Feminister som sjunger om mens i ett band som heter Fittfarmen? Tja, varför inte, låter det så här bra är allt tillåtet. Och Beaver Farm har dessutom humor.

Det måste sägas; i Sverige är det ont om tjejer som spelar riktig rock och som gör det bra. I en tid där det gått inflation i kvinnoångest i falsett till distade gitarrer är det befriande med Motörhead-mangel och aggroattityd. Beaver Farm som består av fyra tjejer från Stockholm har funnits i två år och just släppt sin första CD-singel “Jusofar”.
– Vi går inte runt och är arga och sparkar på bilar hela dagarna precis, skrattar Suzanne Hejkman som sjunger, spelar gitarr och skriver texter i Beaver Farm. När hon inte gör det är hon svenskalärare i Rinkeby, har man och barn och lagom distans till rockbranschen.
– Vi orkar inte balla oss eller tänka på att ha en image. Vi tycker bara att det är roligt att spela, säger Suzanne.
När man pratar med en tjej som spelar i ett band är det nästan omöjligt att inte komma in på just det, att vara tjej och spela i ett band. Ofta får man höra att det är medias fel att själva beteckningen tjejband ens existerar.
– Det är fortfarande en stor grej att vara tjej och spela, även om det har blivit bättre. Vi tänker inte själva på det men media ska alltid ta upp det. Men det är på gott och ont att bli betraktad som tjejband. Man får mer uppmärksamhet men å andra sidan kan det vara som en kvot på till exempel festivaler, de kan säga “vi har redan två tjejband”.
Men ni gör ju själva en grej av att ni är tjejer, gruppnamnet och låtiteln “Not now you motherfucker I’ve got my fucking period for fucking christ sake” till exempel?
– Ja, det är klart men just gruppnamnet är ju bara roligt och den där låttiteln också, säger Suzanne. Den låten har blivit spelad i radio, säkert just för att det är roligt att säga låttiteln högt i radio. Men texterna är på fullt allvar utan ironi och visst är vi feminister, det är väl de flesta. Men det är knappast därför vi spelar musik.
De musikaliska influenserna är många men Suzanne nämner artister som Helmet och Patti Smith. Att förändra världen eller ta ställning är inte syftet med Beaver Farm. Syftet är att ha kul. De fyra bandmedlemmarna är kompisar och har alla spelat i olika band tidigare men det var först i Beaver Farm det kändes helt rätt.
– Bandet är som en extra familj, en skön bubbla att fly till, säger Suzanne.
Efter en del uppmärksammade livespelningar och bra recensioner av singeln siktar Beaver Farm på festivalspelningar i sommar och förhoppningsvis en fullängds-cd till hösten. Skivbolaget Woo Records (bl a Soul Patrol) är litet och allt hänger som vanligt på pengar. En video är på gång, lågbudget i svartvitt med mycket livekänska. Bra musik brukar ha en förmåga att slå sig fram även utan påkostad promotion. Suzanne Hejkman har också ett tips till andra band där ute:
– Spela in en platta! Det är då det börjar hända grejer. Demos verkar helt ute så gör en cd även om ni får bekosta den själva, det har verkligen lönat sig för oss.