Vad vet egentligen amerikanerna om tung svensk rock? Möjligtvis känner de till Entombed eller Clawfinger, men sen är det nog stopp. Frågar man om de känner till något tjejband skakar de garanterat på huvudet. Fast, efter förra sommarens stora festivaler borde nog en och annan ha upptäckt att landet där isbjörnar går omkring på gatorna faktiskt har mer att erbjuda.

– Dagens hårdrock, om det nu egentligen finns någon, är egentligen så mycket mer än förr. På 80-talet var uppdelningen glasklar, spelade man hårdrock så gjorde man det, gärna då i randiga spandexbyxor och nitbälten säger basisten Anna och de andra nickar instämmande. Idag kan man spela både hardcore, hiphop och tung rock och få det till något eget och ingen reagerar nämnvärt över det. Friheten att blanda är nu helt accepterad, vilket vi verkligen tycker är skönt.
Drain släppte sin debutplatta för några år sedan, musiken var tung malande rock som framfördes med riffande gitarrer och stämsång. Kritiken var blandad, många tyckte att låtarna inte var speciellt varierade, förutom hitsinglen “I don’t mind”. Soundet var tungt, nattsvart och klart Alice In Chains-inspirerat. När plattan var släppt turnerade bandet i Europa innan det var dags för den stora utmaningen – USA!
Efter att ha fått kontakt med ett amerikanskt bolag började Drain turnera med Type O Negative. Spelningarna gick bra och Drain fick göra många radiointervjuer och folk började intressera sig för tjejbandet från Sverige. Det ena ledde till det andra och bandet fick allt fler spelningar, till slut kom inbjudan de flesta bara drömmer om, inbjudan att spela på Ozzy Osbornes “Ozzfest”. Om man pratar stora festivaler är givetvis Perry Farrells (Porno For Pyros, Jane’s Addiction) Lollapalloza enormt stor men här pratar vi om än värre. Ozzfesten innehöll Marilyn Manson, Corrosion Of Conformity, Sloburn, Pantera, (original) Black Sabbath (förutom trummisen Bill Ward), Machine Head, Coal Chamber och Type O Negative. I detta sällskap rockade även Drain på med full styrka och fick bra respons. Banden var uppdelade på olika scener och spelade två gånger om dagen, Drain delade scen med före detta Kyuss-sångaren John Garcias nya band, Sloburn, som enligt tjejerna var enormt bra. Tyvärr har de redan splittrats.
Att vara ute några år och turnera med samma platta i bagaget måste till slut kännas tråkigt och planerna på nästa börjar då ta form. Givetvis är så även fallet för Drain, men tiden att göra nya låtar och texter har inte funnits.
– Vi har som sagt haft ett fullspäckat program och inte kunnat slappna av och koncentrera oss utan istället valt att vänta till vi kom hem igen. Fast innan vi stack till USA så gjorde vi några låtar och även sen vi kom hem har det blivit några till. Problemet är att vi måste säga till oss själva att sluta turnera och bara koncentrera oss på nytt material, men det är kul att spela live och svårt att säga nej. Fast efter ikväll är det definitivt färdigturnerat, nu satsar vi på att gå in i studion i mars/april och hoppas kunna släppa plattan i augusti.