Umeå utsågs välförtjänt till Popstad 1997, men staden kan numera också bjuda på naturell hiphop med humor och norrländskt lugn. Gruppen är två år gammal och nyligen gick Elias, Anders och Markus ut gymnasiet. Fullängdare kommer i höst. De kallar sig K-PIST och de kommer att bli grymma.

Ume-bolaget NONS fick ögonen på K-Pist vid en JetSet-fest ute i en loge uppe i djupaste norrlandsskogen där bandet spelade. Efter det var det inget snack om de skulle ges ut eller inte, och skivbolagsfolket ser väldigt nöjda ut när de pratar om K-PIST.
Bandet själva säger att de spelar naturellt och med det menar de att live är allt live. Markus Kärnebro flyger in och ut i baktakter på trummorna, Anders Lind sköter resten av musiken bakom sina syntar och Elias Warg rappar, sjunger och headbangar med sitt imponerande krulliga hår. Vid vår pratstund efter backstagespelningen på Hultsfred är de, om inte timida, så i alla fall tryggt norrländska. Inga hastiga ord. Lugnt och stilla förklarar de saker. Att de spelar in trummor och en synt först i studion; att de gillar en skön refräng och melodier; att de spelade på Popstads-evenemanget och att de inte kör hiphop utan “musik”.
Att de har omfattande hiphop-influenser upptäcker man dock rätt snart när man lyssnar på dem. De har en naturligt groove och en ljudbild som är väldigt urban. Lekfullhet finns också där, under spelningen i ett ultrasoligt Hultsfred börjar Elias uppmana den glesa (men entusiastiska) publiken att headbanga och göra evil-tecknet. Kanske bor det små hårdrockare i dem?!
Skillnaden från förut är att de nu har fler syntar och att musiken därför blivit “mer komplicerad”. Inte så att den är “svår” men den har utvecklats och blivit MER och bättre. låtarna blir i alla fall bättre.
— Det bara känns när man har en “hitlåt”. Vi fick ha med en låt på Popstad Umeå 1997 och då valde vi den som kändes mest som en hit, förklarar Elias.
— På vår platta som släpps i höst kommer kanske 15 låtar med, fyller Markus i. Vi har rätt så korta låtar.
Låten med hitkvalitet heter Firecracker och den verkar redan kännas lite gammal för killarna. Förmodligen släpps nån annan som singel (om det släpps någon alls) innan fullängdaren finns tillgänglig. Jag väntar med tillförsikt. Det bör du också göra, de kommer att överraska dig — positivt!