1977 var har du tagit vägen nu, jag bara undrar… så sjöng gruppen STRINDBERGS för några år sedan. Nu har även de gått hädan tillsammans med ett större antal band, med rötter i punkmusikrörelsen. Den som hade sin vagga därute i Oasen — ni vet, det där med EBBA GRÖN, GRISEN SKRIKER och inte minst KSMB. JA, allt det som fanns då — 1977.

PUNKRÖTTER

Nu skriver vi 1986 — nästan tio år efter punken. Vad återstår nu av idealism och skaparkraft? Var finns det som glöder och sprakar idag? Finns det överhuvudtaget några band kvar som öppet säger sig ha sina rötter i punken?

ÄKTA GLÄDJE

Det finns ett band. De heter KÖTTGROTTORNA och förmedlar äkta punkkänsla. Och det är något som de gör utan att bli ett dugg patetiska. Det är raka rör och äkta glädje som gäller. Hur kan det komma sig — frågar man sig osökt…
Köttgrottorna från Kallhäll, väster om storstaden klarar tydligen av det. Och det gör de med bravur… Något som de skall ha en eloge för.

LEGENDARISKA

Det är MONGO och HAPPY som är kärnan i bandet. Tidigare har de gjort sig kända som “punk-avant-gardister”. De spelade med i band som TREKANT och INCEST BROTHERS. Det är legendariska band som vi minns från punkens barndom.

1:A MAJ

Incest Brothers hade på sin tid en hitlåt som hette “1:a Maj”. Den handlade om bandmedlemmarnas egna erfarenheter av en första maj demonstration, som slutade i polisens cell på centralen. Samma händelse beskrevs också av JOHAN JOHANSSON i dåvarande KSMB. Hans låt hette “49 människor i 49 celler”.

LEDFYR

Det gick livat till på den tiden och banden hade kontakt med varandra. Man skrev till och med låtar om samma händelse. Något som knappast skulle kunna hända idag. Även musiken är präglad av alienation — banden stänger in sig i sina respektive replokaler.
Då — 1977, fungerade de här banden som en ledfyr för andra som också ville börja spela. På så vis skapade man ett djäkla liv — musikklimatet sprudlade.

PUNKEN DOG…

Detta pågick under några år. Men sedan började det att hända något — band efter band la av. Punken började sakta att dö.
Men Köttgrottorna lever fortfarande. Vi kan se deras klistermärken med texten — Köttgrottorna lever runt om på stan.

LIVEBAND

Och Köttgrottorna lever verkligen. De väljer att spela ute ofta, i mångt och mycket är de ett liveband. Grottorna spelar då mest på små ställen typ Tre Backar och Birkagården.
Och då drar vi alla dit — övervintrade punkare och vanliga rockare. Vi med de färgade håren och med testarna som spretar åt alla håll. Köttgrottorna vet att de lockar sin speciella publik. Naturligt blir då att riva av säkra kort i ett våldsamt tempo.
De påminner kanske om Ramones… Joey skriker one, two, three och sen så drar de av låten på två minuter, därefter upprepas samma sifferkombination.

SAMHÄLLSKRITISKA

Skillnaden är dock att Grottorna aldrig har ägnat sig åt publikförakt, snarare tvärtom. De kör sina gamla punkhits, som alltid går hem hos stampubliken.
“Människor smakar gott” är titeln på en sån låt… “Jag börjar tro — att allting går att ändra på. Om man bara vill är det klart att det skall gå — ni säger att vi hatar allt — ni säger att vi tycker allting är skit — men vi älskar livet och vi tror på människan.” Utdrag ur texten människor…
Det är texter som ofta är starkt samhällskritiska, ja nästan revolutionära. Det handlar om förändring och kamp.

MASSPSYKOS

När Köttgrottorna spelar så jublar publiken. Nästan i masspsykos förflyttar den sig tillbaka till 1977 och det är kanske det som är meningen med Köttgrottornas musik, så här nio år efter punken?
De har givit ut ett par singlar på eget bolag — Sista Bussen. Några av låtarna som figurerar på vinylen har nästan blivit klassiker. Exempelvis “Pengar” och “Pendeltåg”.
Den senaste singeln blev uppmärksammad i Radion. Konstigt nog så håller B-sidan högre kvalitet än A-sidan. Där låten “Jag är röd” ger ett väldigt genomarbetat intryck. Soundet påminner om garagerock. Mongos bas vibrerar dovt och Happys trummor ger tyngd åt musiken. Bas och trummor bildar tillsammans med de båda gitarrerna en enhet, utan sprickor. En verklig guldlåt, som visar att man försöker slita sig loss från punkens idéarv.

Idag består Köttgrottorna av:
Happy; Trummaskin Mongo; Ståbas Clash; Sologitarr Jojje; Helakustisk gitarr.