Det är fredag eftermiddag på årets Hultsfredsfestival, och NONS Records har just bjudit på gazpacho i sitt backstagebås. Mätt och törstig kilar jag över till fotbollsplanen för att prata mat med DOKTOR KOSMOS, som just har tryckt i sig en trevlig vegetarisk hamburgare.

— Det var bra av NONS att bjuda på gazpacho eftersom det är varmt. En kall soppa är bra sommarmat. Tillsammans med skinka och potatissallad så är det nog den bästa av alla sommarmater.
Vilken mat är Doktor Kosmos?
— Oj… min favoritmat är pepparrotskött, men jag är tomatsoppa med bananskivor. Jag har inte provat det själv, men jag skulle bra gärna vilja.
Vilket kök är ditt favoritkök — t ex det franska eller det grekiska?
— Jag är ju väldigt intresserad av det etiopiska köket. Vi skulle ha gått på en etiopisk restaurang en gång, men kom aldrig iväg. Därför är jag nyfiken på vad det egentligen kan innebära. Men jag vet ingenting om det.
Vad föredrar du? Att laga mat själv, gå ut och äta eller gå hem till nån annan?
— En vecka ser ut såhär: måndag och tisdag laga hemma, onsdag gå ut, torsdag laga hemma, fredag, lördag och söndag går jag ut.
Vad tycker du om matsituationen här i Hultsfred?
— Jag är inte så imponerad faktiskt. Jag tycker att dom kunde ha lite mer likriktade matstånd. Som det är nu så är det ett jävla gytter av saker och det ena kostar mer än det andra. Jag tycker att dom kunde ha bestämt sig för att dom sålde en sorts korv till ett pris. Ett lågt pris. Jag tycker det är alldeles för lite centralstyrt. Det verkar som att det finns flera personer som bestämmer, som att folk har saker att säga till om till höger och vänster. Det föder den här otroligt jobbiga matsituationen när man står där och måste välja vad. Och om man får nåt som smakar skit, så kan man jämföra med det man åt innan som var så gott… om man äter samma korv varje dag så smakar det ju varken skit eller gott, då är det ju bara korv. Så det tycker jag man skulle satsa på till nästa år. Inför Bullens pilsnerkorv som nationalkorv, och avviker man från det så blir det nån form av påföljd, ekonomisk eller kroppsstraff.
Är du matmissbrukare?
— Ja det får man nog säga. Jag har ätit rätt mycket i mina dar utan att vara hungrig. Och då är man väl matmissbrukare. Det är inte nyttigt att äta när man inte är hungrig. Då blir man ju fet. Och då är man missbrukare.
Har snabbmat någon framtid?
— Ja absolut. Man hittar ju hela tiden mer spännande och intressanta saker som man vill lägga mer tid på. Och maten får tyvärr stryka på foten där. Det går emot snabbare rätter och snabbare måltider. Snabbare tuggning. Kanske det slutar med snabbare matsmältning, det handlar om att biologin hänger med. Jag hoppas det verkligen, för människans egen skull. Annars får vi ont om tid alltså. Jag tror att get går att påverka det på politisk nivå. Det mesta går att påverka politiskt. Egentligen allt. Och det är där Doktor Kosmos kommer med påtryckningar. Jag är en del av det socialistiska propagandamaskineriet. Doktor Kosmos är en liten kugge i den ofantliga moraklockan som ska fastställa det den socialistiska rörelsen utgör. Nej en liten mutter är jag.
Kannibalism?
— Jag gillar inte det. Det är en odemokratisk matform. Inte för att jag känner mig hotad som ätare, utan jag är mest rädd för att någon skulle äta upp mig, som människa då. Jag känner mig hotad. Jag tror inte jag vill att någon ska äta upp mig. Jag vill dö en annan, värdigare död. Jag vet ju inte vad som händer med min kropp när jag dör, fast det är väl bara sentimentala krokben som jag sätter för mig själv när jag säger sådär. Jag har kvar lite känslor för mig själv. Så NEJ till kannibalism, men jag äter gärna andra djur. Doktor Kosmos äter nästan alla djur, och jag tycker om det. Jag skrattar när jag äter dom. Och jag skulle nog kunna tänka mig att döda dom själv.
Floyd som lagar mat i TV har varit i Norge och ätit lunnefågel, vilket fick norrmännen att rasa. Han är ju annars väldigt omtyckt. Är Floyd en förebild?
— Det finns ju inte så många av lunnefåglarna, men det gör det ju av kor och sånt, så dom kan man gärna skjuta av några av. Men nån förebild vågar jag inte säga eftersom jag inte känner Floyd personligen. Han skulle ju kunna visa sig vara nazist, och då skulle jag vara ute på hal is, så jag kan inte säga att han är någon förebild.
En sista hälsning till Grooveläsarna…
— Kom ihåg att sluta variera kosten så in i helvete! Det är en kontrarevolutionär borgerlig sjukdom. Att variera kosten…
…tillbaka till naturen?
— Nej, tillbaka till fabriken. I naturen finns det hur mycket mat som helst av olika slag. Det ska vi inte tillbaka till.

Doktor Kosmos trerätterstips till Groove:

Avocado blandad med löjrom
Ett litet glas vermouth

Pepparrotskött med extra pepparrot vid sidan om och ärtskidor till det
Spanskt rött lantvin

Glassorbet på en hallonspegel
Vinbärslikör