Bakom namnet Fraction Discs finns Jörgen Svensson och Renée Gustafsson som driver sin verksamhet från en trivsam lägenhet på Vaktmästaregången i Göteborg. Här får man som kund vägledning då allt som finns i shopen är noga utvalt efter deras egen smak och tycke. Med band som Cats On Fire, Tillmanns, Liechtenstein samt Moscow Olympics så känns även deras egna skivetikett högst angelägen.

Berätta lite om vad som låg bakom beslutet att starta er mailorder?
— Vi tyckte att det fanns ett tomrum att fylla efter att Benno lade ner sin mailorder, det fanns inte så många som tog hem de utländska indieskivor som saknar distribution i Sverige. Tanken var nog att vi behövdes här hemma, men även internationellt. Men vi är ingen vanlig distributör, vi säljer bara skivor som vi själva gillar. Vi driver mailordern i liten skala och då är det en logisk begränsning, och de som gillar samma musik som oss kan på så vis hitta sina favoritskivor på ett och samma ställe på Internet.
Vad jag förstår så har er egen skivetikett växt fram ur postordern. Fanns tankarna om att starta ett skivbolag med i bilden redan från det ni startade?
— Att starta en etikett var planen från början, och den delen av Fraction Discs som är viktigast för oss. Nu har mailordern tagit mer tid i anspråk än vi trodde, men vi har mycket saker på gång med etiketten. Att ge ut skivor, formge omslag och hjälpa de band som vi gillar är väldigt skoj. Vi hade en idé att mailordern även skulle hjälpa folk att hitta vår etikett och den har fallit ganska väl ut, får jag nog säga, även om vi är mer kända som etikett utomlands än i Sverige.
Jag kan ana nyanser från många håll som kan tänkas ha färgat Fraction Discs. Är det några särskilda bolag som ni skulle vilja framhålla?
— En av våra största förebilder är Sarah Records, den musik de gav ut och det konsekventa sätt som de drev sitt skivbolag på — hela deras gärning bar politiska spår, men på ett subtilt vis, vilket vi gillar. Vi vill ge ut musik utan att kompromissa, utan att utgå ifrån trender, vi tycker att det finns tillräckligt många vindflöjlar inom musiksverige. Andra bolag som vi gillar är Factory, Postcard och M. Bland nutida bolag gillar vi de amerikanska etiketterna Slumberland och Matinée.
Finns det något ni känner som inte riktigt gått enligt planerna?
— Vi hade nog gärna sett att vi hade gjort ett par släpp till vid det här laget, det hade varit kul, samtidigt har vi ju inte tid och ekonomi att göra släpp i någon rasande takt. Men den begränsningen gör ju samtidigt att man inte gör några förhastade beslut, det är viktigt för oss att känna en stolthet över varje släpp vi har gjort.
Hur ser ni på framtiden för Fraction Discs?
— Just nu känns det väldigt spännande, vi har nya släpp på gång med Moscow Olympics och Liechtenstein. Vi försöker att inte planera för många släpp framåt, det måste finnas utrymme att engagera sig i nya band som dyker upp från ingenstans. I framtiden skulle vi vilja jobba mer med att ordna spelningar till våra band, och att våra skivor når ut och finns att köpa i fler länder runt om i världen.

Diskografi:

(Fraction001) Tillmanns 7″ ‘Run EP’
(Fraction002) Cats On Fire CDEP ‘Draw In The Reins’
(Fraction003) Liechtenstein 7″ ‘Stalking Skills’
(Fraction004) Tillmanns CD ‘A Careless Lifestyle’