The ancients rebirth är aktuella med deras debutskiva “Drain the portal in blood” på holländska Necromantic Gallery Production. De visar upp en ny sida av Black metal, en sida med den ultimata mixen mellan gammal och dagens nya Black metal. De visar det i såväl musiken som i produktionen. Detta är diabolisk grym musik/Black metal och ett måste för alla med tycke för det mörka frenetiska manglet!

Jag har bjudit hem gitarristen/sångare grundaren och bandets själ: Angerbodor till mitt hem. Vi sätter oss vid köksbordet och hans två medtagna öl är slut innan vi ens börjat med intervjun. Nåväl, i min kyl råkar det finnas påfyllning…
Hur det hela började anser jag vara en bra introduktion för er alla…
— Det var i början av ’92 som jag och redaktören mitt emot spelade i bandet Carnal preach, efter ett tag upptäcktes det att de andra medlemmarna inte var så seriösa som de utgav sig för att vara. Jag beslutade mig för att lämna det och istället satsa på något mer seriöst, i stil med mina visioner och mitt tänkande.
— Eftersom jag mer eller mindre alltid varit inne på band som tidiga Sepultura, Kreator, Slayer och Bathory, var det ganska naturligt att det blev Black metal. Vi startade under namnet Infernus Ritual i början av ’92.
Namnet byttes dock bort ganska snart och första demon “Twisted tales of the crucified” dök upp i slutet på ’92, den trycktes bara i 50 ex. och eftersom det var en rehearsal/demo så var responsen blandad, men mestadels dålig.
Sedan utvecklades bandet och gjorde andra demon “Culte de diabolos” även den en reh/demo.
— Den fick också en ganska blandad kritik, men dock bättre än vad “Twisted…” demon fick.
Våren ’93 låg hela bandet på is och en del sidoprojekt tog sin början, men insåg snart att hans hjärta slog för The ancients rebirth och inget annat. De började hösten -93 att dela replokal med Entity och använde sig av deras trummis.
— Vid det tillfället fick vi erbjudande att spela in en skiva för skivbolaget Hellfire records, som dessbättre aldrig blev släppt. Vi spelade in skivan men eftersom bolaget gick åt helvete så valde vi att släppa det som demon “Qf wrath”.
Detta var våren ’94, men sedan hoppade deras basist “Svarten” av bandet. Nu var de två eller rättare sagt Angerbodor och en session-trummis.
Promon “Below the nocturnal skies” spelades in hösten ’94 och här började det att hända saker för bandet.
— Vi skickade runt den till en del skivbolag, det var Necromantic Gallery production som visade störst intresse.
De skrev sedermera på för en skiva och den lirades in i jun ’95, det var dock lite strul runtomkring.
— I Entity pågick det för tillfället ett jävla bråk, och trummisen och redaktören mitt emot började bråka ganska kraftigt. I allt detta infernot så blev trummaren även sur på mig och sade att jag kunde glömma allt med skivan.
Fast efter några dagar löste konflikten, då trummisen kröp på sina bara knän och bad om ursäkt till Angerbodor. Skivan spelades sedan in i Höök studios under en veckas tid.

Spelade in skivan igen!

De skickade ner date’n till bolaget, men då tyckte de att låtarna var alldeles för bra för…
— Ja, de tyckte att vi behövde en mer massiv produktion, för låtarna var så pass bra. Jag sa, visst kan vi gå in i en bättre studio och lira in skivan igen, men då behöver vi pengar.
Därefter gick de in i Musikmaffian studio och spelade in skivan på nytt, med ett resultat de blev mer än nöjda med. De känner även en (naturligtvis) rejäl uppbackning från bolaget som verkar tro på dem till 100%.
“Necrolord” jobbar för övrigt med deras omslag till skivan, de bryr sig inte om att det är lite “trendigt” att använda honom, det är resultatet och kvalitén som räknas. Så sant så…
Några planer på turné?
— Bolaget har haft planer på turné med Norska Ancient som ligger på Holländska bolaget “Damnation”.
— Jag har dock bett bolaget att tala om det för mig i tid, så man kan ha en lineup redo för en turné.
Jag talar om för herr Angerbodor att jag tycker de har funnit en egen identitet och låter som den ultimata mixen av gammal och ny Black metal, han håller med mig till fullo och blir nöjd över de orden då det är något han strävat efter en lång tid.
Vi snackar om alla de nya Black metal banden som låter likadant.
— De flesta banden kopierar varandra mer eller mindre, de lider typ av det här “Darkthrone-syndromet”. När Darkthrone kom så var de ganska egna med sin stil, men när man lyssnar på merparten av alla band ifrån både Norge och Sverige, så har man hört Darkthrone så har man hört alla de banden i princip. Fast det är klart, det finns ju alltid en del band som skiljer sig från mängden.
— Jag tycker att The ancients rebirth’s musik är helt jävla eminent, om jag ska vara ärlig.
Hur tror du Black metal scenen ser ut om ett år?
— Jag förmodar att det kommer att urarta likadant som det gjorde med Death metal, scenen kommer att mättas och bara de seriösa banden som tror på vad de gör, stannar kvar.

Blod är heligt

Att skära sig och spilla sitt blod hör till vanligheterna i Black metal. Vad har det då för betydelse för Angerbodor?
— Blod är heligt för de kristna, blodet är guds heliga ande och varje gång jag skär mig så spiller jag ut den heliga anden ur min kropp. För att skända kristendomen helt enkelt.
När jag påminner han om Dissection-giget i Borås tidigare i år så får han plötsligt tänka efter med en viss eftersmak av huvudvärk.
— Ojojoj, jag vräkte i mig 60 cl hembränt och några folköl, huset började snurra runt. Jag träffade en tjej där och vi tittade på ett av Sveriges bästa death metal band, Dissection.
— När de körde låten “Nightsblood” så fick jag ett ryck och böjde upp hennes hals och måttade ett bett rakt över strupen, hon gjorde detsamma på mig och bet upp två rejäla sår i halsen på mig och drack glupskt i sig blodet, vad jag förstår så har det ett stort samband med handlingen i den låten.
Kvällen slutade på Borås sjukhus där Angerbodor fick ligga kvar två dagar för observation, allt sedan han ramlat ner för en trappa in i en stenvägg.
Framtiden då…
— Troligtvis en mini-Cd/Lp innehållande tre låtar plus en cover med Kreator. Vilket bolag som ska släppa den är inte klart. Utgåvan kommer att heta “Damnated hells arrival”. T-shirts är på planeringsstadiet.
Osignade band som ska ha ett kontrakt?
— Torment är ju ett jävligt starkt kort, och så vitt jag vet så har inte Entity blivit signade ännu så de får jag nämna också.
I övrigt så spelar Angerbodor också lite nostalgi-metal i form av sitt hobbyprojekt “Angerbodor”, 80-tal à la tidiga Kreator skulle man nog kunna beskriva det som.
De avslutande orden…
— Köp våran skiva, den är helt jävla suverän!! För tillfället finns även vår promo “Below the nocturnal skies” till salu för 20:- + porto.
— Tack Tom för en bra intervju, lycka till med Falken Zine, en jävligt bra tidning, köp den med!

Jo för faan, här fick ni en liten introduktion till de mörka ondskefulla domänerna…
Skivan dyker upp i slutet på Oktober ’95, se till att inhandla den för ni lär bli smått överraskande av det sanslösa råa manglet den består av. Den visar en helt ny aspekt inom Black metal, de som har hört den eller deras promo vet vad jag menar. Svensk djävulsk metal.
Första sidan av denna intervjun kanske blev lite suddig, det beror på att bläcket i skrivaren tog slut, så där retligt som bara en skrivare kan! Nåväl, mina vänner… jag avslutar denna sida med ett litet utdrag från texten “Mörker och hat” med The ancients rebirth: “Och krossa allt som är gott…”.