I drömlandet Schlaraffenland bor inte Sobsister. Det är bara namnet på deras nya skiva som har emottagits väl av fans och annat löst folk. Sobsisters bas är Skåne, och Malmö, så långt bort ifrån det utopiska landet som möjligt. Den ena gitarren i Sobsister trakteras av en person med det skönklingande namnet Brigitte. Det är även hon som svarar på dessa frågor som följer.

Är ni en svensk, amerikansk eller en engelsk såpa?
– Vi är en amerikansk-svensk såpa om man måste välja. Den skulle heta 4 Grüne Freunde bara för att göra det extra blandat. Den bästa såpan är Dallas. Just varför, är väl för att det är något speciellt med glamouren och lyxlivet. Dessutom kom vi över en helpappfigur föreställandes JR Ewing.
Varför blandar ni tyska och engelska i era texter?
– Det kom sig naturligt när vi gjorde låtarna. Men det beror också på att det ibland blir mer kraftfullt att använda ett tyskt ord än ett engelskt. Det är lättare att få fram en känsla utan att behöva använda uttryck, det räcker med ordmelodin. Ta bara ord som “Spät ein Abend” och jämför det med “Late an evening” så förstår du nog vad jag menar.
Vart ligger Schlaraffenland?
– Det är drömlandet. Det är egentligen latmanslandet och det är drömlandet för latmaskar. Där kommer man att hamna nån gång, eller förresten det vet jag ingenting om. Rent geografiskt finns det inte eftersom det är en utopi i världen.
Är alla välkomna dit?
– Det är inte ett paradis i den bemärkelsen att man måste uppfylla vissa krav för att platsa. Det är snarare mer som det totala drömlandet, där maten kommer flygande in i din mun, att aldrig behöva göra någonting själv och allt är fantastiskt. Det är både ett drömland och ett mardrömsland.
Beskriv er musik.
– Vi är väldigt olika allihopa i bandet. Vi är inget kompisgäng som lyssnar på samma musik. Det lyssnas på allt ifrån Pavement via Tom Jones och Elvis Costello till drum ‘n’ bass. Alla dessa influenserna går in i vår musik, det kanske lät som en konstig förklaring men så är det. I replokalen blir det någon form av demokrati som gäller om det är en idé som inte faller alla i smaken. Vi brukar använda oss av vetorätt, ungefär som i säkerhetsrådet.
Det har snackats en del om er. Kommer genombrottet nu?
– Ja, det har ju hänt saker nu. Ett tag kändes det som om vi var bandet många hade hört talas om men ingen hade hört. Nu har vi ju faktiskt en skiva som man kan köpa i affären och höra på radion. Vi tror ju inte att himlen ska falla ned över oss och att jättegenombrottet är på väg, fast det skulle ju inte göra ont om det kom lite pengar för det hela. Då skulle vi kunna ägna oss mer åt musiken. Skolan är det som gäller just nu för alla de andra medlemmarna, det är bara jag som är färdigutbildad lärare.

Sobsister kommer under sommaren att synas på flertalet festivaler runt om i Sverige. Skivan Schlaraffenland ges ut av Absurd Records.