Sån hära Doom/death har jag inte haft så mycket för, men på det sättet ETERNAL DARKNESS gör det på kan man bara säga att det är svinigt bra. Deras 2 demos har väl varit ganska hyfsade, det var väl stämningen som saknades. Men med sitt adv. för en mini-lp visar man sin klass med stämningsfull och dyster musik. Särskilt hänger jag upp mig på dom vackra och sköna solona. Även en fruktat bra singel har man gjort. ETERNAL DARKNESS har ju hållt på sen -90 och det är i hög tid att man får ett skapligt kontrakt, och det har man nu fått. Så nu håller man på för fullt för att spela in sin riktiga debut Cold caress. Både Tero och Make har svarat på frågorna.

VARFÖR KOM ALDRIG ERAN MINI-LP UT?
Skivbolaget Black Powers kontrakt var dåligt, vi ville ha den på vinyl och cd, men dom skulle bara pressa den på vinyl. Plus att vi skulle betala studiokostnaderna. Vi tackade nej till Black Power och gjorde en promo av det istället.

NI HAR JU PLANER PÅ ATT GÖRA EN FULLÄNGDARE, BERÄTTA!
Nu har vi planer på att släppa en fullängdare genom NECROPOLIS i USA. Det finns planer att vi spelar in den i Januari nångång om allt går som det ska.

NI KÖR JU RELATIVT NEDSTÄMT, MEN DET ÄR JU INTE GRÖTIGT PÅ NÅGOT VIS, OCH LJUDET PÅ ADV. VERKAR JU VARA GANSKA GENOMARBETAT, HUR LÄNGE TOG DET ATT SPELA IN? PRISET?
Det tog tre dagar att lira in och det kostade 7200:-, men dom pengarna fick vi från listor vi sparat.

DET VAR VÄL OSMOSE SOM SLÄPPTE ERAN SINGEL? VILLE INTE DOM GE UT NÅT MER OCH HUR HAR DEN SÅLT?
Det var inte OSMOSE utan Distoret harmony i Mexico som släppte den trycktes i 1000 ex och är slutsåld och det var det enda vi gjorde med dem.

NI HAR JU GJORT EN DEL SPELNINGAR. BLA MED KULTGRUPPEN IMPALED NAZARENE, HUR VAR DOM? OCH NI BRUKAR VISST VARA HELT GRISFULLA NÄR NI LIRAR, BERÄTTA!
Ja, vi spelade i Finland med IMPALED NAZARENE, DEMIGOD, DEMILICH, SENTENCED och några andra (sammanlagt 9 band) IMPALED N. var höjdpunkten, dom stänkte hela sig och publiken med blod. Sen senare var det våran tur att spela & vi var helt nyktra, för cafeterian som serverade öl stängde för det var för mycket röj där så vi var nyktra när vi spelade. Long John + musik är lika med fulla svin, funkar bra (ibland).

VAD HÄNDE MED ERAT SIDOBAND SEPTEMBER?
Projekt pryl — det var meningen att SEPTEMBER skulle bli nåt dystert/rå tungt men SEPTEMBER började lukta Allan redan i studion så skiten grävdes ner i Inge Glids vänstra skida, som såldes till fyndhörnan i Nyfors. Vi hade ej tid med det heller.

SPELNINGAR ÄR DET JU ONT OM NU FÖR TIDEN, MEN NI HAR VISST NÅN SPELNING PÅ GÅNG SNART I E-TUNA VÄL?
Janne & Peter (ETERNAL DARKNESS respektive CRYPT OF KERBEROS) har kanske nåt på gång, men ingenting är bestämt ännu — lokala band + några andra i slutet av 93 om allt ordnar sig.

VAD HÄNDE MED DIN AFFÄR HELVETE MAKE?
Killen jag jobbade ihop med flyttade ner till Göteborg så det funkade inte, inga pengar & ingen tid så det fanns ingen annan utväg.

TERO, DU SJÖNG JU I ILEUS FÖRUT, VARFÖR LA NI AV, OCH VAD HÄNDE MED ERAN BASIST I KÖPING NÄR NI LIRADE MED ENTOMBED?
Vi la av för att våran gitarrist Denne ryckte in i lumpen och sen var det det här med att det kostade 100 kr per pers i månaden och vi skulle inte ha repat med en gitarrist så mycket så vi la av helt enkelt. Våran basist var just den tiden när Köpingsgiget ägde rum i lumpen så han hann inte repa in alla låtar. Våran andra gitarrist Manner spelade bas den gången.

DITT ANDRA BAND EXANTHEMA SLÄPPTE JU EN SPLIT-CD FÖR ETT TAG SEN, HUR MYCKET FICK NI PRÖJSA ERAT STUDIEFÖRBUND FÖR DEN? DEN SÅLDE VISST INGET VIDARE PÅ B-ROCKEN OCH VARFÖR ÄR DEN SÅ JÄVLA KORT?
Den sålde inte så bra på B-rocken därför att ingen ville ha CD, alla bara frågade efter demos eller LP, och sen är det det här med att EXANTHEMA har ganska dåligt rykte efter deras första demo för den var lite si och så. Vi behövde inte betala nånting för split-cden men sen när den är utsåld då ska vi betala nån procent av pengarna till dom. Den är så kort för det är en splitmaxi och vi kände inte för att göra den längre.

NÅVÄL TERO, VAD TYCKTE DU OM B-ROCKEN -93 OCH ARBOGATRÄFFEN -93?
B-rocken var väl ganska bra men kunde ha varit mer bra band (Håller med /red) men det var ju mycket folk och det var bra. Arbogaträffen var för bråkig och sämst musik, men en sak var bra att jag träffade dig Matte, om du kommer ihåg, ha-ha! (Eh, jorå visst har jag några svaga minnen sen dess, haha /red)

EN KULTFRÅGA: FAVVOZINE/BAND/SPRIT?
Vet ej brukar inte läsa mycket / KISS / Ingen, bara öl.

HUR SER DÅ FRAMTIDEN UT FÖR EXANTHEMA OCH ETERNAL DARKNESS (JA, JÄTTEBRA FRÅGA /RED)??
Vi får se vad som händer. Hoppas det blir nånting av E.D.s fullängdare och att EXANTHENA/CHRONIC DECAY split-cd säljer ut.

SISTA ORDET DÅ?
Tack för intervjun, det var bra frågor, lätta att svara på. Lycka till med zinen.

Ja, tack själv då Tero & Make för svaren även om dom inte var meterlånga. Och må all lycka vara med er i framtiden. Kan ta och säga att fotona ni ser i denna intervju är 2 år gamla och av usel kvalitet, men jag hade inga andra tillgängliga. Ja, adresserna ja. Tero Viljanen, Uttermarksgatan 31c, 633 51 Eskilstuna. Eller: Markus Pesonen, Källgatan 4a, 632 26 Eskilstuna. Ni som vill höra hur dom låter kan kanske skicka tomband + porto.