Jag hade länge sett fram emot denna pratstund med Mårten i Meshuggah. Det blev en trevlig upplevelse med prat om diverse saker och tingestar.

Er senaste utnämns härmed till 1995 års bästa svenska platta.
— Det var jävligt kul att höra. Bra att någon klarar av den. Det är ju som sagt lite svårt att tränga in i den.
Har ni tagit jazzen närmare hårdrocken eller tvärtom?
— Jag vet inte riktigt hur man ska säga, men helt klart är ju jazz en av våra största influenser. Vi kommer ju egentligen från en vanlig hårdrocksbakgrund, spelat lite experimentell metal på olika håll innan vi blev Meshuggah.
— Jag, Fredrik och Thomas lyssnar väldigt mycket på fusion och jazz, t ex Chick Corea, Alan Haltry. Så det är självklart att det låter väldigt mycket fusion-jazz om oss. Så mitt svar blir att vi har tagit hårdrocken närmare jazzen. Meshuggah är ett hårdrocksband med jazz-influenser.
Är Umeå en bra stad för jazz?
— Ja, det är det verkligen. Mycket på grund av den årliga jazzfestivalen. Många experimentella musiker kommer hit och visar upp sig.
Är Trio Ligo bäst?
— Jag har hört alldeles för lite, men personligen gillar jag deras trummis jävligt mycket. Annars hör väl Morgan Ögren och Mats Öberg till favoriterna. Dom killarna har har spelat med Frank Zappa…
Ni är just hemkommen från en turné. Med vilka har ni varit ute med och vart?
— Vi har varit ute med Mary Beats Jane och Machinehead på en två månaders Europaturné. Och före det var vi ute på 2,5 Europatour. Den turnén hade vårt skivbolag Nuclear Blast fixat, så vi åkte tillsammans med Benediction, Dismember, Hipocrasy och Amorphis. En kort avslappnad turné som var jävligt trevlig.
— Men den turnén vi kom ifrån var mycket roligare trots att den var mycket längre och många resor jobbigare, därför att vi kom så bra överrens med de andra banden. Och turnén gav oss så mycket då Machinehead är så i ropet ute i Europa och England.
Är ni också det?
— Det vet jag inte. Vi hoppas ju det efter den här turnén. Vi har fått otrolig draghjälp i och med att vi har fått åka med så stora band. Dom har gett oss beröm och stöttat oss. Man får ju en extra push av sånt. Det kommer att visa sig nu om vi har lyckats med vår skiva.
Vad händer i sommar?
— Det blir mest festivaler. Trollhättan, Gävle, Luleå och Stockholm. Sen vet vi inte. Vårt bokningsbolag har sagt att “där och där ska ni spela då och då”. Vi är nog tvungna att titta igenom det här tror jag. Personligen åker jag till USA för att göra en pressturné, helt enkelt göra reklam för oss. Intervjuer o.s.v.
Så ni är alltså på väg att slå stort?
— Det vet jag inte om vi är, men vi försöker spela så mycket som möjligt. Ta lite viktiga spelningar och visa upp oss. Nu har vi inte spelat i Sverige sen förra året, så nu vill vi se hur Svedala ser ut igen.
Vilka vinner Elitserien ’95/96?
— Det var en jävligt bra fråga. Det blir ju inte HV 71… Djurgården tyvärr. Men jag hoppas på MoDo.
Vad handlar era texter om?
— Det har skett en revolution i våra texter. Från början hade vi s.k. standard metaltexter där vi påpekade dom sociala problemen och det är ju inte helt fel. Det kändes lite slentrian eftersom alla andra gjorde samma grej. Våra texter nu handlar om hur det är att vara en individ i dagens samhälle överhuvudtaget. Meningen är att man ska kunna tolka texterna oavsett om du bor i Zimbabwe, New York eller Brunflo.
Vilken historisk person skulle du vilja träffa och vad skulle du säga till hon/han?
— Oh herregud!! Vilken fråga. Jo, förresten! Jag skulle vilja träffa Albert Einstein och fråga honom vad fan han gjorde av sina sista dokument som han bad sina medarbetare bränna upp. Jag vill veta va fan det stod!