Hallå, EXPOSITORY-läsare, Anders från HYMEN här. Varför är jag här då? Jo, när jag och Martin Ahx satte ihop HYMEN 6.5/ABNORMALCY 4.5 splitten skickade jag ut 6 intervjuer och fick tillbaks 5. Slöa MOURNING SIGN från Hallstahammar orkade visst inte anstränga sig tillräckligt seriöst så dom svarade flera månader efter utgivningsdatumet. Hur som helst frågade jag Matte om han var intresserad av att publicera den (HYMEN nr 7 är nämligen fullbokad!) och det ville han så här kommer intervjun! MOURNING SIGN är, för dom som inte vet det, ett riktigt brutalt svenskt döds/grind band. Jag slogs direkt av de första riffen på deras demo “Last Chamber” — ett otroligt manglande! MOURNING SIGN har nyligen gjort en ny inspelning som jag inte tagit del av än men jag tror med största sannolikhet att den kommer att bli recenserad i både EXPOSITORY och HYMEN. Nu ska vi se vad gitarristen Kari svarade på mina frågor!

FÖRST AV ALLT FÅR DU FAN FÖRKLARA HUR DET KOMMER SIG ATT ERAN LÅT “SUPRESSED PAST” LÅTER SOM EN BLANDNING AV CARCASS “CORPOREAL JIGSORE QUANDARY” OCH “INCARNATED SOLVENT ABUSE”?
Jaha, då var vi här igen. Detta var den första låten som MOURNING SIGN gjorde (om vi bortser från “Inner Calmness” som kom till före våran tid). Eftersom jag har gjort låten så måste jag väl medge att jag var ganska influerad av det som CARCASS gjort på sin “Netroticism” LP. Nu i efterhand önskar vi att vi inte tagit med den på demon. Men va fan, det var ju våran första demo så några tabbar får man väl göra.

JAG KAN INTE ERINRA MIG OM ATT JAG LÄST NÅGON INTERVJU MED ER SÅ DRA LITE BANDHISTORIA + STANDARD TJAT.
MOURNING SIGN bildades av mig (gitarr), Gardh (gitarr) och Pörschke (sång). Vi fick tag i Peppe (trummor) och med den sättningen spelade vi in demon “Last Chamber”. Allt detta hände mellan vintern 92 – sommaren 92. Sen plockade vi in Macke på bas och gjorde några spelningar. Sen hoppade Gardh av och ingenting hände framtill våren 93. Då började vi göra låtar igen. Vi tog in Petri på gitarr och Gardh på bas. Line-up:en är nu: Robert Pöschke (sång), Thomas Gardh (bas), Henrik Persson (trummor), Kari Kainulainen (gitarr), Petri Ako (gitarr).

VARFÖR NAMNET MOURNING SIGN OCH VAD ÄR EN SÖRJANDE SKYLT?
Ha, ha, ha! Sörjande skylt, den var bra! Jag vet inte varför vi valde det namnet. Men vi tyckte att det lät schysst så vi behöll det.

HUR HAR DEMON “LAST CHAMBER” BLIVIT EMOTTAGEN OCH HUR HAR DEN SÅLT?
Demon har fått både ris och rosor, vilket är helt okej (mest rosor faktiskt!?!). Det har väl gått åt ca 300 st.

JAG TYCKER ATT DEMON HAR ETT RÄTT TUFFT LJUD, HUR UPPFATTAR DU INSPELNINGEN OCH BERÄTTA OM DEN?
Vi hade tänkt spela in i en annan studio men så kom vi i kontakt med Pelle som äger STUDIO UNDERGROUND. Han gav oss ett bra erbjudande för en inspelning. Vi betalade en klumpsumma, sen fick vi hålla på tills vi blev nöjda, och nöjda blev vi. Eftersom vi inte behövde stressa i studion så dröjde väl inspelningen ca 3 veckor.

JAG ANTAR ATT DETTA ÄR ER DEBUT DEMO, HADE NI NÅGRA PLANER PÅ ATT SPELA IN DEN I SUNLIGHT?
Nej, aldrig faktiskt. Men det här med att SUNLIGHT blivit ökäntförklarat tycker jag är fånigt. Jag menar, banden som spelar in där kanske inte har råd att betala för den tid som går åt ifall man experimenterar med ljud. Då blir det ju att man väljer den snabbaste (billigaste) vägen. Det vill säga det ljud som Tomas Skogsberg hanterar bäst (det typiska SUNLIGHT-soundet). (Okej, you have a point there som man säger i utlandet men är det inte smartare att lägga ned mer tid i en billigare studio och få ett personligare sound i stället för att spela in i SUNLIGHT för just SUNLIGHT’s skull? /Anders)

KUNDE NI INTE HA KOSTAT PÅ ER ETT LITE SNYGGARE OMSLAG (FRAMSIDA) ÄN DET NI HAR PÅ DEMON?
Eftersom det var vår första demo och vi inte ville lägga ut en förmögenhet så valde vi detta omslag. Man får i alla fall med texterna, vilket brukar saknas på många demos.

ERA TEXTER ÄR RÄTT INTRESSANTA ENLIGT MIG. DE ÄR MER SKRIVNA SOM EN STORY ÄN ETT POEM MED RIM OCH RYTM, ÄR DET SÅ NI JOBBAR?
Ja, det kan man säga. Ska man hålla på med rim och rytm blir det lätt lexikon-engelska. Sen känns mycket naturligare och skriva en story rakt av.

SEN HANDLAR JU INTE TEXTERNA OM DET VANLIGA GREJERNA, T.EX “SUPRESSED PAST” TOLKAR JAG SOM EN STORY OM EN PENGAGIRIG ÖVERSITTARE SOM TAR TILL DROGER OCH BALLAR UT TOTALT OCH DÖR. ÄNDÅ TYCKER JAG ATT SPRÅKET ÄR ANNORLUNDA, BERÄTTA OM TEXTINNEHÅLLET!
Det är kul att du tycker att våra texter är intressanta. Texterna handlar väl mer eller mindre om personliga värderingar och funderingar om saker och ting. Sen får väl folk bilda sin egen uppfattning.

NI HAR BLIVIT JÄMFÖRDA MED BL.A CARCASS, MY DYING BRIDE, AFFLICTED, MORBID ANGEL, CATHEDRAL ETC, HUR STÄMMER DESSA BAND IN PÅ ERA INFLUENSER?
Det är ju ett brett musikaliskt utbud bland de grupper som vi blivit jämförda med och det är ju bara att tacka och ta emot. All musik som man hör har ju alltid något bra i sig och man kan ju inte undgå att bli influerad av det som är bra. Den listan skulle bli alltför lång.

HUR KÄNNS DET ATT HELA TIDEN BLI JÄMFÖRDA MED NÅGOT ANNAT BAND?
En åsikt är ju alltid personlig. Någon jämför med det ena och en annan med det andra. Jämförelserna kommer man aldrig att komma ifrån så jag tycker inte att det spelar så stor roll.

JAG TRÄFFADE JU DIG PÅ DEICIDE, TYCKTE DU ATT DET VAR EN BRA TILLSTÄLLNING?
Ja, förutom bomben som kortade av DEICIDE’s uppträdande.

VISST ÄR STÄDNING DET TRÅKIGASTE SOM FINNS?
Ja, nog kan man alltid hitta på något annat som är roligare.

HAR NI NÅGOT NYTT ALSTER PÅ GÅNG, JAG HÖRDE NÅGOT OM SKIVKONTRAKT…?
Ja, vi har haft kontakt med ett nystartat finskt bolag (RISING REALM Records). Meningen är väl att vi ska spela in en singel. Vi har varit och spelat in 4 nya låtar och 3 av dom ska väl vara med på singeln.

FINNS DET NÅGON SKIVA SOM DU TYCKER ÄR SÅ IN I HELVETE BRA SOM DU ALDRIG TRÖTTNAR PÅ?
Ja det finns väl några: PINK FLOYD – “Darkside Of The Moon” och “Wish You Were Here” samt LED ZEPPELIN’s 4 första.

TROR DU ATT DET SVÅRARE ATT BLI POPULÄR SOM DEMOBAND NU ÄN FÖR 4-5 ÅR SEDAN?
Definitivt! Förr behövde man inte vara så bra på att lira. Det räckte med att man bara spelade snabbt och grymtade brutalt. Nu för tiden så har väl ribban höjts ett och annat snäpp. Man måste ha något “originellt” att komma med, sen tror jag att folk tröttnat på att köpa demos.

HAR NI SPELAT MYCKET LIVE?
Nej, det kan man inte säga. Men nu när allt verkar ha fixat sig i gruppen så är vi peppade på att lira ute.

VILKEN LABEL SKULLE NI HELST VILJA LIGGA PÅ AV DESSA: EARACHE, NUCLEAR BLAST, PEACEVILLE, CENTURY MEDIA ELLER ROADRUNNER?
Så länge som man får den support av skivbolaget som man behöver, så spelar det ingen roll vilket bolag man ligger på. Personligen skulle jag kunna ligga på B-Records om dom satsade lite resurser på en. Hellre det än att få spela in en skiva och sedan bli utfryst.

THAT’S IT! SISTA ORDEN SKÄNKER JAG TILL DIG!
Tack Anders för att du visat intresse för MOURNING SIGN! Samt tack till alla som köpt vår demo.

Tack till Kari för svar och tack till Matte för publicering, säger jag. Vi hoppas kollektivt att allt går bra för MOURNING SIGN och att B-Records en dag skickar ett kontrakt. Dom som vill skriva till MOURNING SIGN och kanske beställa en demo för en sisådär 20 kronor + porto skriver då till:
KARI KAINULAINEN
c/o EDLUND
HÄGERVÄGEN 86
122 39 ENSKEDE