip hop, det räcker nästan för att beskriva vem Petter är. Nej förresten, en viktig sak till: han tycker mycket — och om allt som omger honom.

Med festivalspelningar på gång och singel nummer två redan klar händer det mycket kring Petter just nu, ändå tog han sig tid att ge oss chansen att lära känna honom lite bättre innan den stora lanseringskampanjen genomförs. Jag hann inte ens ställa en vettig fråga förrän han började förklara själva idén med sin musik…
— Jag ville göra en direktöversättning av den amerikanska hip hopen, där jag vill att vi svenskar skall representera vårt eget… Skivan är å andra sidan balanserad med lite temalåtar som inte alls handlar om att rappa på svenska eller om Söder och Stockholm.
Albumet Mitt sjätte sinne, som enligt utgivningsplanen kommer i augusti kommer att föregås av en ny singel redan i juni. Den kommer att heta Vinden har vänt och har en bonuslåt som heter STHLM.
— Lite beroende på hur den andra singeln går, så kanske albumet blir framflyttat, men det vore bra om skivan kom ut så fort som möjligt efter sommarens alla spelningar.
Arbetskamraterna i produktionskollektivet Masterminded är mer vänner än producenter visar det sig.
— Tomas Rusiak och Seb-Roc i Sherlock producerar mina låtar, men de är ju också mina bästa vänner. Jag bor ihop med PeeWee i Sherlock och har jobbat med dem länge nu. Vårt crew kallar vi Natural Bond — vi är naturligt bundna till varandra i vår vänskap, men man kan se det som ett sorts allians också, där jag, Sherlock, Tomas Rusiaks soloprojekt, Collone & Webb i Sundsvall, en kille som heter Mike Kideguy och DJ Sleepy. Homebrewgänget med Growin Pains finns också med som några slags, outsiders.
På skivan finns inte bara Petters rap på svenska, där finns fler MC:s.
— Rusiak är med på flera låtar och på en nio minuter lång låt som heter Riddarna kring runda bordet finns inte mindre än nio svenska rappare med. De har jag tagit med bara för att visa alla idioter som inte hajar att det finns precis hur många svenska rappare som helst som kan rocka fett på micken.
På två spår finns också soulsångaren Kaah med, precis som att Petter finns med på låten Folk som dör på Kaahs nysläppta Kaahlender.
— Kaah är ett missförstått geni, han är otroligt grym på det han gör och när idiotiska recensenter skriver att han rappar betyder ju det att de inte ens har lyssnat på det som han gör. Han är före sin tid och hans musik kommer att växa. Det vet hans skivbolag, så de kommer inte att lämna honom bara för att kritiker står och bajsar på honom nu. Jag vet exakt hur det blir, BMG kommer att behålla honom. Ska man jämföra honom med något så blir det ju definitivt inte modern R’n’B utan snarare Curtis Mayfield och Isaac Hayes.
Både Petter och Kaah spelar på Hultsfredsfestivalen, kan man räkna med att ni dyker upp på varandras scener?
— Nja, Kaah kör ju med stort liveband och jag vet inte om de vill ha med mig i hans gig, men jag tjatar som fan på Kaah för att han ska komma upp på min scen och köra de två låtarna han gör på min skiva.
Hur uppträder Petter live?
— Det är jag och DJ Sleepy och Rusiak och PeeWee från Sherlock. PeeWee och Rusiak fyller i, backar mig eftersom det är ett högt tempo och otroligt mycket texter om man är ensam…
Petter har skivkontrakt med jätten BMG genom Robyns manager Peter Swartling. Något som han ser som ett drömläge.
— Jag har nog fått den skönaste dealen en hip hop-artist någonsin fått i Sverige, med bra budget till videor och bra backup överlag därifrån. Swartling har låtit oss producera allt själva och han har inte lagt sig i någonting.
Skivan kommer att ges ut på vinyl, till alla hiphopares glädje, varför?
— Vi har satsat på vinyl eftersom det är hip hop, vinyl ligger mig varmt om hjärtat. Men av ekonomiska skäl måste vi ändå ge ut skivan på cd, eftersom väldigt många inte har vinylspelare längre. Men för att visa att vi gillar vinylen bäst har vi lagt bonuslåtarna på den och inte på cd:n.
Snacket som gick i höstas om kris inom svensk hip hop, det avfärdar Petter.
— Rent jävla skitsnack som uppkom på ZTV när de inte hade något annat att säga. Jag tror man kan bygga en riktigt stor hip hop-scen i Sverige, men det måste börja på svenska. Efter att artister etablerat hip hopen på svenska kan man sen börja på engelska. Det finns redan otroligt många svenskar som håller hög klass på att rappa på engelska, men det är svårt att få en riktigt stor publik om det inte är på svenska. Jag ser ju att folk fattar direkt när jag uppträder, varje textrad går hem och alla är med. Det är en skön känsla och jag är ändå inte intresserad av att slå utomlands. Jag vill bara representera Södermalm och Stockholm i hela Sverige. När jag rappar om Söder så handlar det inte alls om att jag är nedlåtande mot andra städer, jag bara pratar om min miljö.
Känner du att du börjar övertyga whitelabelpuritanerna att inte hip hop måste komma från New York och att svenska är ett lika bra språk att rappa på som engelska?
— Det har jag redan gjort, de som inte märkt hur bra det blir har ingen koll och det är inte bara jag. Det finns fler bra rappare som allihop gör riktig hip hop med hårda produktioner, med enda skillnaden att vi använder vårt eget språk. Vi pratar om saker som angår oss, som händer i Sverige. Om någon sedan vill dissa oss och leka att de bor i USA, det är väl upp till dem. Skall man snacka äkta så känns det mycket mer äkta att rappa på svenska — det finns inga klichéer. Kort sagt: det går att rocka mickar minst lika bra på svenska som på engelska. Folk skäms för att vara svenskar, det är det som är problemet. Alla vill alltid låtsas att de kommer från någon annanstans, eller att de har något utländskt i sig. Det blir mer exotiskt då, man blir inte en i mängden. Simpel förklaring som inte många tänker på, avslutar Petter ett ämne som onekligen ligger honom varmt om hjärtat…

Petter kan bl a ses live på Hultsfredsfestivalen.