Stockholmsbandet Ebon Tales debutalbum Paradigm 3 släpptes i slutet av förra året på egna skivetiketten Dusklight Records.
Ebon Tale består av; Frida Franzén gitarr och sång, Alex Löfgren på trummor och Mattias Albinsson på bas. Ebon Tale har även gett ut singeln Sit down och EP:n Blanket skies på egna bolaget.
Trion har existerat i snart sex år och kämpat sig fram med spelningar på diverse småscener, släppt sina egna skivor och envist flaggat för att slå igenom med sin emotionella gitarrock.

Var ligger största tyngdkraften i er musik?
— Ebon Tales sound är en blandning av naket avskalat och stundtals mer maffigt gitarrmangel, med inslag av instrumentala ljudlandskap. Vi vill kombinera det råa med skönheten, berättar Mattias. Låtarna på senaste albumet förmedlar en helhet som gestaltar sig i många olika uttryck. Ett exempel är låten Vaudeville som är något av en traditionell poplåt, men albumet bjuder även på spår som är rent akustiska till pianolåtar och direkta rocklåtar med monotont gitarrmangel. Vi gör gärna det som faller oss in och vill skapa musik som inte är fången i en genre.

Hur är ni som liveband?
— Liveupplevelsen är bra överlag och vi har oftast bra energi på spelningarna. De flesta låtarna är skapade från rena spelarglädjen i replokalen med livekänsla. Därför är det extra roligt att spela live — det är live som låtmaterialet är menat att spelas. Vi spelar in live i studion, vilket gör att låtarna blir ganska lika när vi framför dem live. Ljudbilden uttrycks genom livekänslan och vi tycker om att vara spontana i studion.

Berätta lite om uppbyggnaden av era låtar?
— Det är många tempoökningar i vissa låtar på albumet som man märker om man lyssnar noga, berättar Mattias. Vi balanserar gärna på gränsen mellan avigt och charmigt, men det får aldrig gå över gränsen till att bli slarvigt och pinsamt. Men det är liksom inga stora misstag som att vi tappar trumpinnarna och fortsätter tagningen.

Kort om ert bolag?
— Att ge ut ett album på eget bolag ger en stor frihet. Vi gör det som vi vill göra och sedan kan det ta olika vägar. Vi har inte släppt debutalbumet för att slå igenom, berättar Mattias. Det skulle aldrig falla oss in att ge upp våran integritet och signa oss på ett stort bolag där andra får styra och bestämma. Vi siktar mot att nå ut till en publik som uppskattar samma musik som vi är inne på.

www.ebontale.net