Ulf Stureson har gjort sig känd som en artist med integritet som inte säljer sig. Efter flera års frånvaro släppte han för en tid sedan albumet Allt jag ville säga på Silence records. En stor skara av landets musikkritiker har öst sin förtjusning över plattan. Daniel Åkerlind har haft en angenäm pratstund med Ulf.

Det hörs tydligt på albumet Allt jag ville säga, att du sjunger med närvaro och allvar. Är texterna livsviktiga för dig?
— Det är klart att sångerna är livsviktiga för mig, annars skulle jag inte bemöda mig med att skapa dem. För jag ser ingen anledning att skriva om saker eller ämnen som inte berör mig, eller som jag inte har någon närmare kontakt med. Jag gör enbart musik som jag tycker är viktig.

Vad är huvudstråket i de teman som du vill förmedla?
— Jag kan inte påstå att det är något enhetligt, snarare är det olika slags relationer som gestaltas och behandlas i låtarna. Oftast de svårare sidorna av relationer uppblandat med ett knippe existentiella problem och allmänna betraktelser av livet. Om tillvaron i största allmänhet och hur svårt det är att trivas och lätt att vantrivas. De texter jag skriver bottnar alltid i sanningen, sedan känner jag mig fri att fabulera och skarva in saker för att få till en bra låt. Men i det stora hela håller jag mig till sanningen för att få fram hela känslan så äkta och ärligt som möjligt. Det handlar om att förmedla erfarenheter och självupplevelser till andra. Skrivandet är som ett samtal med mig själv, ett sätt att komma vidare. Drivkraften ligger i att försöka formulera mig själv, formulera vad jag står för så att andra kan relatera till detta och känna närhet och förståelse. Jag skulle aldrig kunna skriva mina låttexter på distans med distans, bara för att det är skoj att göra musik och tänka på hur många plattor jag kommer att sälja. De album jag vill göra är sådana som jag kan känna stolthet över och stå för hela mitt liv. Det är ju ingen som ger ut en diktsamling utan att totalt stå för den. Detsamma är det med mina låtar. Jag vill kunna stå för dem.

Du var inne i en tystnad några år efter att du hade släppt ditt förra album. Vad var det som skapade dessa sju år av tystnad i ditt liv?
— Jag orkar inte bry mig om det massmediala kravet att man som artist ska hålla på och spotta ur sig en strid ström av plattor med jämna intervaller. Jag vill kunna ge ifrån mig skivor med låttexter som håller i längden, för evigt, och då kan det ibland helt enkelt ta tid att åstadkomma det. Ibland går det fort att skriva låtar. Ibland kan det ta ruskigt lång tid, en vecka, ett år eller sju år innan lusten infinner sig där igen och man kan fortsätta.

Är du tvivlande eller alltid fullständigt säker på vad du gör?
— Jag kan ha stort tvivel många gånger, det finns både låtar som jag sakta blir övertygad om och som överlever tvivelperioderna, och det finns låtar som står bortom all tvivel. Jag bryr mig inte om någon skulle såga min musik totalt, för det viktiga är att jag inför mig själv känner stolthet och att musikens innehåll känns bra. Det händer att jag slaktar mina egna låtar, ibland ryker en hel färdig låt, ibland kommer den inte längre än att bli en skiss i skrivbordslådan. Andra låtar blir så pass bra att jag sparar dem till nästa skiva. Jag är ute efter den hundraprocentiga känslan, låtar som känns bra på alla vis och har kvaliteten att verkligen beröra.

Hur känns det att spela dina låtar live?
— Då jag går upp på scen kan jag vara ett knippe av nervositet, men så infinner sig snart ett lugn och jag tänker liksom; shit take it or leave it! Oftast när jag spelar live så infinner sig magin, det kan vara lite trevande i början men så spricker det upp och blir lika häftigt som en seans. Det finns tillfällen då jag känner att jag når ut över scenkanten, och den känslan tycker jag om för att då är jag i kraft att kommunicera med publiken. Närvaron spelar en väldigt stor roll för mig.

Är det någon låt som du försökt att spela in och inte lyckats med?
— Det finns en låt; Huvet fullt som jag länge försökt att spela in i studion utan att lyckas. Jag skrev texten för länge sedan och jag har lyckats bra med att spela den live vid flera tillfällen. Men varje gång som jag försökt att spela in den i studion så har det blivit fel. Den kommer nog aldrig fastna på något album, om inte någon stoppar en mick under min haka utan att jag vet om det.

Är vissa låtar svårare att sjunga än andra?
— Vissa sånger kan vara svåra att få fram, som låten Sjuk från första albumet. Den låten är så fruktansvärt konkret för mig med allt vad den handlar om. När jag sjunger försöker jag att gå tillbaka till befruktningsögonblicket där roten till allting finns. Riktigt jobbigt och ansträngande blir det bara de gånger jag inte hittar fram till den totala närvaron när jag står på scen.

Har du någon sång som du känner helt fullt ut är Du, som är en personifikation av dig?
Ulf blir tyst en lång stund och det rycker till ide spända musklerna i hans ansikte och den koncentrerade, varma, mjuka, men genomborrande blicken biter tag och fäster…
— Jag tycker att låten Lilla ängel skulle kunna passa då den dagen kommer när det är dags för min begravning. Jag är väldigt närvarande i livet och blir jätteglad varje gång jag lyckas pricka in en låttext som stämmer bra.

Är du rädd för att gå in i tystnaden igen, att det kommer att dröja många år tills nästa platta?
— Det händer ständigt nya saker inom mig. Jag har redan väldigt stadiga riktlinjer inför nästa album. När den dagen kommer då min inspiration tryter och jag känner att det inte längre finns någonting mer för mig att säga är det slut på riktigt och ingenting att vara sentimental över.