För er som aldrig har hört Left hand solution, kan jag meddela att de spelar en fruktansvärt tung, dyster och svinbra metall. Med nya sångerskan och den nya produktionen som “The wounds of bitterness” visar oss, finns bara ett ord; Strålande! De har en tape plus en Cd bakom sig, och med den nya demon kräver jag att de ska ha ett bra kontrakt, respekt och inte minst uppmärksamhet. För vilket annat band är så mogna i strukturen som Left hand solution? Nej, ett utav Falken Zine absolut mest rekommenderade band för tillfället. Jag är mäkta stolt över att få presentera norrländskt guld…

På första försöket att få tag på Jocke/gitarr i Left hand solution, svarar hans trevliga flickvän med att han är och repar. Jojo, så ska det låta när man försöker nå en musiker. Jag väntar ett par timmar, ringer sedan och försöker igen.
Efter att ha vant mig lite vid den starka norrländska dialekten, börjar jag pumpa han på information.
— Jag är faktiskt den enda originalmedlemmen kvar, förklarar Jocke.
De började spela i början på ’91 efter att de lagt av med bandet Unholy. Ett band som lutade mer och mer åt dödshållet, en utveckling Jocke inte tyckte kändes bra.
— Det började luta mer åt döds-köret, så då tänkte vi att, näe det där gillar vi inte. Så vi splittrade bandet och skaffade en ny trummis och tänkte köra lite mer “skum” musik, lite horror och mörkt så där, säger Jocke väldigt sympatiskt samtidigt som han förklarar att de gillade Danzig allihopa.
Left hand solution har alltid använt sig av en kvinnlig sångerska, tillfällighet eller en strävan?
— Jag lirade trummor i ett band för länge sedan, som hade en tjej på sång och då tyckte man att det var lite speciellt. Vi sa det att ska vi inte prova med en tjej på sång, sen är det så svårt att få tag i en kille som kan sjunga bra också.
De har ju fått en ny sångerska, Mariana.
— Det funkar kanon, Mariana gillar samma sorts musik som oss.
Jocke berättar att många undrar hur det är att ha en tjej i bandet.
— Det är många som frågar men det är faktiskt inget annorlunda. Är man ett kompisgäng killar så är det lätt hänt att respekten sjunker, och när man har en tjej med i bandet så passar man sig för att skrika saker som “bögjävlar” till varandra.
En liten “mamma” i bandet kanske är nyttigt, tillägger jag och ger min syn på det hela, Jocke skrattar och verkar hålla med.

SVÅRA ATT PLACERA

Hur skulle han beskriva musiken?
— Vanlig hårdrock körde jag med ifrån början, men sen började vi bli lite placerade i facket Doom då. Det är kanske inte helt fel.
Om man associerar till ett “slött tempo”?
— Ja precis. Jag tycker vi spelar vanlig metall.
Återigen blir jag lite “skrämd” av mitt och Jockes sätt att se på musik, vilket är förvånansvärt likt. Man ska köra sin grej och helst inte veta om att man kan vara, nyskapande och originell.
— Jo precis, man ska akta sig för att analysera. Det är så lätt hänt att man då försöker styra saker och ändra en massa saker.
En förespråkare för spontan musik, fastslår jag.
— För att försöka ge dig ett svar på frågan, på våra flygare står det; Gothic/doom-metal.
Vi enas om att det är en bra vägriktning för folk.
Jag poängterar att produktionen har blivit betydligt fetare på “The wounds of bitterness” än vad det varit tidigare. Deras skitiga gitarrljud bidrar till en mörk stämning. Med andra ord till “soundet” som identifierar Left hand solution.
— Denna gång gick vi in i en studio som en dansbandsmusiker äger. Han som har producerat demon spelar gitarr i ett dansband som heter Black Jack.
Vi skrattar och jag konstaterar att han måste varit fri från fördomar…
— Han hade spelat in ett metallband tidigare, så vi tänkt ‘va fan det kan ju inte vara fel’. Han gjorde en hel del bra grejor plus att vi själva hade ett stort finger med i spelet .
— Det är helt klart åt det hållet vi ska låta om vi ska spela in en fullängdare, det blir ytterst små justeringar i sådana fall
I jämförelse med deras första demo “Falling” är det en väldigt markant ändring i ljudet, Jocke förklarar…
— Då var vi inne på det där att det inte skulle vara så mycket effekter, för då försvinner allting ut i luften, fick vi för oss. Men det blev ju alldeles torrt.
Vi kommer in på “Massproduktion”, ett litet bolag som gett ut deras debut-Cd “Shadowdance” som kom ut ’94.
— Det drivs av en kille som vi också är kompisar med, Mats Hammerman, han har hållt på att ge ut skivor i 18 år, tror jag att det är.
Ett litet bolag som de ej fått fullvärdig promotion utav, men de har inget ont att säga om Massproduktion. För ett par månader sedan skrev bolaget på ett distributionskontrakt med Nuclear Blast.
— Vi har fått hjälp av en kille som heter Gabriel ifrån Karlstad, som ringde Mats, eller vad det var, sedan åkte Mats ner till Tyskland och gjorde klart allting.
Jag hade hört talas om Gabriel Lilliehöök tidigare och antecknar namnet för att “forska” vidare i vad han sysslar med. Nåväl, eftersom Left hand solution är signade med Massproduktion tills den sista december ’97, så undrade jag varför de släppte en ny demo?
— Det är lite sjukt det här, Mats ville ha en demo med nya låtar för att söka kulturbidrag för att spela in en fullängdare. Vi spelade in tre låtar, sedan hade vi inte testat spela in med Mariana heller. Det blev så bra att vi släppte det som en demo.

FALKEN GER RÅD

De har planer på att spela in en fullängdare, men jag förklarar att jag tycker de ska vänta med det. Och istället vänta in responsen från nya demon, då jag är helt övertygad om att de kommer att få ett guldkantat kontrakt, dvs om det nu finns någon rättvisa kvar i scenen.
— Ja, det säger Gabriel och Johnny från Unleashed också. Johnny har varit ganska inne på oss, sedan vi spelade förband till Unleashed ’92.
Peter vår basist har lite kontakt med Johnny och han brukar alltid ha med en massa demo-taper med oss när de åker på turné.
Vi börjar gå emot Falken’s standardfrågor och först på tur är två osignade band som ska ha ett kontrakt.
Som vanligt är det en klurig fråga att besvara. Efter lite betänketid säger Jocke:
— Då blir det faan “Idiots rule” ifrån Göteborg, de är jävligt bra. “Unholy” också.
Jag börjar fråga om framtiden när jag blir avbruten.
— Ursäkta men det var min flickvän som kom på ett förslag på ett band.
Okey, shoot för det, säger jag.
— Senile pups från Luleå.
Vad är det för ett band undrar jag, samtidigt som Jocke får diktera stavningen på bandet, då dialekten och telefonlinjen på ett antal mil gör det svårt att höra stavningen på bandet.
Åter tillbaka till framtiden.
— Just nu vet vi inte riktigt om vi vill leva på musiken i dagens läge, därför att alla stora skivbolag vill bara ha pengar.
— Till slut blir allting krystat, man kan förlora gnistan och energin och så där. Vi kommer ju inte att lägga av, men vi är glad med tillvaron som det är nu, och inget får ju komma emellan gemenskapen i bandet. Får vi fortsätta som vi gör nu så är det bra.

MÅLEN ÄR PASSERADE

Med den inställningen kommer Left hand solution att gå långt, alla jordnära attityder går alltid långt fast utan att tappa ett korn av respekt. Eller som Jocke uttrycker det.
— Våra mål har vi nått, det är bonusen som kommer efter.
Vi närmar oss slutet på våran pratstund och Jocke förklarar att det alltid är svårt att besvara “frågan” tillägg. Efter ett tag säger han:
— Krama om varandra i den stora farliga vilda världen, ha,ha.
Innan vi börjar diskutera datorer bekräftar jag att Jocke inte bara kan spela musik, han är även en poet.

Det finns faktiskt inte så mycket att tillägga, annat än att ni ska definitivt köpa deras nya demo “The wounds of bitterness” en klar höjdare!
Demon är enormt prisvärd, och som jag även säger i min recension av den så är frågan om den inte är 95 års bästa metall-demo. I min samling är den utav de bästa jag har, och jag har en hel del demos. De har även “Falling” demon och deras Cd “Shadowdance” till salu. Jag kan inte hjälpa det, men jag är verkligen svag för stämningsfylld musik såsom den Left hand solution spelar. Jag får ta tillfället i akt att tacka Jocke för en mycket trevlig pratstund jag önskar dom lycka till med bandet i framtiden (inte för att de behöver det…) och vi får nog sannolika skäl till att återkomma till Jocke i framtiden. Sagan om Left hand solution slutar nog inte än på ett tag.
Hoppas att ni tyckte om skrivtekniken på intervjun.