Dotshop.se startade fredagen den 13 augusti 2004.
Ett skakigt datum kan man tycka. Men mot alla odds så går det bra för den nystartade nätsajten baserad på västkusten. Dotshop.se skiljer sig drastiskt från de strikt kommersiella skivbutikerna på nätet som Ginza och Cdon. Dotshop.se är en smal distributör som säljer skivor till skivbutiker globalt.
Anders Bersten är en av krafterna bakom bolaget;
— Vi är också som ett community i miniatyr, Dotshop.se har samarbetsavtal med bokningsbolaget Luger som anordnar live-framträdanden med de nordiska artister som finns på onlinebutiken. Vi vänder oss till den seriösa musikkännaren som har vett att uppskatta musiker som gör musik med artistisk frihet som ligger i tiden. Många människor är trötta på det magra selekterade utbudet som finns hos de stora skivbutikerna. Det finns förstås de som inte är intresserade av att köpa Gyllene tiders samlingsalbum. Detta gäller också andra mainstreamartister som har lika kort livslängd som en zeppelinare som håller på att kraschlanda, menar Anders.
— Vi skiter fullständigt i de strömlinjeformade genrebeteckningarna. Istället fokuserar vi oss på att välja ut de mest originella artisterna som erbjuder lyssnaren en fräsch musikupplevelse. Det kommer ut runt 1500 skivor varje månad med artister som spelat in en singel, EP eller album i egen studio och släppt det på eget bolag, förtydligar Anders.

Många stora skivbolag håller på att gå i konkurs eller köps upp av stora koncerner. Vad är det primärt för koncept som just ni vill propagera för?
— Förutom att vi riktar in oss på det smalare utbudet i musiken via försäljning av skivor så är vi inne på att börja erbjuda kunden att ladda ned musiken som digitala Mp3. Anledningen till att försäljningen av, mestadels kommersiella album rasar, är att många inte är villiga att betala 180 kr. Det finns tv-spel och andra saker som pockar på ungdomars uppmärksamhet. Därför är musikindustrin i färd med att hitta nya koncept. Digitala nedladdningsbara Mp3 är garanterat framtidens melodi. Musik handlar givetvis också mycket om att ha en identitet, en livsstil m.m. Den magiska poängen är att kunna förstå, identifiera och koppla samman artisten med köparen. Det är vår specialitet. Vi förstår både artistens budskap och vet hur man kommunicerar med köparen, så att de finner varandra. Dotshop har främst också som ambition att sälja musik som är prisvärd och billigare än konkurrenternas.

Vad är egentligen definitionen av musik i dagsläget?
— Förr i tiden var man tvungen att köpa en vinylskiva, ett kassettband eller en cd-skiva om man ville lyssna på musik. Dagens digitala utbud erbjuder ett brett spektrum av möjligheter; Om du vill ha en totalupplevelse köper du en musik-dvd. Om du är samlare och vill ha ett album till din samling, köper du ett album med omslag i affären. Om du vill lyssna på ett smakprov från senaste singeln eller albumet från en artist, tankar du hem en Mp3 från artistens webbsajt. Vill du ha musik till din Ipod, tankar du hem gratis Mp3 från nätet eller köper Mp3 låtarna från en webbsajt… Det handlar om livsstil, identitet och musiksmak.

Hur viktig är identiteten?
— Identitet har blivit nyckelordet för dagens konsumenter. Om man exempelvis köper Patrick Wolfs eller Sophie Rimhedens senaste album gör du det — främst som ung nyfiken konsument — för att du identifierar dig med budskapet, communityn och livsstilen som de artisterna har. Många väljer att köpa albumet för att få ett fysiskt skivfodral att hålla i handen. Detta går man ju miste om när man laddar ned från nätet, det blir mer abstrakt.

Vilka är de mest intressanta artisterna just nu?
— Det händer ju intressanta saker dagligen. Hanne Huckelberg från Norge är en ny Stina Nordenstam. Hon är en extraordinär sångerska och låtskrivare som är aktuell med albumet Little sings. Lo-Fi-Funks The Swedish way är ett fantastiskt album inom electropop/lo-fi/indiepunk-genren. Differnet kommer med ett magiskt album snart. Samuel Eckerstam och Henrik Jousé har kommit ut med demos som kommer att resultera i album under våren. Danska Printer är också albumaktuella. Norska bandet Susanna And The Magic Orkestras album är suveränt. Danska Efterklang är magiska och en personlig favorit. Isländska Mugison och deras album Mugimama Is This Monkey Music? är det bästa som gjorts under det här seklet.

Surfa in på Dotshop.se för att se och lära mer om dessa och andra artister. Du lär knappast bli uttråkad.