Så har röken lagt sig efter årets rockslagsmål och kvar som vinnare i ringen står Partille-rockarna “PSYCHOBETABUCKDOWN”. Men det var en strid på kniven — i slutomgången på finalen vann de bara med en jurymedlems ynka röst mot tvåan “Blue Bottles”. Som vinnare får bandet nu spela in en CD-singel. De får dessutom spela på Århusfestivalen (1:e september) tillsammans med “Blue Bottles” och förra årets vinnare “Polluted Influence” (som förövrigt just har fått skivkontrakt).
Nu när jag möter dem i deras mysiga rep-lokal i Jonsered verkar de lugna och avslappnade trots att vinsten bara ligger några dagar i dåtiden. Det är med samma lugn som de berättar om sin bakgrund:

PBBD, som består av rapparen Martin Westerstrand, Kalle Strängberg-gitarr, Samuel Wennerholm-bas och Daniel Arsunan på trummor; bildades inför 1993 års Partillerocken. Efter de gick till semifinal där ökade suget att fortsätta spela. Innan en deltävling i Zoom -94 hoppade den dåvarande andre rapparen Linus av och efter det gick det bara uppåt — bland annat en TV-sänd Zoom -94 final, tvåa i Partille-rocken, etta i “Rock of Bohuslän” (nybörjarklassen), etta den rikstäckande tävlingen “On stage” och nu senast vinsten i Rockslaget.
— Vi spelade och allt kändes djävligt bra, säger Kalle Strängberg, — och vi vann!
Inom den närmaste framtiden kommer PBBD att satsa på inspelningen av CD-singeln, som förhoppningsvis kommer att bli klar augusti och som kommer att innehålla fyra stycken låtar.
Innan Århus skall de försöka att spela så mycket som möjligt:
— Vi skall eventuellt spela på Packhuset tillsammans med “Hyperhug” men sedan tar vi det vi får, säger Martin Westerstrand.
Hur vill de då beskriva sin musik? Martin säger:
— Jag är den enda i bandet som tycker att vi spelar “Hardcore”.
— Men det gör vi inte! skriker resten av gänget.
Till slut kommer de fram till att de spelar “Bonk!”

PBBD:s texter är en viktig del i deras musik och de skriver, säger de själva, om saker de ser och upplever. De har fått kritik för att vara “överpretentiösa” och ligga rätt i tiden med mera, och när jag frågar dem hur det känns att bli kallade för det så fort man vill sprida lite medvetenhet säger de:
— Det är bara att skita i, har man chansen att nå ut till så många måste man ta den.
Därför, (som en nagel i ögat på alla cyniska rockskribenter) hade jag en liten frågesport med PBBD. Den kallas för “politiskt korrekt” och går ut på att bandet skall svara så nära mina politiskt korrekta svar som möjligt. Alla frågorna är värda tio poäng. Första frågan:
1: Skall man sänka biståndet till förmån för stadsskuld, arbetslösa m.m.?
PBBD: Nej! Det finns andra som har det så fördjävligt att vi inte kan tänka oss, och det måste finnas andra saker att dra in på.
Svar: Nej! det är nästan ingen som svälter här och alla får gå i skola m.m. Det är en rätt som alla människor i alla länder borde få ha.
Kommentar: Helt rätt! Tio kalla poäng.
2: Skall man förbjuda nazistiska och rasistiska demonstrationer?
PBBD: Nej, alla har rätt till sin åsikt och det skulle förmodligen bara bli värre om man förbjöd organisationer m.m. Däremot kan man förbjuda vissa symboler, typ hakkors, för att de har åstadkommit så mycket lidande.
Svar: Nej! Det är en viktig del av demokratin att alla får säga vad man tycker. Vad man istället borde satsa på är utbildning och information om hur ond och ologisk nazismen är.
Kommentar: Nio poäng. Bra svar, men inget förslag om vad man kan göra åt det.
3: Är längre fängelsestraff en lösning på den ökande brottsligheten?
PBBD: Nej! Det ger bara ett hat mot vad samhället har inneburit och eftersom återfallen efter en fängelsevistelse ligger på 80% borde man istället satsa på utbildning samt anpassning till det vanliga samhället.
Svar: Nej! Man borde istället satsa på rehabilitering och förebyggande åtgärder.
Kommentar: Tolv poäng! Helt rätt svar plus statistik det ger extra poäng.
4: Skall vi ha kvar kärnkraften efter år 2010?
PBBD: Nej, eftersom det innebär såpass stora risker, men vi måste hitta energier som inte drar på jordens resurser. Trots att det kommer att kosta så otroligt mycket pengar är det definitivt värt det. Hade man lagt solceller på hela det område som Tjernobyl har skitat ner så skulle det kunna försörja hela Europa med el.
Svar: Nej, självklart inte. Vi har röstat om det och problemet ligger inte i att det inte finns något alternativ, utan att det inte har forskats tillräckligt om alternativa energikällor.
Kommentar: Åtta poäng. Ganska bra förutom att de glömde nämna folkomröstningen.
5: Kommer WTO (före detta GATT) att hjälpa Tredje Världen på fötter och jämna ut orättvisorna mellan Nord och Syd?
PBBD: Nej. Ingen organisation kommer någonsin att kunna göra det inte ens FN. De flesta är styrda av marknadskrafterna och förhoppningsvis kommer de någon gång också att få upp ögonen. I övrigt vet vi inte så mycket om WTO.
Svar: Nej! WTO är bara ännu ett sätt för väst att kunna suga ut Tredje Världen genom att länsa deras natur tillgångar och sedan sälja tillbaka den färdiga produkten.
Kommentar: Fem poäng. Utslagsfrågan — en lite svårare för att testa deras kunskaper. De får poäng för nej, men i övrigt intressanta synpunkter.

44 poäng av 50 möjliga alltså. Väldigt bra får jag säga och detta bevisar att även band som är “överpretentiösa” och spelar sin musik bara för att den ligger rätt i tiden måste ha stora kunskaper och starka åsikter. Vad säger ni om det, cyniker.
Så ni som vill sprida lite medvetenhet eller göra världen lite bättre: Stå på er!
PsychoBetaBuckDown låter sig inte tryckas ner och det för dem bara uppåt.
— Snowboarders sucks och köp skivan, är bandets sista kommentar.