I förra numret av Magazine Groove så skrev jag denna recension om ett nytt Malmö-band. Historien kunde ha slutat där, men Mini-CDn Alcomoon har förföljt mig till den grad att jag helt enkelt måste ta reda på mer om detta underbara band vid namn (tada!) ELEVATOR ADAM.

Historien började för 2 år sen då 3 killar flyttar från Simrishamn till Malmö och sätter in en annons där dom söker trummis. Peter Dolkow svarar på annonsen och tåget går igång. Efter 6 månader hoppar Peter av.
— Han pallade det inte. Han skulle fiska istället. Säger Måns Wieslander, sångare och gitarrist.
Måns spelade som tonåring i Teenage Head. Ett små-legendariskt band i Australien-skolan med tramsig sång enligt Måns.
Måns bror, Anders spelade tidigare bas i Legendary Lovers, ett meriterat band som inte behöver någon närmare presentation. Johan Witner var en “porta-musiker”, d.v.s. en kille som sitter hemma och gör platta på platta på sin hemmastudio men aldrig kommer ut och Conny Städe, som ersatte Peter Dolkow, ersatte även Peter Dolkow i Dolkows. Förvirrande?

Hoodoo Gurus

Parallellerna till Dolkows finns, förutom att dom delar replokal och är kompisar, även i musiken. Elevator Adam har samma skimmer av Australiskt gitarrpop typ Hoodoo Gurus, Died Pretty, som Dolkows hade (har?).
— När vi började spela musik på allvar så var det Hoodoo Gurus vi lyssnade på, så självklart har det präglat oss.
En demo spelades in och bandet trodde att skivbolagen skulle slänga sig på telefonen och “sajna” dom. Så enkelt blev det inte.
— Dom sa att dom saknade en hit på våran demo.Vi tyckte att vi bara skrev hits så vi pallade inte med tanken att behöva skicka tusen demos för att få ihop en platta.
Martin Hennel, producent bakom Docenterna, Lolita Pop, Chris Bailey, Sinners m.fl, såg Elevator Adam på KB i Malmö som förband till Hoodoo Gurus och hittade vad han sökt efter länge. Nämligen en orsak att starta ett skivbolag för att ta fram nya stjärnor. PAYOLA RECORDS blev etikettnamnet. Om det nu finns någon Alan Freed-plan bakom det hela, d.v.s. att muta media för att få plats i etern vet jag inte (JAG KAN MUTAS! SNÄLLA…)

Svarta moln på himlen

5 spårs plattan Alcomoon spelades in och United Stage åtog sig bokningsansvaret. Recensionerna i syd-Sverige var betyg A+, medan Sound Affects ger plattan medelbetyg (hype-potentialen var väl för låg för att våga tycka om plattan). Radion spelar “Where Did I Go Right” i tre veckor och framtiden ser ljus ut. Men det finns även moln på himmelen — konserter. På frågan varför dom inte syns mer ute på klubbar i landet så säger Måns att dom har vissa saker att reda ut med sitt bokningsbolag men att det hela snart borde lösa sig.
Influenserna ligger någonstans mellan American Music Club, Replacements och Posies enligt Måns men säger även att alla lyssnar på väldigt olika sorters musik och det är blandningen som ger karaktär.
I sommar ska Elevator Adam spela in sin fullängdare för att sen försöka sälja den till något större bolag.
— Vi har 20 låtar inrepade och det finns idag inget band i Sverige som låter som oss. Jag tror vi behövs, men om Sverige vill ha oss vet jag inte.
Det vore fördjävla synd om det vore så. I Sverige apar media efter engelsk press och hypar bara en gunstling åt gången, vilket är förbannat cyniskt och ger dålig service mot dom musikhungriga skivköparna.

Bra musik!

Men jag älskar BRA MUSIK och Elevator Adam är BRA MUSIK! Så släpa er ur soffan. Dra på er träningsoverallen och gå ner till er lokale skiv-skyfflare och köp Alcomoon så lovar jag dig att du inser samma sak som jag — ELEVATOR ADAM ÄR SOMMARENS BASTA POP-BAND!
Se upp för videon till “Where Did I Go Right” på Z-TV. Dom är väl dom enda av dom 6 TV kanalerna vi har som vågar spela ny musik idag. Lars Aldman — var är du? Kom tillbaka och gör Bommen på TV!