För mygg, ormar och stadsmänniskor på grönbete spelade några band under en helg i juni. De flesta av de tjugofem grupperna var svenska och bland dem fanns många nya skivkontraktserövrare. Men även ett par band från USA och England hittade rätt i den småländska skogen. Längsta avståndet från scen till tält var ett stenkast. Därför fanns möjligheten att besöka många fler konserter än på större festivaler. Bland nya bekantskaper var “Starmarket”. De fann sig tillrätta i Emmaboda.

Starmarkets bil hade precis startat då sångaren Fredrik Brändström kommer ihåg den utlovade intervjun. Det är förmiddag dagen efter deras konsert på Emmaboda festivalen. Starmarket är på väg till en spelning i Gävle. Fredrik beklagar sig och lovar ringa så fort han kommer hem
Några dagar efter Emmabodafestivalen har Starmarket hittat hem till Piteå. Fredrik Brändström berättar på telefon att det blir långa resor från Norrland när de har spelningar neråt landet. men han har inga planer på att flytta till Stockholm som popstjärna. Umeå däremot.
— Det är den bästa staden, många bra band och intressant folk, säger Fredrik på karakteristisk norrländska. För en Göteborgare i andra luren blir det stundtals svårt att hänga med.
Men Fredrik bor bara i Piteå över somrarna för där är det trist.
— Man blir så uttråkad här att man måste göra något, säger han. Många idrottar och spelar musik. men det finns inga ställen att ha konserter på, så vi har aldrig haft någon spelning här.
Starmarket har aldrig stått på scen någon annanstans heller innan de fick skivkontrakt med Dolores. De skickade ut sin demo mest på skoj och hade inte tänkt sig något mer.
— Nu håller vi på med bandet på heltid, säger Fredrik. Jag skriver låtar varje dag, men det går lättare på vintern. På sommaren vill man hellre vara ute.
Fredrik delar på låtskrivandet med Patrik i bandet. Deras texter är oftast känslosamma och handlar om hur det är att leva i Norrland som ung människa.
Liksom Loosegoats gillar Starmarket bättre om amerikansk musik än brittisk vilket också hörs på deras melodiösa hårdpop.
— En hel del band liknande vårt inspireras av engelsk musik och det skiljer oss nog från dem, tror Fredrik. Vi spelar mer energiskt också. Egentligen vill vi spela hårdare rock, men det blir melodiöst.
Samtalet kommer in på varför många indie-rockband låter så lika.
— Jag tror många nya band låter som andra grupper för att de sneglar på varandra och blir imponerade, säger Fredrik. Man måste våga lita på sig själv för att få ett eget sound. Kör man bara på med sin grej tillräckligt länge så kommer man förr eller senare rätt i tiden för ett skivkontrakt.

Skivan Starmarket kom ut i April och har fått mestadels bra kritik (hitvarning på Z-TVs sommar topp! RED.), utom i Slitz vilket Fredrik är nöjd med.
— Jag tycker det är viktigare vad kompisarna säger än någon recensent som jag inte vet vem det är. Han kanske är helt olik oss och gillar helt annan musik.

I sommar skall Starmarket spela på Hultsfredsfestivalen och det blir antagligen en hel del spelningar fram i höst. Många bokningsbolag är intresserade.
— Vi vill spela så mycket som möjligt, säger Fredrik. Det var andra gången vi stod på en scen överhuvudtaget när vi spelade i Göteborg i våras. Men man märker att vi blir säkrare för varje gång.
Det bevisade om något deras suveräna spelning på den annars också mycket angenäma Emmabodafestivalen.