Göteborgstjejen Sarah Assbring med artistnamnet El Perro Del Mar, lever nära musiken som kreativt uttryck. Hon har kommit att uppskatta singelformatet.
El Perro Del Mar har släppt sin första “riktiga” ep What’s new? El Perro Del Mar.

Din musik känns nära besläktad med Stina Nordenstam, är det så?
— Visst är Stina Nordenstam en av mina förebilder. Jag känner stor respekt för henne i det att hon orkar behålla sin integritet och göra musik enligt sina egna villkor, berättar Sarah Assbring på en brusten telefonlinje med 60-talssoul i bakgrunden.
— Jag har hämtat mycket inspiration från Stina Nordenstams förhållande till musiken och att vara artist. Jag är inte ute efter att bli signad på något skivbolag, utan vill till mitt sista andetag behålla den kreativa kontrollen över min musik. Varje gång jag befinner mig i situationen att skriva på ett kontrakt, så backar jag ur i sista sekunden. Jag ryser vid tanken på att avsäga mig rättigheterna till min musik. Jag tror att det finns en relevans i Stina Nordenstams sätt att vara otillgänglig istället för att ständigt försöka vara alla till lags och tillgänglig för media. Jag skriver ju musiken för mig själv i första hand och för att jag mår bra av det. Självklart hoppas jag att andra människor i förlängningen kan ta till sig budskapet. Skillnaden mellan mig och Stina Nordenstam är att hon känns väldigt allvarlig och svart i sina låttexter. Hon har ibland en tendens att vältra sig väldigt mycket i svärtan. Jag försöker alltid ha en hoppfullhet i mina låttexter och i min musik. Mitt artistnamn El Perro Del Mar betyder “hunden från havet”, och är hämtat från mitt möte med en herrelös hund på en chartersemester i Spanien då jag var inne i en svår period i livet.

Hur viktig är kommunikationen med lyssnaren?
— Jag vill vara enkel och rak i min musik med en hoppfullhet som berör lyssnaren innerligt. Min första tanke med El Perro Del Mar var att inte spela live, eftersom jag ville låta den inspelade musiken tala för sig själv. Det känns viktigt för mig att behålla distansen och jag väljer mina livespelningar med stor omsorg. De spelningar som jag har gjort har gett mig en otroligt fin respons och jag har upplevt en omedelbar kommunikation med publiken. Min musik gestaltar en mäktig ljudbild som tar med lyssnaren till min sagovärld. Det är en överväldigande ljudbild som är så långt ifrån socialrealism och singer/songwriter man kan komma. Jag hatar att kategorisera musik, men det går nog att beskriva min musik som att den tangerar en slags klassisk symfonisk “Wall of Sound”. Min dröm är att en dag kunna hyra in en symfonisk orkester och kräma på med full kraft så att taket lyfter. Jag har en längtan efter att återgå till storbandstraditionen som fanns på 50- och 60-talet. Då man kunde framföra poplåtar i storbandsformatet, utan att det för den delen blev sliskigt stråk-söl.

Är du sorgsen?
— Ja det är jag, svarar Sarah ärligt. Jag har gått igenom mycket sorg i livet. Sorgen är inspirationen till musiken, men sorgen är varken temat eller innehållet i musiken. Sorgen leder mig till att drabbas av inspiration till en text, men jag berättar inte om min sorg i låttexten. Sorgen ligger som ett vitt bakgrundsbrus som ger lyssnaren någonting att reflektera över.
— Publiken uppfattar nog ambivalensen i min musik. Då jag efter mycket experimenterande kom fram till det rätta formatet upptäckte jag ett helt hål som jag hoppas kunna fortsätta ösa ur i all evighet. Därför består min musik av både sorg och glädje i en salig ambivalens. Svärtan i musiken är lätt som en fjärilsvinge och den går lätt att skaka av sig med en axelryckning. Min musik blir tydlig genom sin enkelhet, som en livlina som slängs ut i mörkret.

Vad har du för framtidsutsikter?
— Jag försöker hålla mina framtidsdrömmar outtalade för mig själv, för att inte bli besviken. Försöker att ta dagen som den kommer och utveckla min musik så långsamt och säkert som möjligt. Det väsentliga är att jag får fortsätta att vara oberoende och fortsätta släppa mina singlar. Jag arbetar alltid med två låtar i taget och sedan vill jag släppa dem så fort som möjligt. Därför passar singelformatet mig perfekt.

Det går att beställa El Perro Del Mars singlar genom webbsidan: www.hybrism.com. Och hålla sig uppdaterad genom: www.elperrodelmar.com