TOTAL EGON är ett projekt som jag tycker är jävligt häftigt, för er som inte har hört talas om TOTAL EGON kan jag avslöja att det här är ett projekt som Mart Hällgren i Tumba håller på med, dvs när han spelar in singlar (har gjort två stycken) helt på egen hand. Musiken han får fram är svensk punk av högsta klass, lite i stil med Strebers och Asta Kask, och jag kan inte säga annat än att jag gillar hans singlar. Jag har lyckats få en intervju med Mart där ni får förklaring på hur han kom på den här originella idén, mm.

Hur kom du på den här originella idén med att lira in singlar på helt egen hand, och hur kan du hålla ordning på instrumenten?
— Jo, det började nån gång 84 med att jag lirade i en massa konstiga band t.ex Egon Egoist, Dr Anti-Skval, Crudity men alla har lagt av och kvar blev en massa låtar. Detta blev min första inspelning hemma i sovrummet med två kassettdäck. Sedan har jag tagit låtar som jag har gjort i splittrade grupper till TOTAL EGONS repertoar, låtar som har “blivit över”, jag tyckte en del låtar var bra samtidigt som jag fick pengar från mitt sommarjobb 1987 så då blev EP:n “Fördomar mot” till. Den gick bra, så det fick bli en till nu i somras. Instrumenten? Ja, jag brukar börja med att spela in trummorna. Sedan blir det i tur och ordning: bas, elgitarr, akustisk gitarr, tamburin, sång, körsång. När man spelar in trummorna får man tänka låten i huvet. (Låter jätteenkelt /RED)

Den nya singeln “Guldkängan” är lite rockigare än den förra “Fördomar mot”, någon speciell anledning?
— Nja, dagen då jag spelade in “Guldkängan” var jag nog på söligt humör då jag skulle spela in trummorna. Då tänkte jag antagligen för sakta, för låtarna ska gå fortare egentligen. Men när inspelningen var klar så var det inte mycket att göra åt det, det blev hyfsat resultat ändå…
Men nästa skiva, om det blir någon sådan, den ska vara mera ösig, det har jag gett mej fan på!!

Du är ganska kritisk mot punkare i det stora hela i dina texter, har du något att säga om det?
— Det finns många anledningar:
. Det är för det mesta punkare som lyssnar på punkmusik, så om man då skriver punkmusik och sjunger till, då kan man passa på att föra fram ett budskap till andra likasinnade.
. Stockholm och dess punk har sett sina botten- och topp-perioder, det går i vågor. Folk snackar om en sak, skriver texter om en annan, och gör något helt annat än både snacket och texterna säger. Ibland retar jag upp mej på sånt, och då kan det bli en välbehövlig kritisk text om till exempel punkarna. Precis som man kan reagera mot andra företeelser i närmaste omgivning.
. Skriver man “du” eller “ni” i en text och menar någon annan än de som är i publikan, då har man gjort en liten miss. “Du” och “Ni” fungerar bäst på dom i publiken, som oftast är punkare.

När du sjunger, så sjunger du jävligt tydligt på nåt sätt, har du ledsnat på alla som bara growlar ut texterna?
— Har man något att säga när man talar, då talar man högt och tydligt, det är likadant när man sjunger. Det vore synd om en så viktig del som texten försvann ur musiken.

Vet du något om Jonny Rydhs och Ulkes (fd STREBERS) nya projekt THE SIX GUNS, du kanske till och med har ett finger med i spelet?
— Nej, där är jag inte alls inblandad, jag har egna andra grejor på gång efter Brackors och Sighstens Grannars nedläggning.

Vad tycker du om Straight Edge?
— Straight edge är säkert nyttigt för kroppens organ och så, och den som vill får va Straight edge. Men jag dricker själv alkohol, det är gott och nyttigt för själen ibland.

Finns det någon du skulle kunna tänka dej att kasta ett par hundra kilo koskit på?
— Jag undrar om det finna så mycke koskit som skulle gå åt. Kerstin Andersson (s) och Sven-Gunnar Karlsson (s), kommunalråden i Haninge som såg till att Ultrahuset blev jämnat med marken. Nu är det betong, glas & pengar som gäller. Israels försvarsminister ligger oxå högt upp på koskitlistan. Rosor vill jag ge till Stömne Svängrum i Delsbo, för ett så trevligt ställe en så trevlig kväll.

Hur går det när man vill boka TOTAL EGON?
— Jo, man ringer till Jonny Rydh i Strängnäs och snackar med honom. Vi kör ett band nån gång ibland när TOTAL EGON får spelningar: (Tele: 0152-199 48)

Skriv till Mart:
Mart Hällgren
Fältv. 30
147 41 TUMBA
Tele: 0753-680 36